Päť najčarovnejších botanických záhrad: Spoznajte jedovaté krásky a Monetovu záhradu

2016-10-26 00:00:01 |   |    | 

Preplietate sa uličkami medzi zelenými rastlinami i farebnými kvetinami, nakláňate sa k nim, aby ste preskúmali ich dokonalú krásu zblízka, a nos máte plný nádherných vôní. Chcete premeniť snívanie na krásny zážitok? Vydajte sa s nami do niektorej z najčarovnejších botanických záhrad sveta!



 

Nájdete ich po celej planéte, všetky sú nejakým spôsobom krásne alebo zaujímavé, ale tých najkrajších, ktoré majú nezameniteľné čaro, je len pár. Botanické záhrady. A že by vás nenapadlo zájsť sa počas dovolenky v Thajsku, Juhoafrickej republike alebo New Yorku pozrieť na rastliny rozmanitých druhov? To by bola práve škoda. Je najvyšší čas vziať tieto malé veľké raje do úvahy a zaradiť ich do cestovateľského plánu.

 

1. Tropická botanická záhrada Nong Nooch, Thajsko

Jednou z tých botanických záhrad, ktoré majú len pramalú konkurenciu, je tropická botanická záhrada Nong Nooch v Thajsku, v provincii Chonburi. Rozkladá sa na krásnych dvoch kilometroch štvorcových a jej najväčšou pýchou sú cykasy, nahosemenné rastliny, ktoré na mnohých laikov pôsobia ako podsadité palmy. S palmami však nemajú nič spoločné.

Cykasy patria k tým najstarším živým organizmom na svete a údajne môžu žiť i dlhšie než 1 000 rokov. V tejto botanickej záhrade majú navyše svoju vlastnú genobanku tejto ohromujúcej rastliny, ktorú systematicky rozvíjajú.

Okrem toho, že sa cykasy tešia takej dlhovekosti a patria k najstarším živým organizmom, ponúkajú tiež široké využitie. Vedci už teraz vedia, že cykasy slúžili a slúžia ako potrava domorodcov, v Afrike a Japonsku sa z cykasov vyrába kvasením alkoholický nápoj. Pritom je známe i to, že všetky časti cykasov sú jedovaté a ich požitie môže byť v istej miere až fatálne. Takým následkom by však mala zabrániť dôkladná úprava, napríklad fermentácia. Dôsledkom požívania surových cykasov môže byť zlyhávanie životne dôležitých orgánov.

Okrem tejto nebezpečnej krásky nachádzajú dnes a denne návštevníci botanickej záhrady NongNooch skvosty francúzskeho a európskeho oddelenia, v oddelení kaktusov a sukulentov, oddelení orchideí a v niekoľkých ďalších.

Vydajte sa i za zvieratami

V komplexe záhrad NongNooch nájdete okrem tropickej botanickej záhrady tiež hotové zvieracie kráľovstvo i perfektné zázemie pre turistov. Zájdite sa pozrieť na slony alebo na tigre a využite niektorú z pravidelných show, ktoré tu skúsení krotitelia so zvieratami predvádzajú.

 

Úžasné je i to, že botanická záhrada tu funguje už od roku 1954, i keď pre verejnosť je prístupná až od roku 1980. Založili ju manželia Tansachovci, ktorých pôvodným zámerom bolo vytvoriť ovocné plantáže. Nakoniec sa však predsa len rozhodli pestovať tu, v uzavretom areáli, tropické rastliny. Neváhajte a pri pobyte v Pattayi sa na ne zájdite pozrieť.

 

2. Botanická záhrada Kirstenbosch, Juhoafrická republika

V Juhoafrickej republike zas môžete v jednom areáli spoznať flóru snáď celej krajiny. Areál s rozlohou 528 hektárov má, rovnako ako ten, ktorý sme spomínali predtým, niekoľko špecifických oddielov, v ktorých návštevníci poznávajú rastliny žijúce v odlišných kútoch južnej časti Afriky. Botanická záhrada v Kapskom meste je špecifická tým, že sa rozkladá na východných svahoch Stolovej hory a laici i odborníci ju považujú za tú najkrajšiu v celej Afrike. Dokonca sa táto botanická záhrada zaraďuje medzi tie najväčšie na svete.

Nájsť sa tu dá asi 7 000 druhov rastlín, za ktorými by človek musel putovať z jednej časti južnej Afriky do druhej. Tu ich má len kúsok od seba, čo je skutočne očarujúce. Najčastejšie obdivovanou pýchou sú plané pelargónie, druhy z rastlinnej ríše Capensis alebo pestrofarební zástupcovia čeľade Proteaceae. Nechýbajú tu orchidey, sukulenty alebo kvitnúce cibuľoviny. Na každom kúsku je čo obdivovať.

Botanická záhrada tu vznikla už v roku 1913, kedy ju tu založil profesor botaniky Henry Harold WelchPearson. Dlho bojoval s politikmi a úradmi, aby mohla záhrada vôbec vzniknúť, a pretože zomrel pomerne mladý, viedol ju len tri roky.

 

3. Záhrada Clauda Moneta, Francúzsko

Giverny je celkom malá nenápadná obec v Hornej Normandii. Svet by o nej možno ani nevedel, keby ju nepreslávil pobyt impresionistického maliara a grafika Clauda Moneta. Bol to práve on, kto tu založil obdivuhodnú botanickú záhradu, do ktorej sa turisti cielene vydávajú. Monet se do tunajšej krajiny zamiloval, keď cez ňu raz prechádzal vlakom. Ihneď vedel, že chce v kopcovitej krajine žiť a tvoriť. Splnil si sen a s rodinou tu strávil vyše 40 rokov.

Takmer po celú dobu se maliar staral o rozkvet svojej záhrady. Každý, kto pozná jeho maľby, asi tuší, že mu práve oná záhrada slúžila ako večná a neutíchajúca inšpirácia. Už za maliarovho života rástlo na záhrade s veľkosťou troch akrov množstvo jednoročných rastlín a trvaliek, medzi ktorými sa rysovali úzke cestičky. O celú tú krásu sa údajne staralo šesť záhradníkov.

Symetrická botanická záhrada je zaujímavá ako celok, ale trochu odlišný a pre niekoho možno nečakaný ráz má tá časť záhrady, kde sú mosty typické pre japonskú kultúru a architektúru, ktoré tu spájajú oba brehy jazera s leknami a ešte sú porastené vistériami.

 

4. Botanická záhrada v Montreale, Kanada

Neutíchajúce čaro má pre návštevníkov i botanická záhrada v kanadskom Montreale. The Montréal Botanical Garden totiž patrí k tým najkrajším botanickým záhradám celej planéty a láka na viac než 22 tisíc druhov rastlín, 10 oddielov a 20 tematických záhrad. To všetko na 75 hektároch. Navyše sa nachádza len niekoľko minút cesty od centra, čo z nej robí veľkú atrakciu.

V tejto botanickej záhrade je okrem cenených rastlín, kaktusov, sukulentov, bonsajov, cykasov, ľalií alebo orchideí tiež úchvatný pavilón stromov – The Frédéric Back Tree Pavilon. Ten sa nachádza v severovýchodnej časti záhrady a návštevníkov víta už od roku 1996. Cieľom otvorenia tohto pavilónu bolo upozorniť na dôležitosť živých stromov a lesov. Dajú se tu nájsť javory, jedle, biele borovice, žlté brezy a ďalšie skvosty.

 

5. Botanická záhrada v Brooklyne, USA

V New Yorku sa určite pozrite na sochu Slobody, Times Square, pamätník WTC alebo na Coney Island Beach. Pokiaľ sa však radi kocháte rastlinami, naplánujte si tiež návštevu botanickej záhrady v Brooklyne, ktorá na 21 hektároch ponúka niekoľko rôznorodých oddielov, tri rastlinné pavilóny i umeleckú galériu. Botanická záhrada oblažuje miestnych obyvateľov i turistov už od roku 1910.

Najkrajšie sú tu pravdepodobne čerešne, ktorých je tu asi 200 druhov, z toho asi štyri desiatky sú druhy ázijské. Vďaka tomu sa môže záhrada hrdiť titulom jednej z najväčších zbierok čerešní na svete mimo územia Japonska. Prvé čerešne tu zasadili už po 1. svetovej vojne. A najkrajší pohľad na túto časť záhrady je samozrejme v dobe, kedy čerešne kvitnú, teda od konca marca asi do polovice mája.

K ďalším zaujímavostiam patrí trebárs špeciálna časť záhrady určená deťom a ich poznávaniu prírody, bylinková záhrada, Lilly Pool Terrace s dvomi veľkými nádržami s leknami, Osborne Garden – pozemok s pergolami, fontánami a skalkami z balvanov, ktoré tu zanechal ľadovec v dobe ľadovej.

 

Inzertné oznámenie:

Spoznajte Pattayu s nádhernými rastlinami!

Spoznajte nádhernú časť Thajska a spestrite si sladké ničnerobenie na krásnych plážach trebárs návštevou úchvatnej botanickej záhrady, kde si užijete deň plný nádherných vôní a pestrých farieb!

 

Thajsko praje „vlakofilom“!

Okrem botanickej záhrady je v Thajsku mnoho ďalších atrakcií, ktoré u nás nenájdete. Ak chcete zažiť niečo naozaj obskúrne, urobte si výlet z Bangkoku – obzvlášť, ak ste práve osobou s veľmi silnou záľubou v železničnej doprave. Budete sa totiž veľmi čudovať! Prečo? To vám prezradí článok loďou zavítate. Ktoré prístavy sú údajne tie najkrajšie na svete, to sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam se môžete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa