Rastúce ceny ovplyvňujú aj svetové pamiatky: Najkrajšia anglická katedrála zmenila podobu

2023-03-25 15:00:00 |   |    | 

Strechu gotickej katedrály v Yorku doplnili fotovoltické panely v snahe vyriešiť rastúce ceny elektriny. TASR informuje podľa BBC a webu arcibuskupského úradu v Yorku.



 

Inštalované panely na streche už požehnal biskup z Chesteru Mark Tanner. Montáž 199 solárnych panelov predtým schválilo mestské zastupiteľstvo a rada farského spoločenstva. Podľa odhadov sa v roku 2023 ročné náklady na vykurovanie a osvetlenie katedrály a priliehajúcich budov strojnásobia.

Nové panely majú ročne generovať asi 75.000 kWh energie, čo pokryje odhadovanú spotrebu. Solárne panely na refektári, inej pamiatkovo chránenej budove v susedstve katedrály, už teraz produkujú 11.000 kWh ročne. V interiéri kostola pribudne informačný panel s priebežným údajom o vyrobenej elektrine a ušetrených emisiách uhlíka. Gotický chrám v Yorku z roku 1361 sa stáva prvou katedrálou v Británii s nulovou uhlíkovou stopou. Toto kritérium už spĺňa asi sedem percent kostolov.

"Anglikánska cirkev sa zaviazala, že do roku 2030 bude mať čistú nulu (v uhlíkovej stope), a sme hrdí, že hráme významnú úlohu pri napĺňaní tejto vízie," povedal dekan z Yorku Dominic Barrington. Inštaláciu panelov konzultovali so všetkými zainteresovanými vrátane pamiatkárov, aby "citlivo dopĺňali historickú architektúru oblasti". Z ľudskej perspektívy na budove nič nepoznať, vidno ich len pri pohľade zhora.

Ďalšou katedrálou s "uhlíkovu nulou" v Spojenom kráľovstve bude katedrála v Newcastle, ktorá pre podlahové vykurovanie už používa vzduchové tepelné čerpadlo. Fotovoltické panely na streche si ako prvá inštalovala katedrála v Bradforde v roku 2011, po nej boli katedrály v Gloucestri (2016) a v Salisbury (2019). V rámci snahy byť šetrnejší k životnému prostrediu sa napríklad katedrála sv. Pavla v Londýne rozhodla zberať a používať dažďovú vodu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa