Ochutnajte svetové lahôdky: Dim Sum z Taiwanu alebo španielske čokoládové Churros

2012-11-22 16:00:00 |   |    | 

Labužníci pozor! Ak s jedlom radi experimentujete, ochutnávate nové veci alebo ste jednoducho len zvedaví, toto vás bude zaujímať. Prinášame vám chutné inšpirácie zo svetových kuchýň, servírované v neformálnych reštauráciách po celom svete. Nedajte sa odradiť vzdialenosťou týchto krajín, niektoré z uvedených stravovacích reťazcov nájdete aj v Európe.



 

  • Taiwan: Din Tai Fung

Jedli ste už niekedy Dim Sum? Tieto malé knedličky plnené mäsom alebo zeleninou si v Číne vychutnávajú napríklad aj na raňajky. Taiwanský Din Tai Fung dnes nájdete vo viac ako desiatich krajinách sveta. Pripraviť sa však treba na dlhý rad hladošov, ale čakanie sa nakoniec oplatí. Okrem rôznych druhov plnených knedličiek a buchtičiek tu na vás čaká aj široký výber polievok, čínskych zelenín a dokonca aj dezertov. Odvážili by ste sa na koláčik z ryže alebo želé z červených fazúľ?

 

  • Saudská Arábia: Alabaik

Špecialitou reštaurácie je popri šťavnatom smaženom kuracom mäsku aj tradičná omáčka. Tajný recept na tento, vraj návykový cesnakovo - korenistý dip, ktorý vám príjemne pošteklí chuťové poháriky, si jeho tvorcovia držia pekne pod zámkou (a dobre robia). Dôkazom obľúbenosti Alabaiku je aj fakt, že dokonca ani miestni obyvatelia sa  ponúkaných jedál nevedia nasýtiť.

 

  • Japonsko: Ippudo

Originálna japonská reštaurácia na prvý pohľad zaujme hlavne svojím štýlom. Pýši sa otvorenou kuchyňou, kde hostia môžu na vlastné oči sledovať prípravu svojho obeda či večere. Väčšina jedál, s ktorými sa tu stretnete, vychádza z pokrmu zvaného ramen. Je to špeciálny vývar z bravčových kostí, ktorý sa varí viac ako 20 hodín. Doplnený tenkými rezancami, zeleninou a niekedy aj plátkami bravčového mäsa je hotovou delikatesou.

 

  • Austrália: Chocolateria San Churro

Máte mlsný jazýček? V Chocolateria San Churro si naozajstnú čokoládu vychutnáte v španielskom štýle. Pôvodom austrálsky reštauračný reťazec je zameraný výlučne na dezerty rôzneho druhu. Jednotkou je, samozrejme, čokoláda. Či už v podobe korenistého nápoja, praliniek alebo fondue s ovocím, táto bohémska maškrta poteší všetky vaše zmysly. Okrem sladkých pokušení tu ponúkajú aj organickú kávu a mliečne koktejly. Top jednotkou v menu sú čerstvo vyprážané churros (španielska pochúťka vyrobená z cesta na donuty, v tvare tenkých paličiek). Zvyčajne sa podáva s horúcou čokoládou alebo mliečnou kávou.

 

  • Južná Afrika: Nando´s

Toto populárne portugalsko - mozambické rýchloobčerstvenie dnes nájdete vo viac ako 30 krajinách sveta na všetkých kontinentoch. Špecializujú sa najmä na jedlá z grilovaného kuracieho mäsa, ktoré, okrem iného, dopĺňajú aj slávnou africkou Peri-Peri omáčkou. Pripravuje sa z jedinečného afrického čili a má variácie od jemnej až po extra pikantnú. V Európe túto neformálnu reštauráciu nájdete v krajinách Spojeného kráľovstva, kde na vás okrem chutného jedla čaká aj najväčšia zbierka afrického umenia v Európe.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Andrea Boldišová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa