Sen každého snowboardistu: Najlepšie strediská na svete

2016-12-19 00:00:01 |   |    | 

Trend v zimnej turistike jasne hovorí o tom, že čoraz viac ľudí holduje snowboardingu. Tento šport oslovuje nielen mladých ľudí, cestu k nemu si nachádzajú aj staršie ročníky. Vďaka veľkému záujmu sa výrazne zlepšujú aj služby v tejto oblasti a lyžiarske strediská ponúkajú nielen osobitné trate s náročnejším terénom, ale aj väčšie parky s prekážkami.



 

Whistler, Kanada

Kanadské zimné rezorty patrili medzi prvé strediská, kde sa začali prispôsobovať novej klientele. Dodnes ponúkajú najširšie spektrum služieb pre snowboardistov a patria v tejto komunite k najobľúbenejším. Najvyšší štandard si udržiava Whistler, kde si títo športovci pochvaľujú hlavne freerideové zóny. Tie ponúkajú vynikajúce podmienky aj pre náročných snowboardistov, vyhľadávajúcich ťažší terén, ktorý výborne preverí ich schopnosti. Jediným problémom je práve obľúbenosť strediska. Často tam smerujú tisíce lyžiarov a snowboardistov, čo neúmerne predlžuje čas strávený v radoch na vleky a lanovky.

 

Cervinia, Taliansko

Na hraniciach so Švajčiarskom a priamo pod Matterhornom sa nachádza skvelé stredisko pre snowboardistov všetkých kategórií. Začiatočníci majú k dispozícii vynikajúci menší park, v ktorom môžu skúšať pohyby na doske a prvé skoky. Keď sa však vyvezú vyššie, môžu si vyskúšať aj náročnejšie zjazdovky, o ktoré sa delia s lyžiarmi. K dispozícii je aj menšia freerideová zóna. Veľkou výhodou Cervinie je, že sa nachádza pri podstatne slávnejších strediskách a vďaka tomu ponúka komornejšiu atmosféru ako stvorenú pre prvé momenty na snowboarde.

 

Tignes, Francúzsko

Medzi európskymi snowboardistami má Tignes významnú pozíciu. Dôvodom je silná komunita domácich fanúšikov tohto športu, ktorí zároveň pôsobia ako základňa a poradenské centrum pre všetkých návštevníkov. Často sa spoločne stretávajú, odovzdávajú si dôležité rady a informujú sa o najkvalitnejších tratiach. Tomuto trendu vyhovelo aj samotné stredisko, ktoré pridalo niekoľko nových freerideových tratí. Jednou z veľkých výhod je ak pestrý nočný život. Na svahoch ponúkajú dlhé večerné lyžovačky, ktoré sú vždy spojené s nejakými akciami. V Tignes to po celú sezónu žije a pre domácich snowboardistov je toto stredisko povinnou zastávkou.

 

Verbier, Švajčiarsko

Čo sa týka náročnosti tratí patrí víťazstvo jednoznačne stredisku Verbier vo Švajčiarsku. Prepojenie niekoľkých menších rezortov vďaka lanovkám a vlekom ponúka možnosti na niekoľkodennú jazdu bez toho, aby ste sa začali nudiť. K tomu ešte prirátajte pre snowboardistov najlepšiu technicky neupravovanú časť, ktorá sa nachádza hore nad vlekmi a ponúka kvalitné zjazdy v náročných podmienkach. Na ich prekonanie potrebujete už pokročilé zručnosti a mnohí ich označujú za náročnejšiu skúšku ako prekážky v inštalovaných parkoch.

 

St. Anton, Rakúsko

Dobré stredisko nerobia iba zjazdovky, ale aj služby, ktoré ponúkajú po skončení lyžovačky. V tomto sú vynikajúci hlavne Rakúšania, ktorí v strediskách pripravujú vynikajúci aprés ski servis. St. Anton, ktorý spadá pod väčší rezort Arlberg, je známy najmä vďaka viacerým podnikom priamo pri svahoch. Tešiť sa môžete na bohatý program a množstvo akcií. Zjazdovky sú určené pre stredne pokročilých snowboardistov, k dispozícii je aj menší park s prekážkami.

 

Mammoth, USA

Do Kalifornie sa nechodí iba prechádzať sa po pláži, navštíviť Hollywood a stretnúť pár celebrít. Opačný kraj tohto štátu je známy tiež vďaka výbornému lyžiarskemu stredisku, ktoré dokáže ponúknuť dobré podmienky dokonca ešte začiatkom mája. Mammoth sa skladá z troch väčších častí, z ktorých je pre snowboarding najvhodnejšia tá s kopcovitým terénom, kde si môžete skúšať skoky. Nachádza sa tam tiež zjazdovka s čiernym označením, ktorá vedie z najvyššieho bodu strediska. Opäť sa k tomu pridáva aj výborný aprés ski zameraný najmä na mladých lyžiarov hľadajúcich zábavu.

 

Zakopane, Poľsko

Medzi snowboardistami majú veľmi dobré meno aj naši severní susedia. Tí totiž ponúkajú kvalitné zjazdovky za rozumné ceny a do nových zjazdoviek investujú nemalé sumy. Snowboardisti obľubujú najmä hlavné vrchné zjazdovky s kvalitným prírodným snehom. Zakopane je určené skôr pre začiatočníkov a mierne pokročilých. K dispozícii je tiež menší park s niekoľkými prekážkami.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa