Poďme sa izolovať: Obzrite si najkrajšie ostrovy sveta

2014-06-24 09:00:00 |   |    | 

Niekto to iste potvrdí, že ostrovy sú tie najkrajšie miesta na svete. Izolované prostredie v nás prebúdza pocit jedinečnosti a pokoja, ktorý nadobúdame len ak sme niekde sami. Oddelenie od vonkajšieho a preplneného sveta nás uvoľňuje, a preto ich krásy často vyhľadávame. Či už v klasických dovolenkových destináciách, alebo v šírom svete, radi navštívime opustený ostrov, ktorý sami prebádame.



Nantucket, Massachusetts

Tradičný rybársky ostrov v Spojených štátoch kedysi zbohatol na love veľrýb a veľrybom tuku. Domy na ostrove sú postavené v klasickom štýle, z červených tehál, a takmer pred každým stojí ešte klasickejšia poštová schránka. Tunajší prístav je jedným z najväčších pokladov, keďže sa takmer úplne zachovala jeho podoba z 18. a 19. storočia. Pre hmlu, ktorá ho zakrýva pri pohľade z mora, sa tiež nazýva „malá šedá dáma mora.“

Ostrovy Scilly, Anglicko

Obmývané Atlantikom sú tieto anglické ostrovy, ktoré patria pod správu okresu Cornwall, jedinečným úkazom sily prírody. Väčšina z nich je neobývaná a tvoria len skaliská rôznych veľkostí, ktoré vystupujú z mora a poskytujú útočisko divokej flóre a faune. Tie väčšie sú pokryté bielym pieskom a ponúkajú priestor na dokonale strávenú dovolenku. Najznámejší v tejto oblasti je maják stojaci úplne oddelene od sveta na skale, ktorá je veľká presne ako jeho základňa.

Ostrov Saba, Holandské Antily

873 metrov vysoký ostrov vyčnieva z azúrového mora v oblasti Holandských Antíl. Nedotknutá príroda stelesňuje to, čo si pod slovom Karibik predstavujeme. Modrá voda, zelená džungľa, oblaky objímajúce vrchol kopca a žiarivé slnko. Čas sa tu už dávno zastavil a bohatý život tu majú asi len vtáky, delfíny a občasné návštevníčky, veľryby. Na ostrove okrem zvierat žije približne 1500 obyvateľov a väčšina z nich má to isté priezvisko.

Kanárske ostrovy, Španielsko

Čo viac treba dodať k všeobecne známym ostrovom? Podnebie, ktoré tu vládne, má na svedomí príjemné počasie počas celého roka. Cez zimu, ale aj v lete, sa Kanárske ostrovy stávajú frekventovanou dovolenkovou destináciou, kde hľadajú oddych aj naši známi. Časť územia je chránená ako národný park a ďalšie patria medzi svetové dedičstvo chránené UNESCOm.

Ostrov Fair Isle, Škótsko

Nie, nejedná sa o tie známe ostrovy. Ostrov Fair Isle patrí k Škótsku, Shetlandským ostrovom, a hovorí sa o ňom, ako o najizolovanejšom mieste Británie. Približne 70 ľudí a státisíce vtákov tvoria jediných stálych obyvateľov. Inak ostrov navštevujú prevažne len ornitológovia, ktorí pozorným okom rozoznávajú množstvá rôznych druhov sídliacich výhradne tu.

Ostrov Lord Howe, Austrália

Po 2,5 hodinách v lietadle zo Sydney dorazíte na ostrov v Tasmánskom mori. Očarí vás hneď v prvom momente. Tri farby ostrova si tu naraz konkurujú, ale sa aj dopĺňajú. Zelený les, azúrové more, zlatý piesok. Po prekonaní prvého úžasu môžu turisti spoznávať ohromujúcu prírodu v podobe vtákov, rýb, ale aj mohutnej hory, ktorá poskytuje skvelý priestor na výlet a následnú vyhliadku.

Capri, Taliansko

Ostrov, ktorý vám dá presne to, čo vám sľúbil. História, kultúra, príroda, jedlo, zábava... Ak ešte nemáte dosť, tak hor sa na kopec, alebo do jednej z lagún na jeho dvoch stranách. Toto všetko, a k tomu celoročne príjemné teploty, nájdete len kúsok od rušného Neapolu.

Channel Islands, Kalifornia

Opäť môže názov klamať a ťahať nás späť do Európy, ale zostaňme chvíľku v Severnej Amerike. Osamelé súostrovie v Tichom oceáne malo tisícročia nato, aby si vytvorilo niečo unikátne. Prírode sa to podarilo, a preto je dnes na ostrovoch unikátna fauna i flóra, ktorú chráni vláda spravovaním miestneho národného parku. Vyše 140 druhov žije jedine tu. Návštevníci však nemusia len pokojne pozorovať okolie, ale sa aj zapojiť do rôznych aktivít, ktoré im ostrov bližšie predstavia.

Tahiti, Francúzska Polynézia

Niektorí tvrdia, že postupným komercializovaním ostrova sa z neho vytráca tradičné čaro. Pohodlie, ktoré obyvatelia pripravujú pre svojich návštevníkov, dobrodruhom a cestovateľom veľmi nevonia. Plné rezorty s ľuďmi z celého sveta však svedčia o opaku. Ostrov s prekrásnym lagúnami, koralovými ostrovmi, bielym pieskom a kokosovými palmami ľahko učaruje aj najtvrdšiemu srdcu. Romantika, ktorá sa dá zažiť tu, sa len tak niekde nezopakuje.

Ostrovy v Andamanskom mori

Severozápad Indického oceánu patrí Andamanskému moru a jeho thajským ostrovom. Patria medzi najobľúbenejšie rezorty tejto oblasti a ponúkajú rozmanitosť po akej cestovatelia túžia. Pokojné oblasti sa striedajú s rušnými, a tak ulahodia všetkým. Veľa z nich je celosvetovo známych z filmov a správ. Koh Phi Phi, Koh He, Koh Racha, Koh Surin, Koh Doh Mai sú tie najznámejšie, ale je na cestovateľoch, či navštívia aj menej známe. Ostrovy sa pomaly dostavajú späť na svoje popredné pozície po tom, čo v roku 2004 boli zasiahnuté vlnou tsunami.

Zdroj/autor: travel.nationalgeographic.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa