Kamenné dvojčatá trápia vedcov aj turistov: Ako vznikli pagody na vrchole strmých skál?

2022-12-12 12:30:00 |   |    | 

Na svete je množstvo stavieb, ktorých vznik nie je napriek najmodernejším technológiám vedecky úplne objasnený. K tým najznámejším patrí Stonehenge či pyramídy v Gíze, svoj tajomný monument však má aj Čína.



 

Čínske mesto Čcheng-te (Chengde) preslávil najmä komplex cisárskych palácov a rozsiahlych záhrad, ktorý je na zozname UNESCO. Asi 10 kilometrov od jeho centra sa však nachádza aj jedna netypickejšia atrakcia – dva mohutné vyše 40-metrové skalné stĺpy s menšími stavbami na vrchole.

Útvary vznikli v pohorí Shuangta vplyvom vody a vetra už pred asi 40 miliónmi rokov. Zo všetkých strán sú takmer kolmé, a tak zostáva nevysvetlenou záhadou, ako sa na ich vrchole podarilo postaviť vyše 5 metrov vysoké budovy z tehál. Podľa historických záznamov vznikli už za dynastie Liao, teda pred viac než tisíc rokmi a v tej lepšie zachovanej je dodnes umiestnená aj zlatá socha sediaceho Budhu.

Toho však na vlastné oči neuvidíte. V roku 1998 síce v snahe o rozvoj turistického ruchu k skale pristavali točité schodisko, neskôr ho však demontovali, aby nedošlo k ďalšiemu poškodeniu vzácnych pamiatok. O tých vedci zatiaľ veľa nezistili. Napriek preštudovaniu množstva dokumentov a historických kníh sa žiadne bližšie informácie k vežiam nenašli.

A tak sa naďalej nájde veľké množstvo ľudí, ktorí veria starobylej legende, že dva obrovské kamenné obloky sem priviezli práve kvôli výstavbe pohrebných pagod, teda akýchsi mauzóleí. To síce historici  samozrejme vylučujú, v hlavách im však stále vŕtajú aj samotné tehlové budovy. Ako vôbec ľudia dokázali vyniesť materiál na vrchol strmých skál?

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa