Guoliang je najzáhadnejšou dedinou v Číne, vedie k nej neuveriteľná cesta smrti

2023-04-05 13:00:00 |   |    | 

Čína nám ponúka hneď niekoľko pamiatok či miest, ktoré sú opradené tajomstvami. Jedným z nich je dedinka Guoliang, ktorá sa nachádza na nezvyčajnom a ťažko dostupnom mieste. Kvôli tomu jej obyvatelia žili v izolácii a do ostatných obcí v údolí schádzali len výnimočne.



 

Dedinka ukrytá v útesoch

Guoliang sa nachádza v pohorí Wanxian. Ide o krásnu prírodnú chránenú rezerváciu, ktorá je zároveň aj obľúbeným miestom pre turistiku. I keď sa v okolí nachádza veľa prírodných zaujímavostí, stále je hlavnou atrakciou práve táto jedinečná dedinka ukrytá vo vysokých útesoch. Jedným z dôvodov je, že bola dlho odrezaná od zvyšku sveta. Jej obyvatelia len málokedy odchádzali do okolitých dediniek či miest. Väčšinou boli v izolácii a vystačili si s tým, čo si sami vypestovali alebo dochovali. Časom bolo Guoliang tak populárne, že tam niektorí ľudia prichádzali len kvôli tomu, aby našli takýto pokojnejší spôsob života, ktorý ich viac napĺňal. Túto horskú dedinku nakoniec našli aj filmové štáby, ktoré tam chodievajú točiť zábery do historických filmov. Už niekoľkokrát sa preto objavila v známych ázijských trhákoch.

 

Pri výstavbe využívali najmä kamene z okolia

Keďže obyvatelia nemali k dispozícii iné materiály, na výstavbu a taktiež aj na výrobu úžitkových predmetov používali najmä kameň. Preto sú z neho vytvorené nielen domčeky, ktoré sa stali tak charakteristické pre tento región, ale aj cesty a iné zaujímavosti. Medzi uchovanými predmetmi sú napríklad kamenné stoly, lavičky, náhrady kresla a zaujímavosťou sú špeciálne postele, medzi ktorými bolo vždy malé ohnisko, aby počas chladných mesiacov udržiavalo v miestnosti dostatok tepla. Domáci obyvatelia z kameňa vyrobili aj riad na servírovanie jedál. Používali najmä misky, s ktorými sa im pracovalo jednoduchšie.

 

V izolácii žili až do roku 1972

Takáto izolácia pretrvávala desiatky rokov. Keďže prístup do dediny bol veľmi komplikovaný a najmä fyzicky náročný, schádzali z nej len výnimočne. Väčšinou dole posielali mladých ľudí plných sily, ktorí mali za úlohu predať pár kusov zvierat, ktoré sa im podarilo dochovať. Za utŕžené peniaze potom kupovali najnutnejšie veci na každodenné fungovanie. I z tohto dôvodu sa snažili byť čo najviac sebestační. Veľký zlom prišiel až v roku 1972, keď dostali čelní predstavitelia dediny nariadenie, že musia Guoliang prepojiť so zvyškom krajiny. V stanovenom čase preto museli vybudovať cestu, ktorá by nadväzovala na blízku hlavnú trasu. Tento fakt im nakoniec pomohol v spopularizovaní a do dediny začalo prichádzať čoraz viac turistov.

 

Cesta, ktorú postavili vlastnými rukami

Domáci obyvatelia sa k tejto úlohe postavili spôsobom, ktorý bol pre nich aj dovtedy veľmi typický. Keďže nemali iné prostriedky, rozhodli sa cestu vybudovať vlastnoručne. Dvanásť tunajších mužov sa teda pustilo do úpravy terénu len pomocou jednoduchých nástrojov a do piatich rokov boli hotoví. Poradiť si pritom museli aj s náročným terénom, keďže časť cesty prechádza aj cez skalný tunel. Dokopy im trvalo päť rokov, kým sa im podarilo sprevádzkovať tento strmý a miestami nebezpečný úsek. Nakoniec ho však pripojili k hlavnej ceste, ktorá vedie regiónom a do Guoliangu sa tak dostali prvé autá, čo výrazne zjednodušilo aj život domácich obyvateľov. Do dediny nakoniec sprístupnili aj jednoduchšiu turistickú trasu, ktorá taktiež prechádza cez niekoľko krátkych skalných tunelov. Po nej sa dostanete aj ku krásnemu vodopádu.

 

Kamenné schody plné nebezpečenstiev

Pôvodne sa obyvatelia Guoliangu dostali z dediny len po kamenných schodoch, ktoré ich predkovia vytesali ručne do skál. Kedysi ich nazývali „schodisko k oblohe“ a časť sa podarilo uchovať až dodnes. Problémom však bolo, že schody boli veľmi nebezpečné. Vo viacerých úsekoch boli až príliš strmé a počas dní so zlým počasím po nich domáci radšej ani nechodili. No i kvôli tomu žili v tak veľkej izolácii, že dokázali uchovať svoju pôvodnú kultúru, ktorá dnes tak veľmi láka turistov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa