Raj pre milovníkov kníh: Slovensko opäť na zozname NAJ zo sveta

2016-06-12 00:00:01 |   |    | 

Medzi najkrajšie pamiatky svetových miest obvykle radíme katedrály, paláce či mosty. Vedeli ste však, že výnimočnou zaujímavosťou môže byť aj kníhkupectvo? Keď sa nachádza v bývalom kostole alebo divadle, tak nepochybne áno. Jeho návšteva býva skutočne nezabudnuteľným zážitkom – k vizuálnej kráse sa pridá aj vôňa kníh, ticho a jedinečná atmosféra.



 

Odborníci vytvorili rebríček, kde medzi 20 najkrajších predajní kníh zaradili aj dve slovenské. My sme ho trochu vylepšili a pripravili zoznam tých najlepších kníhkupectiev z jednotlivých krajín.

 

ANGLICKO

Za najkrajšie anglické kníhkupectvo sa obvykle považuje Daunt Books v Londýne. Predajňu založili v roku 1990 v budove, ktorú postavili v roku 1910 pre antikvariát. V strede obchodu je dlhá hlavná miestnosť s bočnými galériami, ktorej dominuje nádherné oblúkové okno. Knihy sú tu rozdelené podľa krajín a nie podľa námetu, a tak je toto kníhkupectvo rajom pre klasických čitateľov aj pre milovníkov cestovania.

 

Najkrajším antikvariátom v Anglicku je zas Barter Books v Alnwicku, ktorý sídli v budove viktoriánskej železničnej stanice z roku 1887. Každoročne ho navštívi až 200 000 klientov, ktorí si popri iných miestnych atrakciách prichádzajú vychutnať aj jedinečnosť tohto miesta.

Antikvariát nie je jedinou originálnou atrakciou v Alnwicku.

 

ARGENTÍNA

Jedno z najkrajších kníhkupectiev na svete El Ateneo Grand Splendid sa nachádza v Buenos Aires v budove bývalého divadla z roku 1919, ktoré neskôr slúžila ako kino. V roku 1929 tu dokonca mohli argentínski diváci po prvýkrát vidieť zvukový film. Od februára 2000 sa v nádhernej historickej budove nachádza kníhkupectvo, ktoré každoročne navštívi viac než milión ľudí.

 

FRANCÚZSKO

Neďaleko Boulevard Saint-Germaine v Paríži nájdete jedno z najznámejších nezávislých kníhkupectiev v Európe Shakespeare & Company. Budova s výhľadom na katedrálu Notre Dame pochádza zo začiatku 17. storočia, súčasné kníhkupectvo tu bolo otvorené v roku 1951. Už predtým však toto miesto navštevovalo množstvo uznávaných spisovateľov od Voltaira po Hemingwaya. Aj dnes sem prichádzajú nádejní literáti v nádeji, že tu vytvoria svoje veľdielo. Kým sa im to podarí, za malú výpomoc tu môžu bývať a využívať jednu z 13 postelí.

 

GRÉCKO

Veľmi originálne kníhkupectvo Atlantis nájdete na gréckom ostrove Santorini. V slávnej dedine Oia ho od roku 2004 vedie medzinárodná skupina umelcov, spisovateľov a aktivistov, ktorí v tradičnom bielom domčeku nad morom predávajú literatúru, organizujú divadelné predstavenia a premietajú filmy. Ak dostanete počas vašej letnej dovolenky na Santorini chuť na kultúru, rozhodne nesmiete návštevu Atlantisu vynechať.

 

HOLANDSKO

Dominikánsky kostol v holandskom Maastrichte bol vysvätený v roku 1294 a svojmu účelu slúžil presne pol tisícročia. V roku 1794 ho obsadili napoleonské vojská a odvtedy nádhernú budovu využívali na vojenské účely, ako mestský archív, obchodný sklad aj úschovňu bicyklov. V roku 2005 sa z nej konečne stalo kníhkupectvo Selexyz Dominicanen a odvtedy sem turisti prichádzajú nielen za pôvodnou gotickou architektúrou, ale aj literatúrou.

 

KANADA

Kanadská sieť obchodov s knihami Chapters sa tiež mohla chváliť jedinečným skvostom. Pobočka v torontskom Runnymede sídlila v historickej budove z roku 1927, ktorá mala návštevníkov preniesť do exotiky. Modrá obloha s oblakmi, hviezdy a lietadlá tvorili pôsobivú kulisu varieté a neskôr aj kinu či bingu, ktoré sa tu hralo. Od roku 1999 tu bolo kníhkupectvo, kde si návštevníci mohli posedieť na klasických sedadlách a obdivovať detaily ako napríklad starý projektor na balkóne. Vo februári 2014 však predajňu kníh zavreli.

 

Dnes je za najkrajšie kníhkupectvo v Kanade považované Munro´s Books vo Victorii, ktoré sídli od roku 1963 v neoklasicistickej budove banky zo začiatku 20. storočia.

 

MAĎARSKO

Samotné kníhkupectvo na druhom poschodí bývalého obchodného domu na luxusnej obchodnej ulici Andrassy út. v Budapešti sa priemeru nijako nevymyká. Ak si však budete chcieť novú knihu prelistovať pri dobrej kávičke a zákusku, spoznáte, prečo patrí Alexandra Book Café na zoznam najkrajších kníhkupectiev. Kaviareň, ktorá je s ním prepojená, totiž zdobia nádherné lustre, fresky a maľby Károlyho Lotza, ktorý sa postaral aj o výzdobu budovy parlamentu. Vďaka nim sa prenesiete v čase a zažijete, aké to bolo v srdci Uhorska pred sto rokmi.

 

MEXIKO

Mexické El Péndulo je jedinečným spojením kníhkupectva a kaviarne. Môžete tu tráviť celé hodiny s dobrou knihou v jednej ruke a šálkou kávy v druhej. A keď na vás príde hlad, objednáte si niečo z jedálneho lístka. Okrem toho tu môžete zažiť hudobný koncert, čítanie poézie alebo vystúpenie komikov. Pri odchode nezabudnite ťuknúť do kyvadla, ktoré dalo celému kníhkupectvu názov.

 

PORTUGALSKO

V srdci portugalského Porta natrafíte na skutočný klenot architektúry – kníhkupectvo Livraria Lello & Irmão. V budove neďaleko námestia Praça dos Leões sa s literatúrou obchodovalo už v 80-tych rokoch 19. storočia, svoj prekrásny secesný interiér získala však až v roku 1906. Odvtedy sa kníhkupectvo pýši detailne vypracovanými drevenými povrchmi, širokým schodiskom aj vzácnymi oknami. Niet divu, že učarovalo aj spisovateľke J. K. Rowlingovej, ktorá detaily jeho architektúry opísala v knihách o Harrym Potterovi.

 

RUSKO

Na križovatke najrušnejšej ulice Nevsky Prospekt a Gribojedevovho kanála v Petrohrade stojí pôsobivá secesná budova z roku 1904. Od roku 1939 je známa ako Dom knihy, lebo s krátkou prestávkou tu až dodnes sídli jedno z najväčších kníhkupectiev v meste. Interiér vás možno príliš neohromí, výhľad na Prospekt a katedrálu je však k nezaplateniu. Najlepšie si ho vychutnáte v kaviarni Café Singer na druhom poschodí.

 

SLOVENSKO

Na zoznam najkrajších kníhkupectiev zaradili laici aj odborníci aj kníhkupectvo Alexis v Bratislave. Zaujal ich interiér bývalej továrne na cverny, vysoké stropy a drevené kaskády, na ktorých sa dalo sedieť. V lete 2013 však napriek uznaniu predajňu v areáli Cvernovky po troch rokoch zavreli.

 

Štafetu spájania predaja literatúry so zaujímavým interiérom prebralo kníhkupectvo Martinus, ktoré ma niekoľko prevádzok.

 

ŠKÓTSKO

V Škótsku mieria milovníci literatúry v krásnych priestoroch do antikvariátu Leakey´s v meste Inverness. Nachádza sa v bývalom kostole na Škótskej vysočine neďaleko slávneho Loch Nessu, kde majitelia v roku 1979 zariadili nielen predajňu, ale aj príjemnú kaviareň s domácimi delikatesami a krbom.

 

TALIANSKO

Benátske kníhkupectvo Libreria Acqua Alta zrejme nepoteší tých, ktorí majú radi všetko usporiadané. Čo sa však na prvý pohľad javí ako jeden veľký chaos, ovplýva v skutočnosti jedinečnou atmosférou, ktorú by ste si pri návšteve mesta na vode určite nemali nechať ujsť. Staré aj nové knihy sú tu doslova všade a chvíľku vám asi potrvá, kým si z ponuky vyberiete. Na tomto mieste však máte reálnu šancu objaviť skutočný klenot.

 

USA

Najkrajším kníhkupectvom v USA bolo dlho Rizzoli v New Yorku. Jeho mramorové podlahy, dubové obloženie a jagavé lustre zaujali aj filmárov, takže sa práve v kníhkupectve Rizzoli zoznámili na plátne Meryl Streep a Robert de Niro v slávnej romanci Zamilovať sa (1984). V apríli 2014 však kníhkupectvo svoje nádherné priestory opustilo a pôvodná budova bola zničená.

 

Aktuálnym víťazom pomyselného rebríčka sa tak stalo kníhkupectvo The Last Bookstore v budove bývalej banky v Los Angeles.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa