10 najzaujímavejších miest a pamiatok v Nórsku

2013-12-28 10:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - I keď naše kroky častejšie smerujú na juh Európy, príjemne dokáže prekvapiť i jej sever. Krajiny s drsnou prírodou, osobitou atmosférou a zaujímavými pamiatkami vám ukážu inú tvár dejín nášho kontinentu. Takže pokiaľ sa vám už nechce ísť desiatykrát leňošiť k moru a vyvaľovať sa pod slnečníkom, zabaľte si do batožiny trekové topánky a poďte radšej preskúmať úžasné a nezabudnuteľné Nórsko, do ktorého sa jednoducho musíte zamilovať.



 

  • Oslo

Prvá zastávka, ktorú absolvujete hneď po prílete. Nechajte si preto čas, aby ste mohli toto mesto dôkladne preskúmať. Predovšetkým si zájdite do Vigelandsparken Sculpture Park, v ktorom sa nachádza 212 úžasných sôch v obklopení krásnej prírody. Neobíďte ani múzeum vikingských lodí, s ktorými je tunajšia história pevne spojená. Mimoriadne atraktívne je aj múzeum vedy, kde sa prostredníctvom moderných ukážok máte možnosť naučiť zaujímavé veci. No a večer potom zakončite v opere, ktorej stavba je úžasnou ukážkou modernej architektúry.

 

  • Hurtigruten

Centrom vášho záujmu by mal byť tunajší prístav. Lodná preprava, ktorá ho opúšťa, vás vezme totiž na prechádzku úžasnou prírodou. Spojenie vody a okolitých hôr je fantastické za každého ročného obdobia. Osobitú atmosféru má však predovšetkým v zime, keď im snehová prikrývka dodáva romantickejší charakter.

 

  • North Cape

Alebo tiež najsevernejší bod Európy, ktorý sa nachádza v okrese Finnmark. Patrí k najnavštevovanejším miestam v Nórsku. Krásne útesy a vidiecka atmosféra sú dostatočným lákadlom na to, aby ste si tam vybrali ďalšiu zastávku pre váš oddych.

 

  • Vodopád Rjukanfossen

Táto nádhera sa nachádza na západe krajiny v okrese Telemark. Obrovský 104 metrov dlhý vodopád vás prekvapí svojou silou a intenzitou. Vďaka obrovskej sile vody je využívaný aj ako zdroj pre vodnú elektráreň.

 

  • Flaamska železnica

Výnimočná je hneď z dvoch ohľadov. Tým prvým je samotné skonštruovanie, pretože na dvadsiatich kilometroch zvláda prevýšenie takmer tisíc metrov a to bez iných oporných pomôcok. Pre ilustráciu, v našich podmienkach sa na niečo podobné používajú ozubnicové kolieska na zubačke. Druhou výnimočnosťou je úchvatná príroda. I vďaka tejto nádhernej ceste bola označená za najkrajšiu železničnú trať v Európe, pretože v obklopení krásnej prírody pochopíte jedinečnosť tohto sveta.

 

  • Geiranger fjord

I keď v Nórsku nájdete mnoho obľúbených fjordov, tento je aj podľa domácich tým najobľúbenejším. Môže za to istotne i kombinácia spolu so „siedmimi sestrami“ a teda siedmimi vodopádmi, ktoré stekajú priamo do Geiranger. Keď sa vyberiete na výlet do týchto končín, tak si objednajte aj lístok na plavbu po ňom, aby ste si ho užili z tej najkrajšej perspektívy.

 

  • Bryggen

Ak máte túto krajinu zafixovanú zo známych fotografií, na ktorých sa nachádza prístav s menšími loďkami a na jeho pozadí sa vynímajú vysoké domčeky, ktorých fasády hrajú pestrými farbami, tak to ste potom istotne videli fotografiu z Bryggen. No nielen kvôli nej sa mnoho turistov vyberie práve do tohto mestečka. Jeho príjemná rybárska atmosféra je aj rajom pre gurmánov.

 

  • Tromso

Ako stvorené pre tých, ktorí chcú vidieť polárnu žiaru. Práve na tomto mieste máte totiž najväčšiu šancu, že sa vám naskytne naživo pozorovať toto úžasné divadlo. Navyše tam majú aj skvelú sieť nočných podnikov, takže tento úspech môžete neskôr poriadne osláviť.

 

  • Katedrála Nidaros

Nájdete ju v meste Trondheim. Ide o najväčšiu stredovekú katedrálu v Škandinávii. Viac ako akýkoľvek popis vám postačí jeden pohľad na ňu. Impozantná budova vyšperkovaná mnohými detailami vás prinúti prezrieť si ju do posledného miestečka. Pre Nórov je niečo ako svätyňa a istú časť roka sa tam nachádza i kráľovská koruna.

 

  • Alesund

Najkrajší je pohľad naň z diaľky. Domčeky totiž vyzerajú, ako keby boli postavené priamo na vode. Tento výhľad určite stojí za to, aby ste sa vyšplhali na nejakú vyvýšeninu a pokochali sa touto krásou. Zaujímavá je aj jeho história, keďže v minulosti do tla vyhorelo a potom ho museli nanovo vystavať.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (34 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa