Majstrovské dielo prírody: Spoznajte 7 najväčších krás Južnej Ameriky

2016-09-19 00:00:01 |   |    | 

Južná Amerika sa ponáša na pestrú paletu šikovného maliara. Nájdete tam aspoň kúsok z každého odtieňa a to všetko spolu vytvára majstrovské umelecké dielo. Nepoškvrnené prírodné územia, tradície, pozostatky vzácnych kultúr a mnoho ďalších pamiatok nám ponúka dokonalý koktejl, z ktorého dnes dáme ochutnať aj vám.



 

Salar de Uyuni, Bolívia

Ak by malo niekde na svete existovať miesto, ktoré by bolo prechodom medzi nebom a Zemou, bola by to istotne soľná púšť alebo jazero Salar de Uyuni. Oblaky zrkadliace sa pod nohami (viď úvodná fotografia) vytvárajú v návštevníkoch pocit, akoby sa prechádzali po nebesiach. Za netradičný prírodný úkaz ďakujeme soli, ktorá v súvislej vrstve pokrýva veľké prehistorické jazero. I keď pod sebou vidíte priezračnú vodu, v skutočnosti v niektorých miestach prechádzate po veľmi pevnej škrupine vytvorenej tisícročnými nánosmi. Salar de Uyuni je významné i z hľadiska uchovania vzácneho druhu plameniakov, ktoré si tam našli svoj domov.

 

Torres del Paine, Čile

Osobité miesto medzi cestovateľmi má Patagónia. Najobľúbenejším miestom pre spoznanie tohto úžasného kúsku Zeme je Národný park Torres del Paine. Rozprestiera sa na ploche vyše 250 000 kilometrov štvorcových a väčšina je stále v neporušenom stave. Mnoho návštevníkov smeruje za nádhernými výhľadmi najmä k tunajším jazerám. Park ponúka nenáročné prechádzky, ale aj dlhšie turistické trasy k nádherným ľadovcom. Nie sú však voľne prístupné, vždy si treba vopred dohodnúť služby sprievodcov, ktorí vás nielen prevedú náročným terénom, ale zároveň dohliadnu na to, aby nebola príroda poškodená a turisti sa k nej správali šetrne.

 

Huacachina, Peru

Tú najkrajšiu oázu na svete nájdete uprostred piesočných dún v Peru. Huacachina je dokonalý raj, ktorý ponúka oddych nielen pri náročných cestách, ale pokojne sa tam môžete skryť pred nástrahami bežného sveta aj na dlhšie. Len tam nájdete dokonalé ticho, vďaka ktorému ihneď zabudnete na ťažký presun do tejto oázy. Pôvodne sa v oblasti Huacachiny nachádzalo iba jazero. V tridsiatych rokoch minulého storočia sa však okolo nej rozhodli vysadiť niekoľko stromov a časom tam pribudlo i niekoľko budov, ktoré dnes patria k jednému z najluxusnejších miest na svete.

 

Galapágy

Kto by nechcel aspoň na chvíľku vidieť, ako to vyzeralo na Zemi ešte v časoch, keď sa jej nedotkla ľudská ruka? Pokiaľ máte dostatok peňazí a odvahy, vyberte sa na Galapágy. Tie sú známe nielen obrovskými korytnačkami a jaštermi pripomínajúcimi prehistorické zvery, ale aj skutočne nedotknutou prírodou s ďalšími vzácnymi živočíchmi. Ak sa chcete vybrať do pokojných oblastí, musíte byť voči tunajšej faune i flóre mimoriadne šetrní, aby ste zanechali túto krásu i pre ďalšie generácie.

 

Potosi, Bolívia

Jedno z najstarších miest Južnej Ameriky má dejiny úzko späté s baníckou tradíciou. V tejto lokalite sa kedysi ťažilo striebro, vďaka čomu Potosi zbohatlo. Teraz je už známejšie skôr z turistického hľadiska, keďže v meste organizujú niekoľko prehliadok bývalých banských priestorov a tiež sa tu môžete tešiť na zaujímavú koloniálnu architektúru. Podľa prieskumov je Potosi jedno z najzdravších miest v Južnej Amerike, pretože domáci sa stále držia pôvodných tradícií stravovania a uprednostňujú typické jedlá plné zeleniny a ovocia.

 

Oblačný les Monteverde, Kostarika

Ďalším neporušeným miestom v Južnej Amerike je Oblačný les Monteverde. Biológovia nijakým spôsobom nezasahujú do jeho rastu a nechávajú ho, aby sa vysporiadal aj s prípadnými škodcami či inými ťažkosťami. Zatiaľ to zvláda výborne a dokazuje, že príroda skutočne ľudí ani nepotrebuje. Obdivovať ho však môžu - v Monteverde sa nachádza niekoľko chodníčkov, môžete sa prechádzať po dlhých lanových mostoch, uvidíte nádherné vodopády a najmä desiatky chránených druhov zvierat, z ktorých niektoré žijú iba v tomto pralese.

 

Ouro Preto, Brazília

I v tomto prípade ide o banícke mesto, no do Ouro Preto pritiahla pozornosť ziskuchtivých mužov pre zmenu zlatá horúčka. Vďaka bohatým ložiskám nastal v meste veľký rozmach a kvôli vzácnej barokovej architektúre ovplyvnenej portugalskou kultúrou sa stalo mesto jednou z pamiatok chránených UNESCOm. V marci a februári sa tam organizuje séria festivalov zameraných na tradičnú brazílsku hudbu.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa