Niečo pre romantikov: Spoznajte najlepšie miesta na pozorovanie hviezd

2016-05-22 00:00:01 |   |    | 

Niet väčšej romantiky, ako keď sa pozeráte na hviezdnu oblohu v objatí spolu s vašou láskou. No ak aj necestujete so svojim partnerom, môžete si vždy vychutnať pohľad na ďalší z prírodných zázrakov, na ktorý v súčasnosti trochu zabúdame. Rozžiarené ulice miest nám bránia vo výhľade na oblohu, a tak treba za hviezdnym pozorovaním cestovať.



 

Toskánsko, Taliansko

Vyhnite sa mestám a vyberte sa priamo na vidiek. Zablúďte do kopcovitých oblastí a ubytujte sa v niektorej z opustených viliek, kde nebudete rušení susedmi. Keď si potom počkáte na večernú hodinu, oceníte toto skvelé rozhodnutie. Nočná obloha v kontraste s okolitými lánmi vyzerá rozprávkovo. Výlet do Toskánska môžete navyše skombinovať aj s výletmi do miest ako Pisa alebo Florencia. Taktiež si môžete vybrať alternatívu gastronomickej cesty, keď sa špecializujete na tunajšiu pestrú kuchyňu.

Zaujímavosť: Toskánsko bolo vôbec prvou oblasťou, kde sa v histórii pozorovali hviezdy. Pracoval tam totiž Galileo Galilei, ktorý vytvoril aj jednu z prvých pozorovacích plošín vôbec. V Toskánsku si môžete objednať aj špecializovanú tour „Po stopách Galilea“.

 

Tenerife, Španielsko

Najlepšie miesto na pozorovanie hviezd je tentoraz na plážach. V kombinácii so šírim morom získate ďalšiu krásnu vyhliadku. Okrem iného sa tam môžete tešiť aj na pestrý nočný život, skvelé možnosti na plávanie a taktiež pár lokalít vhodných na turistiku. Nevynechajte možnosť zážitkovej plavby po pobreží a návštevu Loro Parque s exotickými zvieratami.

Zaujímavosť: Zájdite do národného parku Teide, kde sa nachádza aj východzia stanica tunajšej lanovky. V jej cieli sa nájdete reštauráciu, ktorá je známa aj perfektnou vyhliadkou na nočnú oblohu.

 

Cherry Springs State Park, Pensylvánia, USA

Podľa odborníkov je toto najlepšie miesto na pozorovanie v Amerike. Nachádza sa tam observatórium a vyhliadková terasa určená pre návštevníkov. Široko-ďaleko sa nenachádza žiadna obytná oblasť, vďaka čomu získavate unikátne podmienky na sledovanie nočnej oblohy. Odporúčame vám zároveň spojiť to aj s výletom do tohto parku, ktorý sa postupne prelína rôznymi typmi prírody.

Zaujímavosť: Ide o najtmavšie miesto na tomto kontinente, ktoré dostalo aj oficiálny certifikát ako najlepšie observatórium na pozorovanie hviezd.

 

Hľadáte intímnu dovolenku v romantickom Toskánsku? Vyskúšajte Casale Marittimo

 

Cliffs Of Moher, Írsko

Západná časť večne zeleného ostrova vás zavedie na cestu do starého pôvodného Írska. V prvom rade nevynechajte trasu autom popri atlantickom pobreží, ktoré je lemovaná úžasnou prírodou a viacerými historickými stavbami. Cliffs of Moher sú záverečnou perlou tejto vychádzky. Keď tam zostanete večer pozorovať hviezdy, možno sa vám pošťastí a uvidíte aj polárnu žiaru, ktorá sa tam niekedy objavuje. Rovnako dobrú vyhliadku máte aj z neďalekých Aranských ostrovov.

Zaujímavosť: Cliffy sú spájané aj s jednou negatívnou štatistikou. Kvôli svojej polohe sú najobľúbenejším miestom samovrahov v Írsku a Európe. Pri ich návšteve treba myslieť na bezpečnosť, pretože je tam vždy veterné počasie a nesmiete sa približovať k ich okrajom. Na oceán sa môžete pozrieť, len keď si ľahnete na brucho.

 

Havaj

Opäť prichádza spojenie exotiky s krásnym nočným divadlom. Havaj patrí vďaka unikátnej polohe k jedným z najlepších ostrovných miest na pozorovanie. Práve odtiaľ je možné najlepšie vidieť aj mliečnu cestu. Kvôli tomu je aj vychytenou destináciou medzi astronómami. Keď sa vyberiete na Havaj, objednajte si tour, ktorá vás prevedie jednotlivými ostrovmi. Využiť môžete aj tunajšiu dopravu, aby ste mohli jednotlivé lokality prejsť tempom, aké vám vyhovuje.

Zaujímavosť: Najlepšie miesto na pozorovanie hviezd je v Haleakala National Park, ktorý sa nachádza na ostrove Maui. V letnom období tam organizujú nočné túry zamerané na pozorovanie hviezd.

 

Škótsko

V Škótsku nájdete viacero lokalít na skúmanie nočnej oblohy. Určite najkrajšie to bude v Škótskej vysočine, kde si môžete kempovať niekde v prírode a užiť si takúto romantiku. Spojte to zároveň s výletom po krajine, ktorú najlepšie spoznáte buď v prenajatom aute, alebo si kúpte anglický Interrail pass, ktorý platí aj pre Škótsko.

Zaujímavosť: Jedno z vynikajúcich miest na pozorovanie oblohy sa nachádza v Edinburghu, kde môžete navštíviť Kráľovské observatórium. Nočné prehliadky sú však veľmi obľúbené, preto je vhodné rezervovať si voľné miesta včas a prostredníctvom internetu.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa