Šok v umeleckom svete: Obraz svetoznámeho umelca je už 77 rokov vystavený hore nohami

2022-10-29 08:00:00 |   |    | 

Obraz od holandského abstraktného maliara Pieta Mondriana visí v rôznych múzeách hore nohami už od jeho prvého vystavenia pred 77 rokmi, zistila nemecká historička umenia. Varovala však, že ak by sa dielo teraz zavesilo správnou stranou nahor, mohlo by sa rozpadnúť.



 

Obraz s názvom "New York City I" je z roku 1941 a tvorí ho zložitá geometrická sieť červených, žltých, čiernych a modrých lepiacich pások. Obraz bol prvýkrát vystavený v newyorskom Múzeu moderného umenia (MoMA) v roku 1945, od roku 1980 visí v Umeleckej zbierke nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen) v Düsseldorfe.

Tak, ako je obraz v súčasnosti zavesený, sa rôznofarebné línie v spodnej časti zhusťujú a naznačujú mimoriadne zjednodušenú verziu panorámy. Keď však kurátorka Susanne Meyerová-Büserová začala začiatkom roka pripravovať novú výstavu zmieneného nemeckého múzea o tomto avantgardnom umelcovi, uvedomila si, že obraz by mal byť opačne, informoval v piatok denník The Guardian.

"Zhustenie mriežky by malo byť navrchu ako tmavá obloha. Keď som na to upozornila ďalších kurátorov, uvedomili si, že je to veľmi zrejmé. Som si stopercentne istá, že obraz je otočený nesprávnym smerom," povedala Meyerová-Büserová.

Podobne pomenovaná a rovnako veľká olejomaľba "New York City", ktorá je vystavená v Pompidouovom centre v Paríži, má zhustené línie v hornej časti.

Na fotografii Mondrianovho ateliéru, ktorá bola zhotovená niekoľko dní po umelcovej smrti a uverejnená v americkom lifestylovom časopise Town and Country v júni 1944, je ten istý obraz ("New York City I") zachytený na stojane opačne.

Napriek tomu, že všetky dôkazy poukazujú na to, že dielo je v súčasnosti vystavené hore nohami, bude vystavené tak, ako visí už 77 rokov. "Lepiace pásky sú už veľmi uvoľnené a visia na vlásku. Keby ste ich teraz otočili hore nohami, gravitácia by ich stiahla iným smerom," vysvetlila kurátorka.

Výstava s názvom "Mondrian. Evolution" potrvá od 29. októbra 2022 do 12. februára 2023.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa