Čo vám ponúknu najzaujímavejšie múzeá v Európe?

2014-06-06 15:00:00 |   |    | 

Hlavné mestá jednotlivých štátov ponúkajú vždy niekoľko zaujímavých bonusov, ktoré vo zvyšku krajiny už nenájdete. Akýmsi výstavným klenotom každého z nich je ich národné múzeum. Ukrývajú vzácne poklady a okrem domácej histórie ponúkajú aj pohľad do európskych dejín, ktoré sú mnohým z nás blízke. Špeciálne ak ide o umelecké zbierky, ktoré sú obzvlášť vyhľadávanou atrakciou.



 

  • Louvre, Paríž, Francúzsko

A začneme hneď jednou z najcennejších umeleckých zbierok. Nachádzajú sa v ňom sochy Michelangela, Rembrandtove a Boticelliho diela a samozrejme aj nezabudnuteľná Da Vinciho Mona Lisa. Čo je však malou nevýhodou, práve tie najvychytenejšie diela majú obrovskú návštevnosť. Aby ste sa dostali do ich blízkosti, musíte mať veľké šťastie a trpezlivosť a navyše si ich môžete prezrieť iba na pár sekúnd. Myslieť by ste mali taktiež na to, že tunajšia zbierka je obrovská a nepostačí vám jedna krátka návšteva. Aby ste si to dokázali dokonale pozrieť, rezervujte si pár dní.

 

  • Britské múzeum, Londýn, Anglicko

Jedna z najväčších európskych zbierok. Rozdelená je do dvoch veľkých častí. Prvú tvorí výstavná zbierka, v ktorej sa nachádzajú aj múmie z Egypta, socha z Veľkonočných ostrovov, perzské artefakty a mnoho vykopávok súvisiacich s tunajšími dejinami. Tá druhá časť je hotovým rajom pre knihomoľov. Obrovská knižnica sa môže popýšiť desiatkami úžasných rukopisov a kníh s nevyčísliteľnou hodnotou. Viaceré z nich je možné použiť k štúdiu alebo len tak si nimi prelistovať, no niektoré sú prísne chránené a nie je možné sa k nim dostať inak, ako za špeciálnych príležitostí.

 

  • Muzejný ostrov, Berlín, Nemecko

Päť štátnych múzeí a päť budov blízko seba na jednom mieste ponúkajú naozajstnú lahôdku pre všetkých milovníkov histórie a umenia. V jednotlivých častiach nájdete vzácne umelecké diela a výstavné kúsky, ktoré sa dokonca neobmedzujú iba na európsky kontinent. Práve v Berlíne nájdete jednu z najcennejších egyptských zbierok, ktorá bola dovezená priamo z tejto krajiny. Pozrieť si tam môžete aj bustu Nefertity, ktorá je jednou z najznámejších pamiatok tohto smeru.

 

  • Knižnica Trinity College, Dublin, Írsko

Jedna z historických budov, ktoré už po vstupe dýchajú úžasnou atmosférou. V Dubline nájdete niekoľko štátnych múzeí, ktoré sú zadarmo. V historickom si môžete napríklad pozrieť múmiu, v prírodovednom tie najrozmanitejšie druhy zvierat, v úžitkovom umení všetko počnúc mincami, historickým oblečením končiac. No popri nich je stále najväčších lákadlom práve knižnica univerzity Trinity College. Aj vstup do nej je zadarmo, vstupné si však musíte zaplatiť k hlavnej atrakcii, historickej knihe Book of Kells. Podľa odhadov mohla byť napísaná niekedy v ôsmom storočí a okrem toho obsahuje aj desiatky nádherných malieb. Denne sa ukazujú vždy ďalšie dve nové stránky, aby si tak zabezpečili, že v nej nevyblednú pod vplyvom lámp tie isté miesta.

 

  • Vatikánske múzeum, Vatikán, Taliansko

Množstvo výstavných siení s úžasnou zbierkou vystavených diel. Keď sa zameriame na samotné miestnosti, tak určite si nenechajte ujsť Múzeum máp s prenádherným stropom pozostávajúcim z niekoľkých malieb. Expozície ponúkajú nielen pohľad do kresťanskej histórie. Pozrieť si tam môžete napríklad aj zbierku nástrojov na pozorovanie oblohy, egyptské artefakty, diela najznámejších talianskych maliarov a sochárov, obrovskú knižnicu a Múzeum kočiarov, ktoré používali pápeži. Taktiež môžete nahliadnuť do izieb Borgiovcov, známej talianskej rodiny, ktorá mala na kreslo najvýznamnejšieho cirkevného predstaviteľa obrovský vplyv.

 

  • Galleria degli Uffizi, Florencia, Taliansko

Mesto, ktoré je pastvou pre umelecky založenú dušu. Všade, kde sa pohnete, budete sa dotýkať nejakého významného miesta spojeného s dejinami umenia. Zájsť by ste istotne mali aj do slávnej galérie, kde nájdete sochy a diela všetkých umelcov, ktorých život sa spája s týmto úžasným miestom. Tizian, Leonardo Da Vinci, Peter Paul Rubens, Rembrandt, Sandro Botticelli a mnoho iných sa tak vzácne stretli na jednom mieste a ponúknu vám tak jedinečnú možnosť spoznať ich úžasnú prácu.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa