Bizarná atrakcia v Laose: Budhov park napodobňuje históriu, ale mieša štýly

2023-06-08 08:01:00 |   |    | 

Neďaleko hlavného mesta Viang Čan sa nachádza Budhov park, ktorý nazývajú tiež Xieng Khuan. Zatiaľ čo budhisti sa tam prichádzajú pomodliť, turisti si toto nezvyčajné miesto obľúbili kvôli sochám a zaujímavej atmosfére.



 

Viac ako 200 sôch rôznych veľkostí a podôb

Nevšedný park Xieng Khuan začali stavať v roku 1958. Nejde teda o historicky až natoľko starú atrakciu, napriek tomu sa medzi turistami teší veľkej obľube. Autorom myšlienky a projektu bol jogín a kňaz Luang Pu, ktorý sa v parku pokúsil o prepojenie hinduizmu s budhizmom. Po celom parku je rozmiestnených vyše dvesto sôch. Najviac z nich je venovaných Budhovi, ktorý je stvárnený v rôznych podobách a veľkostiach. Všetky vystavené sochy sú vyrobené špeciálnym spôsobom zo železobetónu. Vďaka tejto metóde vyzerajú na pohľad staršie, čo bolo aj cieľom Luanga Pu. Zaujímavosťou je, že na ich tvorbe sa nepodieľali žiadni skúsení umelci. Pracoval na nich len samotný autor myšlienky spolu so svojimi žiakmi, ktorí takto chceli pretaviť svoju vieru do vizuálnej podoby.

 

Uvidíte tam viac ako len sochy Buddhu

Dominantou tohto kroku sú pochopiteľne Budhove sochy, no viaceré diela zobrazujú aj rôzne fragmenty z tunajšej mytológie. Vyznačujú sa detailnou výzdobou, do ktorej sú dokonca zakomponované rôzne zakódované a vzájomne prepojené odkazy. Uvidíte kamenné napodobeniny rôznych bôžikov, zvierat, ale napríklad aj nadrozmernú tekvicu. Park je rozdelený do troch hlavných častí – peklo, zem a nebo a sochy sú rozmiestnené tak, aby ste symbolicky stúpali z pekla do neba. Na najvyššom poschodí sa nachádza vyhliadkový bod, z ktorého si môžete obzrieť väčšinu vystavených diel.

 

Inšpirovali sa aj známou talianskou záhradou

Luang Pu bol jednoduchý človek, ktorý sa zaujímal o umenie. Preto sa pri vymýšľaní jednotlivých sôch snažil vždy niekde inšpirovať, aby tak vniesol do parku nový zaujímavý prvok. Kvôli tomu Xieng Khuan v niektorých miestach verne pripomína taliansky Parco di Moistri, ktorý vybudovali v 16. storočí a kde sú stvárnené rôzne strašidelné tvory. Laoskej verzii dominujú najmä rôzne podoby diablikov, ktorí často vyzerajú až odpudzujúco a sú detailne zdobené. Keďže sochy v parku vytvorilo viacero autorov, občas pôsobia trochu nesúrodo, ale vytvárajú zvláštnu a originálnu zmes jednoduchého umenia.

 

Najväčšia socha je dlhá 40 metrov

Nakoľko sa najväčšia pozornosť tvorcov sústredila na Budhove podobizne, patrí mu aj najvýraznejšia socha v parku. Meria 40 metrov a predstavuje zakladateľa jedného z piatich svetových náboženstiev v ležiacej podobe. Práve jeho zobrazenia však predstavovali pre park v jednom období veľký problém. Po civilnej vojne v krajine sa v roku 1975 dostala k moci nová vláda, ktorá odmietala čokoľvek spojené s akoukoľvek vierou. Z toho dôvodu zastavili výstavbu parku a odvtedy tam už nepribudli ďalšie sochy.

 

Hrozí im zánik?

V roku 2017 prešiel park pod správu štátu, ktorý investoval do jeho renovácie väčší obnos peňazí. Snažili sa nielen ochrániť jednotlivé sochy, ale zároveň návštevníkom spríjemniť prehliadku. V tom čase preto vznikli nové toalety a taktiež chodníky, vďaka ktorým sa dá ľahšie prechádzať pomedzi sochy. Stále však nie je vyriešená bezpečnosť parku, ktorý stojí na nádhernom mieste v blízkosti rieky Mekong. Vlhkosť aj zmeny jej koryta tak doteraz predstavujú pre sochy i celé čarovné miesto veľké nebezpečenstvo.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa