Skutoční Flinstonovci: Portugalskí manželia si postavili najčudnejší dom na svete

2023-01-11 12:00:00 |   |    | 

Na severe Portugalska stojí stavba, ktorá láka množstvo turistov. Majitelia si ju totiž vybudovali priamo medzi obrovskými balvanmi, takže pripomína príbytok slávnych Flinstonovcov. zrejme aj preto sa jej hovorí „najčudnejší dom na svete“.



 

Casa do Penedo, teda Kamenný dom, stojí v pohorí Serra de Fafe na severe Portugalska. Svoje pomenovanie dostal podľa štyroch obrovských balvanov, medzi ktoré je vtesnaný. Pôvodne vznikol ako prázdninový dom, s ktorého výstavbou začali v roku 1972. Otvorili ho 13. októbra 1974 a majitelia dúfali, že tam nájdu dokonalé útočisko pred ruchom mesta.

To sa však nestalo. Neobvyklá stavba v lone nádhernej prírody postupne lákala toľko zvedavcov, že sa Rodriguesovci radšej presťahovali inde a z Casa de Penedo spravili malé múzeum s exponátmi a fotografiami výstavby i nádherného okolia, ktorému dominujú veterné vrtule. Dom samotný je pritom bez elektriny.

Napriek tomu je obývateľný a v interiéri nič nechýba. Na prízemí je kuchyňa a malá obývacia izba zariadená v rustikálnom štýle a horné poschodie tvoria tri spálne. Každá miestnosť v dome má iný pôdorys, ktorý vychádza z prirodzeného tvaru skál. Využitý je každý milimeter.

 

To všetko môžete vidieť na vlastné oči a podľa oficiálnej stránky atrakcie sa dá domček dokonca prenajať. K dispozícii sú aj rôzne typy prehliadok, tá najjednoduchšia stojí na osobu 5 eur a sprievodcom je obvykle vnuk pôvodných majiteľov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa