Top európske rozprávkové destinácie

2013-09-13 15:30:00 |   |    | 

Denne sa stretávate s fotografiami miest, ktoré vyzerajú ako vystrihnuté z rozprávky? Dobré svetlo a štipka fotografického talentu spravia kúzelnou každú destináciu. My sme však objavili také lokality, ktoré dýchajú rozprávkových duchom aj v skutočnosti.



Hampton Court Palace, Veľká Británia

Niekdajší kráľovský palác v londýnskom Richmonde dnes už síce neslúži svojim pôvodným účelom, no stále priťahuje davy zvedavcov. A to nielen svojou históriou, ale aj každoročnou kvetovou slávnosťou Hampton Court Palace Flower Show. Neodmysliteľnou flórou miestnych záhrad sú koberce vistérií.

 

Mont Saint Michel, Francúzsko

80 metrov vysoký prílivový ostrovček Le Mont Saint Michel vytŕča z radu ostatných ostrovov na francúzskom pobreží. Rozdiel výšky morskej hladiny pri prílive a odlive v jeho okolí je až 15 metrov, vďaka čomu ostrov pláva vo vode alebo v piesku. Na vrcholku sa nachádzajú viaceré historické pamiatky, niektoré až z 11. storočia, a panoráma ostrovčeka pôsobí ako kúzelný rozprávkový zámok.

 

Lena, Rusko

Samotná rieka Lena nie je práve atrakciou, ktorú by sme vám chceli v rozsiahlej ruskej zemi ukázať. Za návštevu stojí nezvyčajný prírodný úkaz, ktorý sa v povodí rieky nachádza. Ak sa vydáte proti prúdu od mesta Jakutsk, po asi 200 km natrafíte na neuveriteľný kamenný les. Zub času tu vytvoril výnimočné skalné kreácie, ktoré skutočne vyzerajú ako husté stromoradie, chýba im jedine zelená farba.

 

Gent, Belgicko

Prekrásne belgické mesto je dnes významným prístavným a univerzitným centrom. Najväčší rozmach však zažívalo vo vrcholnom stredoveku, kedy bolo so 65 tisícmi obyvateľov po Paríži druhým najväčším mestom Európy. Gent má rovnaké čaro ako ďalšie historické mestá pretkané sieťou kanálov, no na špičku ho stavia unikátny hrad Graventseen, ktorý sa ako strážca týči nad starobylými mestskými domami.

 

Gstaad, Švajčiarsko

Vychýrené rezorty vo švajčiarskom mestečku Gstaad priťahujú turistov po celý rok, no skutočne rozprávkovo si ich vychutnáte v zime, kedy sa na miestnych domčekoch ako šľahačka hromadia kopy snehu. Zimná dedinka ležiaca tisíc metrov nad morom tak pod bielou perinou vytvára dojem, na ktorý si spomeniete s príchodom každých Vianoc.

 

Kláštory Meteora, Grécko

Nezvyčajné grécke mestečko Meteora láka na svoje skalné zrázy najmä horolezcov, no počas dovolenky ho neobídu ani milovníci kultúrnych a sakrálnych pamiatok. V stometrových výškach sa tu na mohutných bralách rozprestierajú kláštory - monastiere - ktorých história siaha až do 14. storočia. Prístup do nich vedie po stovkách do kameňa vytesaných schodov a ženy sa pri vstupe musia zahaliť do zapožičaných tuník.

 

Dunnottar, Škótsko

Ako z príbehov o statočných rytieroch pôsobí ruina známeho škótskeho hradu Dunnottar, rozprestierajúceho sa neďaleko mesta Stonehaven. Rozsiahly komplex sa skladá z budov postavených v období od 13. do 17. storočia a v temnom stredoveku zohrával kľúčovú úlohu pri obrane Škótov od nepriateľa prichádzajúceho z mora. Napriek tomu, že dnes je hradisko v súkromnom vlastníctve, ročne ho navštívia státisíce turistov.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.6/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa