Pamiatky v obklopení vody: Toto je 6 najkrajších ostrovných miest Európy

2016-09-13 12:00:00 |   |    | 

Izolované od zvyšku krajiny akoby žili vo vlastnom svete. Malé ostrovčeky, na ktoré sa zmestí len jedno mestečko, si vďaka tomu uchovávajú svoje čaro a nedovolia modernej dobe zničiť pôvodný kolorit. V Európe nájdeme hneď niekoľko ostrovných miest, stačí si len vybrať a preskúmať ich z jedného konca na druhý.



 

Trogir, Chorvátsko

Jedno z najlepšie zachovaných stredovekých miest v Európe sa rozprestiera až na troch miestach - na pevnine a na dvoch ostrovoch. Najzaujímavejšou je jeho prostredná časť, ktorú tvorí historické centrum na ostrovčeku. Nájdete tu katedrálu svätého Vavrinca, múzeum aj opevnenia zo 14. až 17. storočia. Ostrov je maličký a pohodlne prejdete z jednej strany na druhú do pätnástich minút. Na preskúmanie všetkých stredovekých uličiek vám bude stačiť jeden deň.

 

Lindau, Nemecko

I v tomto prípade sa mesto rozkladá na pevnine aj na ostrove. V obklopení vôd Bodamského jazera je stará časť mesta Lindau, kde sa nachádza aj menší prístav, ktorý slúži na plavebné výlety po jazere. Zastaviť sa môžete v dvoch stredovekých kostoloch, pri historickej radnici či v záhradách alebo parkoch. Vynechať nesmiete ani sochu bavorského leva, ktorý je symbolom mesta. Prechádzku okolo celého ostrova zvládnete do hodiny.

 

Isola Bella, Taliansko

Jazero Maggiore ukrýva klenot v podobe ostrova Isola Bella. Na ňom sa nachádza bývalé sídlo šľachty, ktorá ho využívala najmä na dovolenkové účely. Práve tu našli ideálny úkryt pred zvedavými očami poddaných a mohli si užívať neviazanú zábavu. Rozsiahly palác, ktorý je jedinou stavbou na ostrove, dnes slúži už len zvedavým návštevníkom. Tí tu obdivujú nielen honosný interiér, ale aj menší park, ktorý zdobia sochy a vzácne biele pávy.

 

Benátky, Taliansko

Najobľúbenejším európskym ostrovným mestom sú nepochybne Benátky. Tie sa rozkladajú hneď na niekoľkých ostrovoch, ktoré sú prepojené sieťou kanálov s preslávenými gondolami. Časť domov stojí na vysokých koloch, ktoré siahajú do vody pod nimi. Najviac turistov sem smeruje počas karnevalu, no ak chcete zažiť Benátky v netradičnom, no o to zaujímavejšom šate, vyberte sa sem v zime, keď je mesto zasnežené. Turistickou dominantou je známy Dóžov palác a námestie s vežou so skvelým výhľadom.

 

Tromso, Nórsko

Nórske mesto za polárnym kruhom má bohatú históriu. Ľudia ho osídlili už pred 9000 rokmi a v stredoveku malo veľmi významnú pozíciu - tvorilo prvú obrannú líniu proti nepriateľom. Tromsoobklopuje drsná nórska príroda, no vďaka elegancii miestnych obyvateľov ho prezývajú aj "Parížom severu". Hlavným zdrojom obživy je pre nich pritom rybolov. Tromso je vďaka svojej polohe ideálnym miestom na výlety do okolia a pokiaľ túžite vidieť polárnu žiaru, nesmiete toto miesto vynechať.

 

Nesebar, Bulharsko

Stará časť "Perly Čiernho mora", ako Nesebar zvyknú prezývať, sa rozprestiera na menšom ostrovčeku, ktorý je s pevninou spojený mostom. Nachádza sa v nej niekoľko menších kostolíkov a badať tu silný grécky vplyv. Historické budovy patria na zoznam UNESCO, najvýraznejšou z nich je kostol sv. Jána Aliturgetosa. V Nesebare môžete navštíviť aj niekoľko cenných múzeí, zaujímavý je však predovšetkým rušný pouličný život. Ostrov je vyhľadávaný aj vďaka vynikajúcej gastronómii.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa