Hrmiace vodopády i zátoka dračích smaragdov: Toto je 8 najúžasnejších vyhliadok sveta

2016-05-15 00:00:01 |   |    | 

Stojíme na okraji priepasti, pozeráme na skalné útvary stovky metrov pod nami a snažíme sa dovidieť na koniec gigantického kaňonu, ale márne. Grand Canyon je impozantná hra prírody, ktorá právom získala veľké renomé. Podobne ako 1600 ostrovčekov v zátoke Ha Long alebo neuveriteľný 2,7 kilometra dlhý sled vodopádov na brazílsko-argentínskej hranici. Predstavujeme vám osmičku jedinečných miest, na ktorých urobíte tie najlepšie fotky.



 

Svetelné podmienky, počasie alebo čistota šošovky fotoaparátu môžu ovplyvniť naše cestovateľské zážitky, ale na našej planéte existujú miesta, ktoré pripadajú krásne všetkým. Vybrali sme osmičku miest, ktoré podľa ohlasov na cestovateľských weboch patria do tejto kategórie.

 

Grand Canyon, USA

Začneme v Amerike. Veľký kaňon sa v Arizone zarezáva do zeme v dĺžke 446 kilometrov, a tak priestoru pre zachytenie perfektnej fotky je dosť. Návštevníci tunajšieho národného parku majú najradšej južný okraj kaňonu, skvelé fotky sa však dajú urobiť i z najvyššieho bodu arizonského národného parku – z vrchu Mount Hayden (2742 metrov nad morom).

Okrem národného parku nájdeme v Grand Canyone tiež územie patriace pôvodným obyvateľom oblasti - indiánskemu kmeňu Hualapejov. Tí na svojich pozemkoch budujú nové atrakcie,  ako napríklad sklenený chodník nad priepasťou.

 

Národný park Zion, USA

Keď už sme v Spojených štátoch, tak sa pozrieme ešte na ďalšiu perlu amerického stredozápadu – najstarší národný park v štáte Utah. Ľudia tu vyhľadávajú nielen mnohé vyhliadky z vysokých hôr (najvyššia má 2660 metrov), ale tiež unikátne živočíšne druhy včítane kriticky ohrozeného kondora kalifornského.

 

Vodopády Iguacu, Argentína a Brazília

Zo severu Ameriky sa pozrieme na juh, konkrétne k vodopádom Iguacu na hranici Argentíny a Brazílie. Voda sa z prepadu rúti dole v 150 prúdoch rozosiatych v dĺžke 2,7 kilometra. Ide teda o najväčší systém vodopádov na celom svete. Vyhliadkové mólo umiestnili stavitelia čo najbližšie k stredu, a tak sa návštevníci ocitajú vo fascinujúcom prírodnom amfiteátri. Okolo nich každú sekundu padá dole až 6,5 miliónov litrov vody.

 

Sedem prírodných divov sveta

V článku ste narazili na dva zo „7 nových prírodných divov sveta“. Čo to vlastne je? Podľa vzoru starovekých siedmich divov sveta sa rôzne magazíny a organizácie pokúšali do povedomia ľudí dostať i prírodné divy sveta. Najlepšie sa to podarilo televízii CNN. Do jej výberu patrí polárna žiara, oblasť okolo prístavu v brazílskom Riu, Grand Canyon, Veľký bariérový útes, Mount Everest, Viktóriine vodopády a mexická sopka Paricutín.

V rokoch 2007 – 2011 skupina okolo Kanaďana Bernarda Webera zorganizovala celosvetovú voľbu nových siedmich divov sveta a nových siedmich prírodných divov sveta. Medzi prírodnými sa smeli vyskytnúť len tie, ktoré nezahŕňal zoznam CNN.

Okrem v článku spomínaných vodopádov Iguacu a zátoky Ha Long sa sem dostal ešte amazonský dažďový prales a tiež ostrov Komodo, kórejský ostrov Čedžu, juhoafrická Stolová hora a filipínsky Puerto-Princesa Subterranean River National Park.

 

Zátoka Ha Long, Vietnam

Zátoka Ha Long býva často označovaná za jedno z najkrajších miest na svete. V rokoch 2007 – 2011, kedy ľudia z celého sveta volili 7 prírodných divov sveta pre nové tisícročie, sa zázrak vietnamskej prírody dostal do víťaznej sedmičky. Porazil pritom takých súperov ako austrálske Uluru, najvyšší vodopád sveta Salto Angel, rajské súostrovie Galapágy alebo tanzánske Kilimandžáro.

Možno zátoke pri voľbe pomohli i nadprirodzené sily, ktoré stoja za jej dnešnou podobou, ako hovorí legenda. Podľa nej sa starovekí obyvatelia dnešného Vietnamu bránili nájazdom zo severu a na obranu privolali draka. Ten nepriateľov spálil ohňom a do vody husto rozosial obrovské smaragdy, ktoré spôsobili potopenie lodí rivalov.

Od tej doby uplynuli tisíce rokov a zo smaragdov sa stali zelené ostrovy a ostrovčeky – je ich tu okolo 1600. Z výšky vyzerá toto miesto najlepšie, ale i na pobreží možno nájsť časti, kde sa dá pozorovať mnoho vysokých zelenajúcich sa skál vystupujúcich z mora.

 

Bagan, Mjanmarsko

V Ázii je naozaj veľké množstvo pozoruhodných miest. K Ha Longu môžeme pokojne priradiť tiež najnavštevovanejšiu atrakciu Mjanmarska. V období medzi 9. a 13. storočím bol Bagan veľkým prosperujúcim mestom. Potom množstvo jeho chrámov upadlo do zabudnutia, niektoré stavby neodolali zubu času, ale veľká časť prežila. Pagody, medzi ktorými sa zelenajú stromy a kre vytvárajú unikátnu scenériu, za ktorou sa do Mjanmarska (bývalej Barmy) vydáva nejeden turista.

 

To Sua, Samoa

Nasledujúcu vyhliadku našim čitateľom určite nemusíme predstavovať. O krištáľovom jazierku To Sua na tichomorskom ostrove Samoa nepíšeme po prvýkrát. Nadšení plavci tu radi skúšajú „najúžasnejší prírodný bazén sveta“ ukrytý 30 metrov pod okrajmi terénnej prepadliny.

 

Preikestolen, Nórsko

Za ďalšou báječnou vyhliadkou sa pozrieme do Európy. Fotky z okraja Preikestolenu sú veľmi prestížnou záležitosťou, a tak za pekného počasia sa na skalnej plošine celý deň tlačia desiatky turistov snažiacich sa dostať dopredu a urobiť vytúženú snímku. Fotky odtiaľto síce vyzerajú naozaj pekne, ale zážitok trochu kazí preplnený priestor vyhliadky.

 

Pobrežie Na Pali na ostrove Kauai, USA

Na záver sa ešte raz pozrieme do Ameriky. Havajský ostrov Kauai je síce od hlavného mesta Spojených štátov Washingtonu, D. C., vzdialený 7850 kilometrov, k americkej federácii však i napriek tomu patrí. Býva označovaný ako najkrajší z celého Havaja. Obzvlášť z útesov na pobreží Na Pali.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Vydajte sa s nami do Ameriky! Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

  • Precestujte s nami USA od západu na východ! Nechajte si od českého sprievodcu ukázať to najlepšie z Ameriky! Čaká vás plavba k soche Slobody alebo k Niagarským vodopádom, cesta po chodníku slávy v Hollywoode alebo rozmanitý New York včítane rozsvieteného Times Square, luxusných obchodov Piatej avenue alebo Rockefellerovho centra.
  • Čo si nenechať ujsť vo Vietname?  Vedeli ste, že vodné bábkarstvo je vo Vietname taký fenomén, že lístky na predstavenie sú dlho dopredu vypredané? Chcete vedieť, prečo sa vyplatí pozrieť si túto show a že má i akúsi spojitosť s Českom? To všetko sa dozviete z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Prejdite celý Vietnam  Počas 13 dní vás tento unikátny zájazd prevedie po Vietname od severu na juh. Od hanojských vodných bábok sa k pamätníku Ho Či Minha v Saigone dostanete cez klenot zoznamu UNESCO – dračiu zátoku Ha Long so stovkami členitých zelených ostrovčekov vystupujúcich z mora a cez deltu Mekongu. Spoznajte exotiku juhovýchodnej Ázie!

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa