Skutočný raj na Zemi: Spoznajte najkrajšie pláže sveta podľa National Geographic

2017-02-17 00:00:01 |   |    | 

Dobrá dovolenka sa nezaobíde bez oddychu na pláži. Ak vás však po príchode k moru nepríjemne prekvapia neudržiavané časti pobrežia, nanesená špina z mora a odpadky, vie vám to poriadne pokaziť celkový dojem z vašej cesty. Vďaka zoznamu National Geographis sa vám už takáto nepríjemnosť nemôže stať. Ich zamestnanci vybrali tie najkrajšie pláže sveta, kde sa razom ocitnete v pozemskom raji.



 

Playa del Amor, Marietas Islands, Mexiko

Za jednou z najkrajších pláží na svete sa skrýva hra prírody. Nenájdete ju totiž priamo pri mori, ale nenápadne ukrytá sídli v prirodzene vytvorenom kráteri, do ktorého preteká aj časť vody. Kvôli tomu ju volajú nielen pláž lásky, ale aj ukrytá pláž. Vstup do jaskyne s jemným pieskom je z trávnatého prstenca nad vami. Vďaka oblúkovému tvaru ponúka aj v horúce dni dostatok tieňa a keďže voda nie je veľmi hlboká, vhodná je aj pre slabších plavcov.

 

Katedrálová pláž, Ribadeo, Španielsko

Na severe Španielska niečo vyše hodiny cesty od Gijónu a Ovieda sa nachádza Katedrálová pláž, ktorá dostala pomenovanie podľa mohutných oblúkov, ktoré sú popri pobreží vytvorené a napojené na vysoké útesy. Ak je odliv, môžete sa prechádzať popod ne a ticho vzdať hold v jednej z najkrajších katedrál sveta.

 

Anse Source d`Argent, La Digue, Seychely

Keď radšej uprednostňujete typické tropické pláže s bielym pieskom a priezračnou vodou, na ktorých sa môžete opaľovať s drinkom v ruke a kochať sa výhľadom na blízke palmy, v tom prípade by ste mali navštíviť Seychely. Ich Anse Source d`Argent patrí zároveň aj k najfotografovanejším plážam na svete.

 

One Foot Island, Aitutaki, Cookove ostrovy

Život v štýle Robinsona si môžete vychutnať na rozlohou menšom ostrove One Foot Island. Napriek tomu ponúka tie najkrajšie pláže, ktoré vám navyše dodajú dostatok súkromia. Jeho súčasťou je aj príjemná lagúna a tešiť sa môžete na množstvo lahodných kokosov z okolitých paliem. Ostrov je opustený a využíva sa na krátke jednodenné výlety.

 

Bowman`s Beach, Sanibel Island, Florida

Vplyvom Golfského prúdu vznikla jedna z najkrajších pláží v Severnej Amerike. Jej povrch netvorí zlatistý piesok, ale drobné mušle, ktoré sú tam vyplavené práve vďaka pôsobeniu spomínaného prúdu. Niekedy sú iba voľne rozmiestnené po pláži, no občas ju husto pokrývajú ako keby boli na nej rozhádzané drobné kamienky. Vtedy sa po niektorých úsekoch môže prechádzať iba v pevnej obuvi a pozor musíte dávať aj na stabilitu. Rovnakú unikátnosť môžete vidieť aj na Shell Beach v západnej časti Austrálie.

 

Cannon Beach, Oregon

Jedna z najrozsiahlejších amerických pláži sa môže pochváliť vynikajúcim terénom, ktorý je výborný na pestovanie plážových športov. Často sa tam usporadúvajú aj rôzne podujatia a obľúbená je aj pri organizovaní väčších piknikov. Najcharakteristickejším bodom je vysoká skala Haystack rock, ktorá je v čase odlivu voľne prístupná pre verejnosť.

 

Noordwijk Beach, Holandsko

Niektoré pláže sú charakteristické tým, že sa tam s obľubou stretávajú psíčkari. Medzi ne patrí napríklad Noordwijk Beach v Holandsku alebo Carmel City Beach v Kalifornii. Obe sú známe hlavne kvalitným pieskom a dobrým prístupom k moru. Niektoré úseky sú určené špeciálne iba pre ľudí na oddych na deke a plávanie, aby neboli znečistené týmito zvieratkami.

 

Papakolea, Havaj

Niektoré pláže vynikajú pomedzi svojimi konkurentmi odlišnou farbou. I keď podstatne populárnejšie sú ružové, ani zelená Papakolea na Havaji svojou krásou nezaostáva. Jej zvláštne sfarbenie je spôsobené kombináciou so sopečným popolčekom, vďaka čomu je potom piesok bohatý na železo a magnézium, ktoré taktiež spôsobujú tento efekt. Papakolea je ťažšie prístupná a dostanete sa k nej po polhodinovej prechádzke popri pobreží.

 

Reynisfjara Beach, Island

Po vstupe na zvláštnu čiernu pláž na Islande sa budete cítiť ako na inej planéte. Nespôsobí to len sfarbenie piesku, ale tiež okolité útesy, ktoré majú netradičný tvar pravidelných šesťuholníkov. Tie sú popri sebe zoradené vo vysokých stĺpoch a vytvárajú kaskádové schody. Podľa vedcov mohli vzniknúť lávovým pôvodom a podobný úkaz nájdete napríklad aj v Severnom Írsku alebo v Škótsku.

 

Ružová pláž, Great Santa Cruz Island, Filipíny

Na svete je niekoľko pláží s ružovým pieskom, no redaktorom National Geographic sa najviac páčila tá, ktorá sa nachádza na ostrove Great Santa Cruz. Filipínska kráska vznikla vďaka drobným kúskom koralov, ktoré sa vmiešali pomedzi tradičný piesok. Vďaka tomu vytvorili ilúziu melírovaných červených pásiem, ktoré sa nachádzajú takmer okolo celého ostrova.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa