Catrina – svetoznámy symbol mexického Dňa zosnulých

2022-10-31 12:00:00 |   |    | 

Catrina, to je aj nám veľmi dobre známy motív „živej lebky“, ktorú v rôznych podobách poznáme aj u nás. Ak sa domnievate, že špecificky pomaľované tváre sú súčasťou mexickej tradície celé stáročia, ste na omyle. Jedná sa totiž o pomerne nový fenomén, ktorý si však okamžite získal obrovskú popularitu a dnes je pevnou súčasťou osláv dňa zosnulých.



 

Catrina La Calavera Garbancera sa dnes považuje za modernú reprezentáciu aztéckej bohyne podsvetia Mictlancihuatl, pochádza však z dielne mexického umelca Josého Guadalupeho Posadu. Ten umrlčiu tvár vytvoril niekedy medzi rokmi 1910 a 1913 ako reakciu na súčasnú spoločenskú situáciu a akúsi karikatúru svojich rodáčok.

V rokoch 1884 až 1911 bol totiž na čele Mexika diktátor Porfirio Diaz, ktorý sa síce snažil o modernizáciu krajiny, no jeho vláda bola veľmi skorumpovaná. Zopár vyvolených nahonobilo obrovský majetok, no bežný ľud strádal, čo viedlo v roku 1910 až k vypuknutiu revolúcie.

K typickým znakom tejto historickej éry však patrila tiež posadnutosť všetkým európskym. Ženy sa začali obliekať v štýle starého kontinentu, nosili francúzske klobúky a silno sa líčili, aby ich pokožka vyzerala bledšie. To považoval Posada za smiešne a vytvoril rytinu La Catrina Garbancera, ktorá však bola vydaná až po jeho smrti v roku 1930.

O 15 rokov neskôr ju spopularizoval slávny maliar Diego Rivera, manžel Fridy Kahlo. Ten vytvoril v reštaurácii hotela Del Prado pri hlavnom parku v Mexico City nástennú maľbu, na ktorej zobrazil seba, Fridu a La Calavera Garbancera, teda ženu s umrlčou tvárou. Vďaka nej onedlho poznalo tento motív celé Mexiko.

La Catrina sa veľmi stala modernou ikonou Dňa zosnulých (Día de Muertos). Reprezentuje priepasť medzi bohatými a chudobnými, zároveň však svojim zlovestným úsmevom pripomína, že pred smrťou sme si všetci rovní a do hrobu si nikto z nás majetok nevezme. To pripomína aj každoročný sprievod, keď na seba podobu Catriny berú mnohé Mexičanky.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa