Inšpirácia na cesty: Lonely Planet zverejnilo top destinácie 2017

2017-01-13 00:00:01 |   |    | 

Pre cestovateľov predstavuje rebríček Lonely Planet rovnaké vzrušenie ako pre filmových priaznivcov oznámenie oscarových nominácií. Ich tipy na tie najzaujímavejšie krajiny, ktoré by mali určovať trend v najbližších mesiacoch, sú často určujúcimi nielen pre jednotlivcov, ale aj cestovné kancelárie. Tentoraz od nich dostala najlepšie hodnotenie Kanada a tešiť sa môžeme aj na ďalšie zaujímavé destinácie.



 

Kanada

Prvenstvo získala možno trochu netradičná destinácia, ale zástupcovia Lonely Planet sa domnievajú, že kvôli ich dlhodobo priateľskému vystupovaniu a vyžarovaniu pozitívnej atmosféry sa už čoskoro stane Kanada jednou z najnavštevovanejších krajín sveta. Prsty v tom má aj dobrý obraz, ktorý o ich krajine vytvárajú politici, čo sa nedá povedať o mnohých miestach. Hlavným tromfom je však predovšetkým divoká príroda a aktivity v nej, ktoré ponúkajú pre cestovateľov. Kanadské veľkomestá si stále zachovávajú svoju tvár a priateľskú atmosféru, pričom vám netreba dlhé presuny na to, aby ste sa objavili v inej pokojnej lokalite. K tomu pridajte kúsok zaujímavej histórie a máte dokonalý obraz o tejto krajine.

 

Kolumbia

Doteraz relatívne málo poznaná krajina sa konečne začína otvárať aj cestovateľom. Podľa Lonely Planet sa bezpečnosť v nej výrazne zlepšila, preto ju smelo mohli zaradiť na tak vysoké miesto v rebríčku. K vylepšeniu celkového obrazu má prispieť i plánovaná návšteva pápeža Františka. Keď ste sa už nasýtili Kubou, Mexikom a Brazíliou, práve Kolumbia bude pre vás ďalšou výbornou voľbou. I pre ňu je typická pekná exotická príroda, no najmä živá kultúra, tanec, spev a radosť z drobností každodenného života.

 

Fínsko

V tradičných európskych cestovateľských destináciách možno taktiež badať určitý úpadok záujmu. Ľudia sa zameriavajú na nové krajiny, ktoré ešte doteraz dostatočne nespoznali. Prím by malo budúci rok hrať Fínsko, ktoré bude hostiť niekoľko dôležitých športových podujatí. Tie prilákajú do krajiny nových hostí, ktorí potom budú spoznávať aj zvyšok Fínska. Pre cestovateľov odporúčajú nechať sa strhnúť tradičným spôsobom života - užívaním si saunovania, častých stretnutí s priateľmi a vychádzok do prírody. Medzi najobľúbenejšie činnosti patrí aj pozorovanie polárnej žiary.

 

Dominika

Nevýhodou karibských ostrovov je, že časom sa priveľmi skomercializujú a z vysnívaných rajov sa stávajú neprirodzené destinácie s identickými rezortmi. Dominika zatiaľ uniká pozornosti cestovateľov a stále si uchováva pôvodné čaro. Jedným z dôvodov je aj to, že nemá až tak vysoký počet bielych piesočných pláží, čo ju trošku odsúvalo do úzadia. Stačí sa však vybrať na prechádzku popri oceáne alebo vyskúšať jazdu na mopede po ostrove a hneď vás Dominika chytí za srdce. Lonely Planet zároveň upozorňuje na to, že už len teraz máte poslednú šancu užiť si jej panenskú podobu, pretože v roku 2018 je na ostrove naplánované otvorenie prvého veľkého rezortu.

 

Nepál

Po zemetrasení sa dáva táto krajina opäť dokopy a pozýva turistov, aby sa vrátili späť. Malý útlm nepomohol ani hospodárstvu, ktoré zažilo počas tohto roka väčšiu krízu. Do Nepálu by ste sa však nemali vrátiť iba kvôli horskej turistike. Tá je síce hlavnou atrakciou a dokáže preveriť sily aj najvytrvalejších mužov, no krajina s úžasnými ľuďmi a bohatou kultúrou má čo ponúknuť aj menej zdatným turistom.

 

Bermudské ostrovy

Táto destinácia má byť hlavne lákadlom pre amerických turistov. Keď sa však vyberiete na dovolenku do USA a budete sa pohybovať po východnom pobreží, na Bermudy je to bez prestupov približne dve hodiny. Hneď po pristátí sa ocitnete v obklopení exotických vôní, kvetín a nádhernej zelene. Veľkou výhodou je vysoký počet kvalitných pláží s najvyšším označením.

 

Mongolsko

O Mongolsku máme často skreslené predstavy a myslíme si, že služby tu zatiaľ nedosiahli požadovaný štandard. Kvôli tomu odsúvame jeho návštevu na stále neskorší termín. Lenže veľké mestá sa už teraz môžu pochváliť príchodom viacerých známych reťazcov, ktoré prispôsobili ponuku náročnejším turistom. Tento rok majú v hlavnom meste otvoriť nové letisko, ktoré zlepší spojenie s krajinou.

 

Omán

Túto exotiku ponúkali naše cestovné kancelárie už počas minuloročnej sezóny. Tento rok však má prísť hlavný boom a do Ománu má pricestovať najviac turistov. Dôvodom bude hlavne dobré meno, ktoré si Omán vytvoril pri náročnej klientele. Púštna krajina zároveň sprístupňuje viacero pamiatok, ktoré boli doteraz pre cestovateľov neznáme.

 

Mjanmarsko

Čo bude pre Európu znamenať Fínsko, to čaká v Ázii zasa Mjanmarsko. Po dlhých rokoch sa politická situácia stabilizovala a krajina konečne otvorí svoje hranice aj väčšiemu počtu turistov. Tí sa najprv vyberú na spoznávanie slávneho údolia s pagodami, nad ktorými lietajú balóny. Obľúbená je aj netradičná domáca gastronómia a veľkou výhodou je, že si krajina ešte stále udržiava svoju pôvodnú tvár.

 

Etiópia

Nová letecká linka a široké možnosti pre ľudí, ktorí majú radi horskú turistiku, stavia Etiópiu do atraktívnej úlohy pre cestovateľov. Tieto pobyty môžete skombinovať aj s návštevou safari alebo dokonca s dovolenkou v Keni.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa