Kalendár cestovateľa: Tie najlepšie destinácie na každý mesiac v roku

2017-03-19 00:00:01 |   |    | 

Pri vašich cestovateľských plánoch ste sa už istotne stretli s otázkou, kedy by ste mali danú lokalitu navštíviť. Na internete nájdete viacero tipov, kedy sa to oplatí z hľadiska počasia, organizovania podujatí alebo voľnejšieho priestoru v hlavných pamiatkach. Lonely Planet preto pripravil jednoduchého sprievodcu, vďaka ktorému si na každý mesiac v roku môžete vybrať tú najvhodnejšiu destináciu.



 

Január

Všetko záleží od vašich záujmov. Ak máte chuť si zalyžovať, mali by ste vyskúšať Švajčiarsko a jeho skvelé zimné strediská. Austrália má teraz menej turistov a môžete sa tešiť aj na prázdnejšie pláže. Barma zase ponúka príjemné počasie a zároveň si môžete lepšie vychutnať výlety na vzdušnom balóne. Japonsko aspoň z časti pokryté snežnou prikrývkou má úžasnú atmosféru a pokiaľ by ste sa chceli zamerať na konkrétne podujatia, tak vo Viedni si užijete ich bály a v Kolumbii sa zas môžete zúčastniť na literárnom festivale.

 

Február

Počas tohto mesiaca máte údajne najväčšiu šancu na obdivovanie polárnej žiary. Ak túžite po tomto dobrodružstve, naplánujte si cestu do Laponska alebo na Island. Ideálny čas prichádza aj pre všetky krajiny v Indickom oceáne. Mexiko a Kuba majú momentálne pre nás znesiteľné teploty a obísť nemôžete ani Brazíliu, ktorá sa chystá na veľké karnevalové oslavy. Tie si v menšom merítku, ale s nemenej farbami, môžete vychutnať aj v Benátkach. Argentína pripravuje vínne ochutnávky a Ibiza už láka prvých odvážlivcov na pláže. Milovníci polárnej pláže sa zas v tomto období vydávajú na Island.

 

Marec

Jar sa už začína prebúdzať a konečne prichádza aj teplejšie počasie. Taliansko pozýva prvých turistov do južnejších oblastí a pokiaľ máte chuť pozrieť si Sicíliu ešte bez davov turistov, urobte tak práve teraz. Z exotických lokalít sa môžete tešiť na dobré počasie v Trinidade a Tobagu, na Maledivách a na Srí Lanke. Naopak, ak obľubujete lyžovanie, posledný sneh si užijete v rakúskych Alpách a na ľadovcoch. Vodopády Iguazu majú v tomto čase najväčší obsah vody a sú teda najmohutnejšie. A v Mexiku môžete zase pozorovať veľryby.

 

Apríl

Obyvatelia Španielska už privítali prvé teplé dni a vám sa naskytá najlepšia možnosť na to, aby ste si tu užili takmer letné počasie, no zároveň sa ešte vyhli najväčšiemu prílivu turistov. V Japonsku práve rozkvitajú čerešne a obliekajú túto krajinu do najkrajšieho šatu. Jordánsku Petru zase môžete zažiť v inej perspektíve, keď jej návštevu spojíte s kempovaním v púšti, ktoré je najprijateľnejšie práve v tomto období. Podľa domácich je práve v tomto čase najkrajšia aj Kalifornia a na opačnej strane sveta v Thajsku môžete osláviť príchod ich nového roka.

 

Máj

Prichádza ten správny čas na dovolenku v strednej časti Európy. Môžete sa vybrať na krátke víkendové pobyty do okolitých krajín, Lonely Planet napríklad stovežatú Prahu. Teraz je nádherné i Anglicko, kde by ste si mohli oddýchnuť na pobreží v Cornwalle. V Nórsku si už užijete dlhé dni, no nemusíte sa ešte obávať otravných komárov. Francúzske údolie rieky Loira a turecká Kapadócia je zase skvelou voľbou pre všetkých májových romantikov. Z exotiky hrá prím Maroko, Samoa, Nový Zéland alebo južná časť Namíbie.

 

Jún

Do sveta sa už vyberajú prví dovolenkári, no vy si ešte stále môžete užiť niektoré preferované lokality v pokojnejšej atmosfére. Na začiatku mesiaca navštívte napríklad Lisabon alebo Chorvátsko. Pri brehoch Austrálie máte vďaka silnej migrácii rýb najlepšiu možnosť na šnorchlovanie a na Borneu si môžete pozrieť rôzne druhy korytnačiek. Príjemné počasie s obmedzením zrážok panuje v Škótsku a Anglicku. Verona zase zo sveta zvoláva všetkých nadšencov opery.

 

Júl

V Európe sa môžete presunúť do ďalšej ostrovnej krajiny. V Írsku je počas júla najmenej zrážok, a tak sa môžete vybrať najmä do ich na prírodné krásy bohatej západnej časti. Rakúsko, Taliansko a Nemecko by ste mali zvoliť v prípade, ak obľubujete horskú turistiku. Príjemný čas prichádza aj na návštevu Aljašky a v Brazílii sa aj v tropickejších oblastiach môžete pripraviť na suché obdobie a väčšie možnosti na výlety.

 

August

Pokiaľ máte radi teplé počasie, naplánujte si dovolenku v Turecku. Ak máte chuť spoznať veľkomesto ako Berlín, urobte tak v čase, keď je veľká časť jeho obyvateľov na dovolenke a vy získate väčší priestor na túlanie sa. Výborné počasie zažijete aj na Zanzibare, v Novom Škótsku, Austrálii alebo Thajsku. Talianska Umbria má zase úžasnú vidiecku atmosféru a v Buenos Aires sa koná veľký festival umenia. Zájdite si tiež na pohárik pravého šampanského do Francúzska.

 

September

Zamerajte sa na krajiny, ktoré majú najkrajšie babie leto. Číslom jeden má byť San Francisco a vyberte sa tiež do tradičných vinárskych oblastí. Na Novom Zélande je práve najlepší čas na rafting. USA a Južná Afrika majú v tomto čase menej turistov a vy sa môžete tešiť zároveň aj na nižšie ceny. Jednou z možností je tiež návšteva Veľkého čínskeho múru alebo plavba po rieke Mosela v Nemecku.

 

Október

Pozornosti Lonely Planet neušlo ani Slovensko. To odporúčajú turistom navštíviť v októbri, keď prebieha najkrajšie babie leto. New York je už pokrytý prvým farebným lístím a prechádzka Central Parkom je teraz najčarovnejšia. Seychely, Brazília a Thajsko vám zase ponúknu jesennú alternatívu s poslednými kúskami letného počasia. Aby ste sa vyhli letným aj zimným monzúnom, práve október je ideálny aj na návštevu Vietnamu.

 

November

Teraz prichádza na scénu všetka exotika. V týchto krajinách zväčša nastáva príjemné počasie bez monzúnov a vy si ešte pred zimou môžete užiť slnko, nové dobrodružstvá a taktiež sa trošku opáliť. A kam by ste sa mali vybrať? Napríklad do Kostariky, Portorika, na Barbados alebo do Dubaja. Fínsko zase ponúka ako milú alternatívu poznávacie zájazdy cez nádherne sfarbenú prírodu. Milovníkom histórie zas v tomto období odporúčame indický Radžastan alebo mayské ruiny v Guatemale.

 

December

 

Vianoce sú už za dverami a s nimi sú úzko späté aj všetky milované vianočné trhy v Európe. My si môžeme vybrať z bohatej ponuky v okolitých štátoch, no Lonely Planet odporúča tiež návštevu estónskeho Tallinnu. Teplé počasie ešte zažijete na Tenerife a pokiaľ snívate o niečom nezvyčajnom, vyberte sa do Laosu alebo do čílskej Patagónie.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa