Pozor na to, čo ukazujete: Tieto bežné gestá môžu vo svete pôsobiť poriadne urážlivo

2023-03-20 13:00:00 |   |    | 

Plánujete výlet do krajiny, v ktorej ste ešte neboli? Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré musíte urobiť pred cestou, je preskúmať kultúru a zvyky krajiny, ktorú navštívite. To je dôležité najmä pri gestách.



 

Prečo to tak je? Gestá sú univerzálnym jazykom, ktorý všetci dennodenne používame. Sú tiež dôležitou súčasťou našej kultúry a identity. Existujú však gestá, ktoré sú v jednej krajine urážlivé, ale v inej nie. Preto je dôležité si uvedomiť tieto problémy pri cestách do zahraničia. Nechcete uraziť ľudí a spôsobiť vážne problémy na ceste vašich snov! Ale nebojte sa. V tomto článku sa pozrieme na niektoré bežné urážlivé gestá vo svete.

 

Znak mieru “V” : neodvracaj ruku

Znak „V“ tvorený dvoma prstami je symbol, ktorý sa všeobecne chápe ako mier. Čo sa môže pokaziť, však?

Pravdepodobne ste počuli, že v súčasných alebo bývalých krajinách Commonwealthu (Veľká Británia, Nový Zéland, Austrália) sa môže považovať za ekvivalent prostredníka, ak sa obráti naopak. Ale tam to nekončí! Tomuto symbolu sa radšej vyhnite, ak plánujete navštíviť:

  • Stredný východ
  • Južnú Ameriku
  • Áziu.

Prečo? V niektorých indiánskych kultúrach je symbol mieru považovaný za prejav neúcty, zatiaľ čo na Blízkom východe je často chápaný ako symbol západného imperializmu. A čo viac, v niektorých ázijských kultúrach sa to považuje za prejav slabosti. Ak si nie ste istí, či je znamenie mieru v konkrétnej kultúre urážlivé, vždy je najlepšie byť opatrný a vyhnúť sa jeho použitiu!

 

Znak “OK”: je naozaj OK?

Znak „OK“ je jednoduché gesto ruky, ktoré väčšina ľudí používa denne. Jeho najbežnejšou formou je spojenie ukazováka s palcom, takže oba predstavujú kruh. Je ťažké si predstaviť, že by to mohlo znamenať niečo zlé. Napriek tomu by ste mali byť opatrní, keď idete do týchto destinácií:

  • V Brazílii sa znak "OK" často používa ako urážka, podobne ako keď niekomu ukážete prostredník.
  • V Spojených Štátoch sa niekedy používa ako symbol bielej nadradenosti. Ak nepoznáte úplný kontext situácie, v ktorej sa nachádzate, je lepšie sa tomu úplne vyhnúť.

V neposlednom rade môže byť toto gesto urážlivé takmer všade, v závislosti od kontextu. Niekedy môže byť vyjadrenie „OK“ interpretované ako sarkastické, napr. ak sa niekto vyjadril k citlivej téme.

 

Palec hore: súhlas alebo choď do p***?

Možno si myslíte, že „palec hore“ je neškodný spôsob, ako vyjadriť súhlas alebo podporu. Prekvapivo existuje veľa krajín, kde sa vaši partneri môžu cítiť urazení! Lepšie si poznačte tieto destinácie, ak ich plánujete niekedy navštíviť:

  • Grécko
  • Irán
  • Irak

V týchto kultúrach možno spomínané gesto „palec hore“ vnímať ako urážku podobnú ukazovaniu prostredníka. Môže to byť prekvapenie, najmä pokiaľ ide o európske krajiny. Nie je to však všetko, pretože ak plánujete navštíviť Taliansko a Grécko, mali by ste očakávať ešte viac takýchto príkladov! Obe kultúry sú známe bohatým štýlom vyjadrovania s použitím mnohých gest. Nie všetky sa dajú interpretovať tak, ako si myslíte.

Takže si určite prečítajte tento článok ďalej, aby ste sa vyhli všetkým takýmto kultúrnym pasciam a neurazili svojich partnerov, keď ste v zahraničí.

 

Prekrížené prsty: nie vždy len želanie šťastia

Plánujete navštíviť Vietnam? Táto krásna krajina v Ázii je medzi turistami čoraz obľúbenejšia. Je dôležité poznamenať, že vietnamská kultúra má určité odlišnosti od toho, čo považujeme za správne správanie. Existuje konkrétne jedno gesto, ktorému by ste sa mali počas pobytu vyhnúť.

Znak „prekrížené prsty“ sa všeobecne považuje za „želanie šťastia“. Nie však vo Vietname, kde je toto gesto považované za neslušné, pretože pripomína súkromné partie. Ak sa teda chystáte do Vietnamu cestovať, určite sa mu vyhnite, najmä medzi deťmi a staršími ľuďmi.

A ak premýšľate, či by ste sa vo Vietname zaobišli bez znalosti vietnamskej abecedy - nebojte sa. Zoberte si so sebou automatický prekladač a pochopte všetko, čo je napísané na tabuliach, jedálnych lístkoch a cestovných poriadkoch!

 

Diablov roh: zlo alebo ochrana pred zlom?

Neexistuje jednoduchá interpretácia tohto gesta a záleží na tom, koho sa pýtate a kde ste. V niektorých subkultúrach je znak diabolského rohu vnímaný ako pozitívny symbol sily a moci, najmä medzi fanúšikmi heavy metalu. V mnohých kultúrach je však vnímaný ako zlý odkaz na Antikrista. Je to najmä prípad krajín s bohatým kresťanským dedičstvom a históriou, napr.

  • Španielsko
  • Maďarsko
  • a Poľsko.

Paradoxne v iných krajinách je gesto vnímané ako znak ochrany pred zlom. Cítite sa zmätene? No takí môžu byť aj vaši partneri, ak ho použijete bez zjavného dôvodu. Takže mimo rockových koncertov je najlepšie vyhnúť sa používaniu tohto gesta úplne!

 

Krútenie hlavou: aj to sa môže pokaziť

Vedeli ste, že v niektorých kultúrach krútenie hlavou v skutočnosti znamená „áno“? Aby ste sa vyhli mätúcim (a potenciálne trápnym) situáciám, pamätajte na to, keď cestujete do týchto krajín:

  • Bulharsko
  • Grécko
  • Turecko

Ak budete niekedy pracovať v niektorej z týchto krajín, určite na to nezabúdajte. Aj keď to znie dosť neškodne, môže to mať veľké dôsledky na vašu vzájomnú komunikáciu.

 

Gesto „Poď sem“: prajeme si, aby to nebolo také dvojzmyselné

Gesto „Poď sem“ je univerzálny spôsob, ako niekoho pozvať, aby prišiel bližšie. Zvyčajne ho používajú deti, ktoré sa chcú hrať so svojimi rovesníkmi, ale môžeme ho vidieť aj u dospelých, ktorí sa snažia upútať pozornosť ostatných.

Aj keď je gesto „poď sem“ často vnímané ako roztomilé alebo milé, existuje jedna kultúra, v ktorej sa naň pozerá ako na obzvlášť urážlivé, keď ho pred niekým ukážete... a toto miesto sú nádherné a krásne Filipíny!

Prečo to tak je? No, ak plánujete navštíviť Filipíny, nezabudnite, že toto je tiež gesto, ktoré sa bežne používa na privolanie psa, a preto môže prejaviť neúctu voči iným ľuďom.

Nehovoriac o tom, že takmer všade na svete môžu vaši partneri cítiť, že to má sexuálny podtón. Je dobré vyhnúť sa tomuto gestu vo všetkých rozhovoroch.

 

Mountza: nenúťte ľudí, aby „hovorili do ruky“

Natiahnutie otvorenej dlane smerom k niekomu je univerzálne gesto, ktoré môže pomôcť pri objednávke 5 kusov niečoho alebo len ukázať mierne odmietnutie. V niektorých kultúrach sa však používa ako gesto pohŕdania alebo odmietnutia.

Tu by ste sa tomu mali vyhnúť:

  • Grécko
  • krajiny Stredného východu
  • väčšina Afrických krajín.

Prečo sa však toto gesto považuje za urážlivé? Ľudia z týchto kultúr veria, že „mountza“ znamená, že osoba, ktorej gesto ukazujete, je hlúpa, bezcenná alebo inak nehodná rešpektu. Určite nechcete, aby sa niekto takto cítil, takže dávajte pozor, aby ste toto gesto nepoužívali v týchto oblastiach!

 

Ruky vo vreckách: si v pohode alebo je ti to jedno?

Môže sa to zdať ako dosť nevinné gesto, do ktorého sa zapájame najmä vtedy, ak sa cítime uvoľnene a bezpečne. Napriek tomu sa to v mnohých krajinách považuje za prejav neúcty voči vašim partnerom.

Kde je lepšie sa tomu vyhnúť?:

  • Ak idete do Veľkej Británie
  • Nemecka
  • alebo Japonska

Uvedomte si, že držať ruky vo vreckách môže byť v niektorých iných európskych a ázijských krajinách tiež považované za neslušné. Je lepšie sa tomu úplne vyhnúť, najmä v profesionálnom kontexte.

 

Záver

Stojí za zmienku, že aj keď všetky tu uvedené gestá nie sú všeobecne urážlivé, určite sú chvíle, kedy by mohli byť.

Ak teda cestujete mimo svojej domovskej krajiny, určite požiadajte svojho hostiteľa alebo osobu, s ktorou sa stretávate, o radu ohľadom miestnych zvykov. Týmto spôsobom budete môcť urobiť dobrý prvý dojem a vyhnúť sa prípadným nedorozumeniam alebo konfliktom.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa