Dúhové hory patria k najkrajším dielam matky prírody, pýši sa nimi hneď niekoľko krajín

2023-01-16 12:01:00 |   |    | 

Ich fotografie vyzerajú ako upravené v počítačovom programe, v skutočnosti sú však iba dokonalým dielom prírody. Prekrásne Dúhové hory s farebnými pruhmi červenej, žltej a hnedej zdobia hneď niekoľko krajín. Nájdeme ich na Islande aj v USA, ti neznámejšie sú však v Peru a Číne.



 

Vinicunca, Peru

Juhoamerické Peru láka turistov mnohými historickými i prírodnými atrakciami. V roku 2015 k nim pribudla aj Vinicunca, známa tiež pod názvom Hora siedmich farieb alebo Dúhová hora, ktorá sa objavila, keď po dlhých rokoch došlo k rozpusteniu snehu.

Nádherná hora s vrstvami zlatistej, fialovej, červenej a tyrkysovej farby sa týči do výšky 5200 metrov, takže jej návšteva rozhodne nie je jednoduchá. Turisti musia absolvovať dvojhodinovú cestu z Cusca a potom ešte nasleduje 5-hodinová túra, počas ktorej je kvôli výške nutná aj aklimatizácia.

Výhľad však stojí za to, hrebeň hory totiž hýri neuveriteľnými farbami. Ružovú jej dodáva červená hlina, biele pásy tvorí kremeň a pieskovec a v červených pruhoch je najmä ílovec. Zelené tvorí fylit a v oranžových je zas vápenatý pieskovec bohatý na sírne minerály.

 

Čang-jie, Čína

Nemenej nádherné sú aj Dúhové hory v provincii Gansu na severozápade Číny. Zdobia Národný geopark Čang-jie, ktorý je dokonca od roku 2009 zapísaný na zozname UNESCO. Vďačí za to nielen nádherne sfarbenému pohoriu, ale aj svojim obyvateľom. Viac než polovica totiž patrí k etnickým menšinám.

Žijú v skutočne unikátnom prostredí. V Čang-jie totiž prevládajú strmé vysoké skaly nezvyčajnej farby. Ako vysvetlil geológ Trevor Nace pre Forbes, vznikli pred 55 miliónmi rokov, keď sa zrazila indická a eurázijská platňa. Pri tomto procese došlo k zdvihnutiu pohoria a odhaleniu sedimentárnych hornín, ktoré boli dovtedy ukryté hlboko pod povrchom Zeme.

Dobrou správou je, že na rozdiel od Peru, v Číne môžu Dúhové hory navštíviť aj príležitostní turisti. V pohorí totiž premávajú autobusy, ktoré zastavujú pri viacerých vyhliadkach. K tým vedú schody, ktoré vyjdete do pol hodinky. Najväčšou prekážkou tak bude len vzdialenosť do samotného Čang-jie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa