Výnimočný ostrov si spravodlivo delia dve krajiny: Pol roka je francúzsky, potom zas španielsky

2023-02-28 08:00:00 |   |    | 

Na svete je mnoho miest, ktoré ležia presne na hranici dvoch štátov. Domáci to riešia rôzne - o Bažantí ostrovček sa napríklad už stovky rokov spravodlivo delia. Raz je pod správou Francúzska, potom zasa spadá pod ich susedov Španielov.



 

Bažantí ostrov má viacero názvov. Francúzi ho volajú Île des Faisans alebo Île de la Conférence, Španieli zasa Isla de los Faisanes a poznáme ho dokonca aj pod baskickým menom Konpantzia. Dôvodom je jeho geografická poloha - leží totiž na rieke Bidasoa, ktorá tvorí hranicu medzi dvoma štátmi.

Napriek svojej neveľkej rozlohe (dĺžka 200 metrov a šírka 40 metrov) sa vďaka tomu stal aj dejiskom viacerých významných historických udalostí. Preto sa mu neoficiálne hovorí aj Konferenčný ostrov. V roku 1615 tam napríklad došlo k slávnostnej výmene francúzskej princeznej Alžbety a španielskej infantky Anny, ktoré sa mali vydať za budúcich kráľov Filipa IV. a Ľudovíta XIII.

Siedmeho novembra 1659 tam zas došlo k podpisu tzv. Pyrenejského mieru, ktorý ukončil vojnu medzi Francúzskom a Španielskom. Ľudovít IV. a Filip IV. svoje spojenectvo na tomto mieste spečatili aj zásnubami, keď francúzskemu kráľovi sľúbili ruku Filipovej dcéry Márie Terézie. Tá sa o rok neskôr opäť na Bažanťom ostrove oficiálne rozlúčila s otcom a opustila španielsky dvor, aby sa stala francúzskou kráľovnou.

O dvadsať rokov neskôr sa na ostrovčeku konali ďalšie zásnuby, tentoraz Karla II. Španielskeho s Máriou Louisou Orleánskou. No a napokon v roku 1721 sa tam 11-ročný Ľudovít XV. stretol s 3-ročnou Marianou Viktóriou Španielskou, ktorá sa mala stať jeho manželkou, no k sobášu nakoniec nikdy nedošlo. Podľa Baskického turistického úradu ostrov viackrát poslúžil aj na výmenu rukojemníkov.

Dnes už tieto významné udalosti pripomína len pamätník z roku 1861 s nápismi v oboch jazykoch, inak na Bažanťom ostrove nestojí vôbec nič a celú plochu pokrýva len tráva, kry a stromy. Vstup naň je napriek tomu pre turistov s výnimkou špeciálnych podujatí prísne zakázaný. Na ostrov kvôli monitorovaniu prichádzajú len členovia námorných veliteľstiev San Sebastián (Španielsko) a Bayonne (Francúzsko) a kvôli údržbe tiež zamestnanci miest Irun (Španielsko) a Hendaye (Francúzsko).

Hoci totiž hranica medzi obomi krajinami vedie stredom rieky (a teda severným okrajom ostrova), v skutočnosti patrí Bažantí ostrov k Španielsu i Francúzsku. Súčasťou už spomínaného Pyrenejského mieru totiž bola aj dohoda, že sa z neho stane tzv. kondomínium (alebo tiež kondominát), teda územie, o ktoré sa dva štáty delia rovnako. Od 1. februára do 31. júla je teda pod správou Španielska a od 1. augusta do 31. januára zas spadá pod Francúzsko.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa