Päť najkrajších miest Českej republiky

2012-11-14 16:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Česká republika má toho turistom skutočne čo ponúknuť. Okrem malebnej prírody sa vyznačuje aj mnohými krásnymi mestami, v ktorých nájdeme skutočne veľké množstvo často skvostných a jedinečných architektonických pamiatok. Práve preto vás teraz pozývame na prechádzku piatimi najkrajšími mestami Českej republiky, ktoré rozhodne stojí za to navštíviť a to v ktorékoľvek ročné obdobie.



 

  • Magická Praha

Ako inak by sa dalo začať, než Prahou, no nie? Kto ju už niekedy navštívil, dobre vie, o čom je reč. Hlavné mesto je totiž považované nielen za najkrajšie mesto Českej republiky, ale častokrát aj za najkrajšie mesto Európy. Jej nádheru totiž len máloktoré mesto dokáže pretromfnúť. Nie je možné, aby sme v tomto článku spomenuli všetky nádherné a zaujímavé stavby stovežatej Prahy, ale poďme sa pozrieť aspoň na tie najvýznamnejšie.

Začať môžeme napríklad na Pražskom hrade, ktorý je najväčším hradným komplexom na svete. No a potom jedinečný Karlov most, Pražský orloj so známou Smrtkou, Staromestská radnica, Katedrála svätého Víta, Václava a Vojtěcha, Národné divadlo, Rudolfinium, Vyšehrad a mnohé ďalšie úžasné pamiatky, ktoré ročne do Prahy prilákajú milióny turistov. Nuž, čudovať sa im vôbec nemôžeme.

 

  • Moravské Brno

Druhé najväčšie mesto Českej republiky a najväčšie mesto Moravy možno síce nedosahuje veľkoleposť Prahy, ale aj v ňom sa nájde priestor na obdiv a romantické prechádzky starým centrom. Poďme sa teda pozrieť na niektoré pamiatky. Už z diaľky je napríklad vidieť pevnosť a hrad Špilberk nachádzajúci sa na rovnomennom kopci a takisto Katedrálu svätého Petra a Pavla na vrchu Petrov. Obe stavby tvoria typickú siluetu Brna.

Okrem nich tu nájdeme však aj ďalší hrad so zaujímavým názvom Veveří. Niet sa teda čo čudovať, že historické centrum Brna je vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. No nájdeme tu aj významné pamiatky podstatne novšieho dátumu - na mysli máme slávne dielo funkcionalizmu Vilu Tugendhat a Hotel Avion či Palác Morava takisto patriace do tohto architektonického štýlu.

 

  • Neuveriteľný Český Krumlov

Vráťme sa ale naspäť do Čiech a to do južných oblastí. Nachádza sa tam priam neuveriteľne malebné mestečko Český Krumlov, ktoré je aj napriek podstatne menšej rozlohe svojou krásou takmer porovnateľné s Prahou. S ňou má však Český Krumlov spoločné aj to, že ním preteká rieka Vltava.

Toto štrnásťtisícové mestečko je od roku 1992 zapísané vo svetovom dedičstve UNESCO a to plným právom. Jeho dominantou je zámocký komplex skladajúci sa z Horného a Dolného hradu. Ide o druhý najrozsiahlejší hradný komplex v Čechách hneď po Pražskom hrade. Ak zídeme dolu do mesta, nájdeme to veľké množstvo gotických, renesančných a tiež barokových objektov. Je zaujímavé, že uličky a pôdorys starého mesta sa nezmenili od dôb jeho založenia.

 

  • České Budějovice nielen o pive

Z Českého Krumlova ani nemusíme ísť príliš ďaleko. Čo by kameňom dohodil sa totiž nachádzajú České Budějovice, okrem svojich pamiatok známe aj vynikajúcim pivom. Medzi najvýznamnejšie objekty v mestskej pamiatkovej rezervácii patrí Piaristické námestie, Čierna veža, Dominikánsky kláštor, Katedrála svätého Mikuláša, Námestie Přemysla Otakara II. a mnohé ďalšie. Môžeme sa však trochu vrátiť aj k pivu, keďže za návštevu stojí aj Budvar muzeum České Budějovice, ktoré láka najmä zástupcov mužského pohlavia.

 

  • Liečivé Karlove Vary

Svoju púť po najkrajších mestách Českej republiky ukončíme v západných Čechách a to vo svete preslávených Karlových Varoch. Nuž, čo o tomto krásnom meste povedať? Okrem svojich liečebných prameňov návštevníkom dokáže poskytnúť aj romantické prechádzky, na ktorých sa môžu kochať pamiatkami ako napríklad veľkým množstvom kúpeľných domov, hotelov, ako je napríklad Národný dom, kolonádou Mlýnská, Zámkom Karlovy Vary, múzeom v Dome u Zlatého kľúča a tak ďalej.

Krásnych pamiatok je v Karlových Varoch naozaj viac ako dosť a keby sme ich chceli všetky popísať, nestačila by nám na ne hádam ani celá kniha. Preto vám odporúčame nielen Karlove Vary, ale všetky mestá, ktoré sme v článku spomenuli, osobne navštíviť, aby ste sa presvedčili, že sme vás skutočne neoklamali.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (27 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa