Hotel Ducor - symbol toho najlepšieho i najhoršieho, čo sa Afrike stalo

2022-09-16 08:30:00 |   |    | 

Ak by sa história vyvinula inak, zoznam obľúbených turistických destinácií mohol vyzerať úplne inak. Mnohé krajiny totiž disponujú veľkým prírodným bohatstvom, no bezpečnosť či kvalitné služby zabezpečiť nemôžu, a tak ich cudzinci oblúkom obchádzajú. To je aj prípad Libérie na západe Afriky.



Libéria je najstaršou africkou nezávislou republikou, ktorá ako jediná nebola nikdy ovládaná cudzou mocnosťou. Vznikla však spojením osád, ktoré zakladali bývalí otroci vracajúci sa z USA na území, pôvodne obývanom rôznymi domorodými kmeňmi, preto dochádzalo ku konfliktom, ktoré v roku 1980 vyvrcholili občianskou vojnou. Trvala 23 rokov a vyžiadala si životy 250 tisíc ľudí. Milióny ľudí boli nútení krajinu opustiť.

Občianska vojna sa podpísala na celej krajine a prirodzene utlmila aj akýkoľvek turistický ruch, ktorý sa pre Libériu s nádhernými plážami pôvodne vyvíjal sľubne. V roku 1960 bol dokonca v hlavnom meste Monrovia postavený prvý päťhviezdičkový hotel v západnej Afrike. Ten je dnes však už len smutným symbolom toho, čo by bolo, keby...

Hotel Ducor bol navrhnutý a postavený izraelským architektom a podnikateľom Moshe Mayerom na rovnomennom kopci, ktorý je najvyšším v meste. Poskytoval ubytovanie v 106 izbách na deviatich poschodiach s výhľadom na Atlantický oceán i rieku Saint Paul a disponoval bazénom, tenisovými kurtmi, 360-stupňovým barom a francúzskou reštauráciou. Hostil mnohé známe osobnosti a bol miestom viacerých historických udalostí.

Už slávnostné otvorenie hotela prebehlo za účasti prezidenta Guiney Sekou Toureho a izraelskej ministerky zahraničia Goldy Meirovej. V hoteli býval etiópsky cisár Hajilä Sillase a traduje sa, že ugandský diktátor Idi Amin plával v bazéne aj so svojou zbraňou. Prezident Pobrežia Slonoviny Félix Houphouët-Boigny bol hotelom dokonca taký nadšený, že poveril Mayera postavením podobnej stavby v Abidjane.

Hôtel Ivoire funguje dodnes, jeho libérijský sused však toľko šťastia nemal – v dôsledku politickej nestability ho v roku 1989 zavreli. Krátko nato vypukla v krajine občianska vojna, hotel obsadil dočasný prezident a vláda a počas obliehania Monrovie v roku 2003 zasa armáda prezidenta Charlesa Taylora, ktorý bol neskôr odsúdený za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Keď hotel konečne opustili vojaci, ostreľujúci okolie, obsadili prázdne izby zasa miestni obyvatelia, najmä zo slumov. Hotel sa stal sídlom neprispôsobivých a neraz aj drogovo závislých, a to sa spolu s následkami bojov na budove škaredo podpísalo. V roku 2007 síce Ministerstvo spravodlivosti všetkých nepozvaných hostí z hotela vysťahovalo a o rok neskôr došlo na pokyn samotného Kaddáfího k podpisu zmluvy medzi vládami Libérie a Líbye o jeho rekonštrukcii, k tej však nikdy nedošlo.

Projekt bol niekoľkokrát posunutý a v roku 2011 vypukla  v Líbyi občianska vojna, ktorá znamenala koniec všetkých nádejí. Hotel Ducor tak naďalej zostáva smutnou pripomienkou nevyužitého potenciálu, nepriazne osudu a nesplnených nádejí. Domáci však veria, že raz sa ho ešte podarí pozdvihnúť z popola...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa