Darujte deťom nezabudnuteľné zážitky: Toto sú NAJ zábavné parky Európy

2016-06-01 12:45:00 |   |    | 

Radosť, zábava a vzrušenie – to určite zažíval v detstve každý z nás, keď „prišli kolotoče“ alebo navštívil lunapark v Petržalke. Dnes už zábavné parky ponúkajú omnoho viac ako len húsenkovú dráhu, autodrom či strelnicu. Jedno sa však nezmenilo – radosť v očiach detí a zážitky na celý život, ktoré im dnes môžete dopriať kedykoľvek. Presvedčte sa, že je naozaj z čoho vyberať.



 

 

RAKÚSKO: Prater

 

Kde: Park, ktorý je našincom veľmi dobre známy, nájdete v 2. mestskom obvode, len hodinku cesty od Bratislavy.

Čo: Prater sa po prvýkrát písomne spomínal už v roku 1162, v roku 1766 daroval panovník Jozef II. túto oblasť obyvateľom Viedne. Odvtedy bol Prater prístupný pre každého a postupne tu vznikali kiná, kaviarne, kolkárne či kolotoče. Od roku 1897 parku aj celej Viedni dominuje známe ruské kolo; okrem neho tu nájdete ďalších 250 atrakcií vrátane horskej dráhy, vysokej U-rampy, katapultu či najvyššieho retiazkového kolotoča na svete.

Za koľko: Vstupné je zdarma, platí sa len za jednotlivé atrakcie (ceny sú v rozpätí 1,- až 10,- €).

 

FRANCÚZSKO: Disneyland Paríž

 

Kde: Najnavštevovanejší zábavný park v Európe leží 32 kilometrov od Paríža. Z letísk sem premávajú pravidelné autobusové linky a priamo pri bráne do parku je aj železničná stanica Marne-la-Vallée/Chessy.

Čo: Parížsky Disneyland tvoria dve časti. Vo Walt Disney Studio Parku sa návštevníci ocitnú vo svete filmových trikov, v Disneyland Parku zas spoznajú hlavných hrdinov Disneyho rozprávok – Alicu v krajine zázrakov, princezné, káčera Donalda, Dumba či Aladina. 49 atrakcií je tu tematicky rozdelených do piatich častí (Krajina fantázie, Krajina dobrodružstva, Krajina objavov, Krajina na hranici a Hlavná ulica). Disneyland ročne navštívi viac ako 10 miliónov hostí, množstvo z nich sa ubytuje v jednom z Disney hotelov v okolí a atrakcie spoznáva niekoľko dní.

Za koľko: Vstupné začína pri sume 47 eur za dospelú osobu a 40 eur za dieťa.

 

ŠPANIELSKO: PortAventura

 

Kde: Najväčší zábavný park Španielska sa nachádza asi 120 kilometrov južne od Barcelony.

Čo: Súčasťou PortAventury je akvapark, šesť hotelov a samozrejme množstvo zaujímavých atrakcií. Tie sú tu rozdelené do piatich častí, ktoré reprezentujú historické civilizácie (Stredomorie, Ďaleký Západ, Mexiko, Čína a Polynézia). Môžete si tu užiť množstvo rôznych adrenalínových jázd, ale aj výlet vláčikom či loďou. Každý deň sú pre hostí pripravené aj tematické predstavenia.

Za koľko: Celodenná vstupenka pre dospelého stojí 45 eur, za dieťa vo veku od 4 do 10 rokov zaplatíte o 6 eur menej.

 

FRANCÚZSKO: Futuroscope

 

Kde: Milovníci netradičných zážitkov mieria každoročne do parku Futuroscope 10 kilometrov severne od mesta Poitiers.

Čo: Parc du Futuroscope sa zameriava na multimédiá, audio-vizuálne techniky a najmodernejšiu kinematografiu. Nachádza sa v ňom viac ako 25 atrakcií vrátane niekoľkých 3D a 4D kín a predstavení, aké nikde inde nenájdete. Zatancujte si s robotom, odkryte taje prírody aj technológií, zažite cestu tmou, vydajte sa do vesmíru alebo sa ponorte do vôd oceánu. Okrem toho tu samozrejme nechýbajú ani adrenalínové atrakcie či aerobar, teda bar vo vzduchu. Večer môžete v rámci vstupenky navštíviť predstavenie Cirque du Soleil či inú show.

Za koľko: Ceny sa rôznia, štandardný jednodňový lístok pre dospelého zakúpite od 39 eur. Deti do 5 rokov majú vstup zdarma.

 

NEMECKO: Europark

 

Kde: Druhý najpopulárnejší zábavný park v Európe sa nachádza v meste Rust na juhozápade Nemecka medzi Freiburgom a Strasbourgom.

Čo: Park je rozdelený na 17 tém, väčšina z nich je pomenovaná podľa krajín (Taliansko, Holandsko, Francúzsko...). V nich môžete navštíviť viac ako stovku atrakcií a niekoľko pravidelných predstavení. Lákadlom pre väčších sú najmä horské dráhy a rafting na divokej vode, menšie deti zaujme zámok Šípkovej Ruženky, jazda loďkou začarovaným lesom či „oživené“ rozprávky. K Europarku patria štyri hotely, kemping a kino.

Za koľko: V lete zaplatíte za vstupenku pre dospelého 44,50,- €, pre deti do 12 rokov 38,50,- € a deti do štyroch rokov majú vstup zdarma.

 

FRANCÚZSKO: Parc Astérix

 

Kde: Zábavný park založený na príbehoch Asterixa a Obelixa otvorili v roku 1989 asi 35 kilometrov severne od Paríža.

Čo: Všetky atrakcie v Parcu Astérix súvisia s kultovou animovanou postavičkou. Asterixa a jeho kamarátov tu samozrejme stretnete osobne, pravdepodobne však narazíte aj na Rimanov, Grékov alebo Egypťanov. Môžete sa povoziť na niekoľkých horských dráhach, kolotočoch či vláčikoch alebo navštíviť strašidelný hrad. Deti láka aj delfinárium a predstavenia, v ktorých ožívajú príbehy o slávnom Galovi a jeho dobrodružstvách.

Za koľko: Vstupenka pre dospelého stojí 47 eur, za dieťa od troch do jedenásť rokov zaplatíte o 8 eur menej.

 

ŠVÉDSKO: Gröna Lund

 

Kde: Švédsky zábavný park Gröna Lund sa nachádza na ostrove Djurgården priamo v hlavnom meste Štokholme.

Čo: Vzhľadom na svoje umiestnenie je tento zábavný park rozlohou menší ako ostatné, môže sa však pýšiť nádhernými výhľadmi aj zaujímavou históriou. Založili ho totiž v roku 1883 na mieste, kam chodili Švédi za zábavou už začiatkom 18. storočia. Väčšina budov v parku pochádza z 18. storočia, pretože pri jeho výstavbe zostali zachované a atrakcie vznikli okolo nich. Dnes ich ponúka Gröna Lund viac ako 30 vrátane siedmich horských dráh. V lete sa tu často konajú koncerty, až trikrát tu napríklad vystupoval Bob Marley.

Za koľko: Deti do 6 rokov majú vstup zdarma, ostatní za lístok zaplatia 110 švédskych korún, teda necelých 12 eur.

 

TALIANSKO: Gardaland

 

Kde: Ako už napovedá názov, tento park sa nachádza na brehu jazera Lago di Garda neďaleko Verony.

Čo: Taliansko sa môže pochváliť niekoľkými zábavnými parkami, ktoré by ste pri dovolenkovaní s deťmi určite nemali vynechať (Italia in Miniatura pri Rimini, Mirabilandia v Ravenne, Gulliverlandia v Lignano, Fiabilandia v Rimini...). Podľa magazínu Forbes je však piatym najlepším zábavným parkom na svete Gardaland. Ten tvorí zábavná časť s dráhami a kolotočmi, hotel a veľké akvárium. Pripravené sú aj rôzne vystúpenia.

Za koľko: Vstupenku do oboch častí parku zakúpite na internete pre dospelého za  42,50,- €, pre dieťa do 10 rokov za 35,50,- €. Na mieste zaplatíte o niekoľko eur viac. K dispozícii sú aj samostatné vstupenky do jednotlivých častí.

 

DÁNSKO: Tivoli

 

Kde: Jeden z najznámejších a najstarších zábavných parkov na svete sa nachádza v úplnom centre Kodane.

Čo: Tivoli Gardens otvorili v roku 1843 a park si dodnes zachováva svoj klasický charakter. Popri horských dráhach a kolotočoch tu stále narazíte napríklad na strelnice s ružami. Najznámejšou atrakciou je drevená dráha Rutschebanen z roku 1914, ktorá funguje dodnes. Na päty jej v popularite šliape druhé najvyššie ruské kolo na svete, z ktorého sa vám z výšky 80 metrov naskytne nádherný výhľad na mesto. V Tivoli však nespoznáte len Dánsko, priamo v parku nájdete aj čínsku štvrť, orientálnu stavbu či repliku moskovského Červeného námestia.

Za koľko: Vstupné do parku je 110 dánskych korún (15 eur) pre všetkých nad 8 rokov. Okrem toho si však treba zakúpiť lístky na jednotlivé atrakcie -  tri jazdy obvykle stoja 25 korún, teda asi 3,4 eura.

 

BELGICKO: Walibi

 

Kde: Zábavné parky Walibi nájdete v troch krajinách. Ten belgický sa nachádza vo Wavre neďaleko Bruselu.

Čo: Walibi je klasický koncept zábavných parkov, v ktorých nechýba množstvo atrakcií pre celú rodinu. Rýchle a vysoké horské dráhy sa tu striedajú s rôznymi kolotočmi či pokojnými jazdami na loďkách. Navštíviť môžete aj ruské kolo či 4D kino.

Za koľko: Lístok pre dospelého stojí  36 a pol eura, pre deti do 140 centimetrov o 5 eur menej.

 

HOLANDSKO: Efteling

 

Kde: Najväčší holandský zábavný park sa nachádza v Kaatsheuveli, asi 100 kilometrov južne od Amsterdamu.

Čo: Efteling je jedinečný park s rozprávkovou atmosférou, ktorý ponúka mnoho atrakcií pre rôzne vekové kategórie. Pre najmenších je pripravený začarovaný les, jazda vláčikom, niekoľko kolotočov, svet miniatúr aj labyrint. Väčší návštevníci zas radi navštevujú strašidelný hrad, prekliatu vilu alebo jednu zo vzrušujúcich horských dráh. V parku sa tiež pravidelne konajú predstavenia – efektná 12-minútová vodná show, bábkové divadlá či inscenovaný boj rytiera s drakom.

Za koľko: Vstupenku do Eftelingu zakúpite od 34,50,- €.

 

ANGLICKO: Pleasure Beach

 

Kde: Najlepší anglický zábavný park sa nachádza v Blackpoole, asi hodinku cesty od Manchesteru.

Čo: Jednu z najnavštevovanejších turistických atrakcií založili v roku 1896, odkedy sa stal tento park držiteľom niekoľkých rekordov. Nájdete tu napríklad najviac horských dráh v Európe (10), vrátane Big One, ktorá bola v čase otvorenia tou najvyššou, najrýchlejšou a najstrmšou na svete. Okrem toho tu môžete vyskúšať päť vodných jázd a množstvo rôznych atrakcií na súši.

Za koľko: Vstupenku (náramok) zakúpite vopred cez internet od 21 libier (27 eur) za dospelého a 19 libier za dieťa. Na mieste sú vstupenky drahšie.

 

DÁNSKO: Legoland

 

Kde: Najznámejší „stavebnicový“ park v Európe sa nachádza v mestečku Billund v srdci Dánska.

Čo: Stavebnicu Lego asi netreba ani predstavovať. Snáď len pripomeňme, že ju v roku 1932 vymyslel Dán Ole Kirk Christiansen a pôvodne bola drevená. Dnes sa vyrába v strede Jutského polostrova v meste Billund, kde vznikol v roku 1968 aj prvý Legoland. V ňom dnes nájdete Lego miniland (modely pamiatok z miliónov kociek Lega), Lego Minstorms (učenie sa zábavnou formou), Duplo Gardens pre najmenších, autoškolu, Divoký západ, Svet pirátov, Hrad s rytiermi a ďalšie sekcie, ktoré dopĺňajú zábavné atrakcie.

Za koľko: Vstupenku je najlepšie zakúpiť v predstihu cez internet. Ak tak urobíte viac ako 7 dní pred návštevou, za dospelého zaplatíte 295 korún, teda necelých 40 eur. Vstupenka pre dieťa je asi o 2 eurá lacnejšia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikimedia, facebook, flickr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa