More zážitkov úplne zadarmo: TOP 7 najlepších bezplatných atrakcií na svete

2017-03-09 00:00:01 |   |    | 

Ktorý cestovateľ by neuvítal možnosť ušetriť nejaké peniaze? Mnoho krajín sa dá precestovať bez výdavkov na pamiatky, pretože tie hlavné krásy spočívajú v ich prírode. Na svete je však aj dostatočne veľa pamiatok, ktoré si môžete pozrieť bez toho, aby ste vytiahli peniaze z peňaženky. Niektoré z nich možno nestoja za povšimnutie a práve preto sú ponúkané v takejto výhodnej forme, no našťastie veľa bezplatných zaujímavostí vás príjemne prekvapí a stanú sa hlavným dôvodom, prečo navštíviť dané krajiny.



 

Bazilika sv. Petra, Vatikán

Jeden z najdôležitejších kostolov na svete je voľne prístupný pre širokú verejnosť. Vatikánska bazilika je schopná pojať naraz až 60 000 návštevníkov. Počas hlavnej sezóny je vždy vyťažená na maximum a niekedy musia byť vstupy do nej čiastočne obmedzené. Pre veriacich je jedným z najposvätnejších miest, kde pravidelne káže omšu aj pápež a zároveň tam našli posledné miesto odpočinku jeho predchodcovia. Keďže viacerí z nich boli potom vyhlásení za svätcov, návšteve ich hrobiek sa neraz pripisujú zázračné účinky. Na svoje si však prídu aj milovníci umenia. V bazilike sa nachádzajú diela tých najväčších velikánov, z ktorých vyniká najmä práca Michelangela.

 

Britské múzeum, Londýn

Národné múzeá sú obvykle výstavnou skriňou každej krajiny. Nájdete v nich mnoho vzácnych exponátov a zároveň si môžete pozrieť aj umelecké diela rôznych velikánov z oblasti maliarstva alebo sochárstva. Navyše často bývajú prístupné zadarmo a inak tomu nie je ani pri všetkých londýnskych múzeách. Za zmienku nepochybne stojí perfektné vedecké múzeum, prírodovedné sa zase nachádza v úžasnej historickej budove a ponúka vám aj špeciálnu výstavu zaoberajúcu sa dinosaurami, no nad všetkými víťazí Britské múzeum, ktoré má najširšiu zbierku originálnych exponátov, ktoré získali nielen z domácich zdrojov, ale aj počas archeologických prác v iných krajinách. Vďaka tomu si tam môžete pozrieť napríklad veľkú zbierku egyptských artefaktov.

 

ZOO, Saint Louis

Poprvýkrát otvorili túto zoologickú záhradu už v roku 1904. I keď bola vtedajšia výstava oproti súčasnosti veľmi skromná, zaznamenala u domácich obyvateľov veľký úspech. Na vlastné oči si mohli pozrieť zvieratá, ktoré dovtedy nevideli. ZOO je odvtedy otvorená nepretržite a celý park je rozdelený do niekoľkých sekcií. Deti najviac obľubujú zónu domácich zvierat, ku ktorým sa priamo dostanú a môžu ich pohladkať. Dospelí majú radi aj odpočinkovú vodnú časť s fontánami a umelými vodopádmi, kde sa nechajú zlákať tichom prírody. Väčšina ZOO je prístupná zadarmo, no do niektorých sekcií, napríklad do oddelenia tuleňov, musíte zaplatiť symbolické vstupné.

 

Notre Dame, Paríž

Väčšina historických kostolov je vo Francúzsku majetkom štátu. A ten poskytuje tieto budovy pre svojich návštevníkov zadarmo. Čiže zatiaľ čo pri iných slávnych kostoloch musíte počkať na svätú omšu, aby ste si po jej skončení mohli zadarmo pozrieť aspoň kúsok interiéru, Notre Dame môžete smelo navštíviť, kedykoľvek sa rozhodnete. Jedinou výnimkou sú organizované tour so sprievodcom, pretože prehliadka je zadarmo iba vtedy, ak si chrám pozriete sami. Taktiež nie sú prístupné úplne všetky miestnosti, aby tak zároveň dokázali zredukovať počet návštevníkov na niektorých posvätných miestach.

 

Veľký bazár, Istanbul

Tradícia, moderný svet, desiatky vôní a nespočetné množstvo pestrých farieb. Medzi hlavné atrakcie nemusia patriť nutne iba uzavreté múzeá. Pokojne k nim môžete zaradiť aj nikdy nespiaci živel v podobe obrovského trhoviska v Istanbule. Zoženiete tam údajne všetko, na čo si spomeniete. Pretože i keby to nebolo v ponuke, domáci obchodníci vám to istotne niekde pohľadajú. Niekedy sa tam vyberte iba tak, nič nenakupujte, zastavte sa iba niekde na malé občerstvenie a ticho pozorujte tento fantastický malý a svojský svet uprostred Istanbulu.

 

East Side Gallery, Berlín

Ľudia by nemali spomínať iba na príjemnú časť dejín, nemožno zabudnúť hlavne na tie negatívne dni, ktoré nás viac rozdeľovali, ako spájali. Inak tomu nebolo ani v prípade netradičnej výstavy East Side Gallery. Umelecké diela nie sú tentoraz zavreté v budovách, ale vyšli von do ulíc, aby ľuďom pripomenuli ťažké časy socialistického režimu. Výstava vznikla symbolicky na pozostatkoch Berlínskeho múru. Dokopy na ňom nájdete 105 malieb od umelcov z celého sveta, ktoré opisujú nielen ťažkosť minulej doby, ale aj mnohé nové fenomény.

 

Staten Island Ferry, New York

Plavby po mestách patria k najobľúbenejším atrakciám. Vďaka nim máte nielen zaujímavý zážitok, ale aj jednu z najlepších vyhliadok na okolie. Tie newyorské poskytujú dokonca pre turistov zadarmo. Pravidelné plavby vám tak ponúknu netradičnú obhliadku mesta a zastavia vám navyše na tých najdôležitejších miestach.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa