Sú malé, no očaria: Najkrajšie mestečká na svete

2016-08-09 00:00:01 |   |    | 

Nikdy nebudú môcť konkurovať svojim veľkým susedom, pretože ich nepozná tak veľa ľudí a nemôžu zároveň ponúknuť toľko možností na využite voľného času. Napriek tomu majú svoje jedinečné čaro a ich návšteva rozhodne stojí za to. Niekedy vám totiž stačí len vypnúť od všetkých starostí, zájsť do krásnej prírody, posedieť si s domácimi na káve a užiť si sladké ničnerobenie spojené so spoznávaním pár zaujímavých miest.



 

Seward, Aljaška, USA

Tak ako v prípade zvyšku Aljašky, i teraz hrá prím lov rýb a ich spracovanie. Prvou výhodou je teda tunajšia gastronómia, keď si každý deň v reštauráciách pochutnáte na skvelých jedlách z čerstvých surovín. Po dobrom obede alebo večeri vám padne vhod prechádzka v nádhernej okolitej prírode. No ak si myslíte, že budete počas tejto dovolenky len zaháľať, mýlite sa. V okolí sa dá pestovať množstvo zimných i letných športov a vyskúšať môžete aj pár adrenalínových atrakcií.

 

Marsaxlokk, Malta

Celá Malta nepatrí medzi veľké krajiny. Jej malé mestečká sú o to čarovnejšie a stále v nich panuje tradičná atmosféra. Najmilším z nich je Marsaxlokk, známa rybárska oblasť Malty. Najmä domčeky pri pobreží hýria pestrými farbami a ukazujú túto krajinu v tej najkrajšej podobe. Nachádza sa tam aj viacero výborných taverien, môžete si pozrieť starý historický kostol a nenechajte si ujsť príležitosť navštíviť veľký prírodný bazén na pobreží, ktorý je lemovaný nádhernými skalami.

 

Colmar, Francúzsko

Pokiaľ máte v obľube francúzsky región Alsasko, istotne ste sa už niekedy stretli s fotografiami z Colmaru. Len ste zrejme nevedeli, že budovy s typickým dreveným zdobením a farebnými fasádami patria práve do tohto mestečka. Veľkou časťou preteká rieka, ktorá miestami vytvára ilúziu malých Benátok. Viacero historicky cenných budov je zmesou domácej a nemeckej architektúry. K tomu si prirátajte pár múzeí a výlety do okolia a hneď máte postarané o nápad na ďalšiu dovolenku.

 

Bled, Slovinsko

Na dovolenke pri Bledskom jazere sa budete cítiť ako v horskom raji. Predstavte si idylku malého slovinského mestečka, nádhernú horskú prírodu okolo neho a k tomu všetkému ešte ako bonus kostol, ktorý sídli priamo na ostrovčeku uprostred jazera. Bled je ideálnym miestom aj na jarnú alebo jesennú dovolenku, ktorú môžete spojiť aj s horskou turistikou v okolí. V blízkosti jazera sa nachádza podnik s tradičným slovinským dezertom, ktorý sa ponáša na náš krémeš.

 

Albarracín, Španielsko

Španielsko je plné malých šarmantných miest a príjemných cestovateľských prekvapení. Jedno z nich nájdete dve hodiny cesty od Valencie. Albarracín je ukryté v pohorí a vystavané priamo na skalách. Väčšina z domov je z tohto materiálu, takže to vytvára dokonalú ilúziu kamenného mesta. Najstaršie ulice a stavby pochádzajú z 11. storočia. Zaujímavosťou je staré centrum, kostol a mestské obranné múry.

 

Telluride, Colorado, USA

Najkrajšie mestečká vznikajú vtedy, ak sú obklopené majestátnou prírodou. Presne také je Telluride v Colorade, ktoré lemujú Rocky Mountains. Hlavná ulica navyše zostala uchovaná v pôvodnom viktoriánskom štýle, takže mestečko pôsobí, akoby v ňom zastal čas. Jeho poloha určuje skvelú pozíciu pre turistiku v okolitých horách.

 

Pučišća, Chorvátsko

V Pučišći má trvalý pobyt len niečo vyše dvetisíc obyvateľov. Počet turistov tak pravidelne prevyšuje domácich. Mestečko sa nachádza na ostrove Brač a je známe vďaka tunajšiemu kameňolomu. Má tú správnu kombináciu nádherných pláží a úžasnej zalesnenej prírody, ktorá láka mnoho cestovateľov. Navyše je ideálnym bodom aj pre organizovanie výletov po okolí.

 

Qaqortoq, Grónsko

Grónsko nás zavedie do hračkárskeho mestečka, kde sú domčeky postavené ako cez kopirák. A zatiaľ čo sa tvarom a veľkosťou rozlišujú len minimálne, doženú to pestrosťou drevených fasád. Kvôli netradičnému dizajnu prezývajú Qaqortoq taktiež legovým mestečkom, pretože vyzerá, ako keby bolo poskladané z malých farebných kociek.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa