V stopách legendy: Jediné múzeum Freddieho Mercuryho je v dome, kde vyrastal

2023-02-15 09:00:00 |   |    | 

Keď sa spomenie súostrovie Zanzibar, väčšina ľudí si predstaví nádherné pláže s bielym pieskom, ale tiež nezabudnuteľný hlas najslávnejšieho miestneho rodáka Freddieho Mercuryho. Ten vyrastal v metropole Stone Town, kde dnes môžete navštíviť jeho jediné múzeum na svete. Až do konca apríla vďaka priamym letom z Bratislavy a Košíc jednoduchšie než kedykoľvek predtým.



 

Legendárny spevák sa narodil 5. septembra 1946 ako Farrokh Bulsara v Shangani, starej štvrti Stone Townu. Jeho rodičia pochádzali z indickej komunity Parsov, ktorí kedysi utiekli z Perzie do Indie a na Zanzibar prišli zo štátu Gudžarát, keď otec získal prácu pokladníka na Najvyššom súde.

Keďže bol Zanzibar v tej dobe pod britským protektorátom, mala rodina vrátane Farrokha a jeho sestry Kashmiry britské občianstvo. Chlapec začal ako 5-ročný navštevovať miestnu školu St. Joseph´s Convent Missionary school, o tri roky neskôr ho však poslali do britského internátneho zariadenia v Panchgani pri Bombaji.

V Indii začal budúci umelec používať krstné meno Freddie a už ako dvanásťročný tam založil svoju prvú hudobnú skupinu Hectics. Na prelome rokov 1962 a 1963 sa vrátil naspäť na Zanzibar, no nezostal dlho. Na jar 1964 vypukla revolúcia proti sultánovi a jeho prevažne arabskej vláde a tisícky etnických arabov a Indov prišlo o život.

Rodina Bulsarovcov pred nepokojmi radšej utiekla do anglického Essexu a ostatné je história. Freddie síce vyštudoval grafiku a dizajn, po stretnutí s gitaristom Brianom Mayom a bubeníkom Rogerom Taylorom však nahradil speváka skupiny Smile, zmenil jej meno na Queen a prepísal hudobné dejiny.

Už počas 80. rokov sa však začali objavovať špekulácie o Mercuryho zdravotnom stave a infikovaní vírusom HIV. Od leta 1991 sa spevák zdržiaval vo svojom dome v londýnskom Kensingtone, kde večer 24. novembra 1991 ochoreniu podľahol.

Fanúšikovia tohto fenomenálneho speváka však prúdia aj do Stone Townu na Zanzibare. V dome, kde prežil detstvo, otvorili 24. novembra 2019 pri príležitosti 28. výročia Mercuryho úmrtia jeho prvé múzeum na svete.

Dnes v ňom uvidíte množstvo vzácnych archívnych fotografií, hudobníkov klavír či koncertné oblečenie, ale aj rukopisy piesní a slávne citáty. „Nestanem sa hviezdou, stanem sa legendou,“ hlása ten pri vstupe do budovy.

 „Spolupracovali sme s ľuďmi, ktorí Freddieho poznali osobne, alebo ktorí detailne poznajú jeho hudobný odkaz, aby sme predstavili Freddieho skutočnú osobnosť a priblížili jeho cestu ku sláve,“ povedali zakladatelia múzea Andrea Boero a Javed Jafferji. Súkromnému životu speváka však radšej pozornosť veľmi nevenovali.

Pre domácich je to kontroverzná téma a ich vzťah k slávnemu rodákovi je aj preto prekvapivo vlažný. Mladší Zanzibarčania Mercuryho tvorbu ani veľmi nepoznajú a oveľa bližší im je napríklad Michael Jackson, zásadným problémom v tejto moslimskej krajine je však najmä spevákova homosexualita.

Niektorí síce tvrdia, že podstatná je len hudba a Mercuryho orientácia ich vôbec nezaujíma, iní hovoria o „životnom štýle“, pre ktorý sa spevák rozhodol, no a napokon sú aj takí, čo legendu radšej úplne ignorujú. Pre fanúšikov však zostáva Freddie Mercury hviezdou, ktorá nehasne.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa