Milovníci delfínov a veľrýb, pozor: Toto sú najlepšie miesta na ich pozorovanie

2020-03-25 00:00:00 |   |    | 

I keď sa v ostatných rokoch rozmohla ponuka vodných parkov a podmorských svetov, ktoré vám umožňujú dostať sa do priameho kontaktu s obľúbenými delfínmi, ich skutoční milovníci tieto miesta veľmi kritizujú. Nepáči sa im, že sa týmto nevinným tvorom upiera život vo voľných priestoroch a podľa nich by sa mali tak delfíny, ako aj veľryby pozorovať v prirodzených podmienkach. A tak sa kvôli tomu neváhajú vydať aj na ďaleké cesty, aby ich mohli vidieť presne na tých miestach, kam naozaj patria.



 

Island

Jedným z najvhodnejších miest pre pozorovanie veľrýb je bezpochyby Island. Domáci tour operátori ponúkajú špecializované výlety iba na pozorovanie týchto živočíchov. Pri základnej voľbe sa dostanete na otvorený oceán na celé tri hodiny. Sprievodcovia vám zaručujú, že počas tohto obdobia uvidíte aspoň jednu veľrybu, no väčšinou ich môžete vidieť viac. V okolí Islandu žije totiž niekoľko druhov týchto rýb a i keď ich mäso patrí medzi tradičné jedlá domácej stravy, na ich lov sa dôsledne dozerá, aby im pomedzi prsty ľahko neunikla jedna z najväčších turistických atrakcií. Druhou možnosťou je objednať si tzv. Zlatý okruh, na ktorom sa dostanete aj na pozorovaciu plavbu. Ale pokiaľ patríte medzi skutočných fanúšikov, k dispozícii je aj trojdňová špecializovaná tour, počas ktorej strávite väčšinu času na lodi a pozrieť si môžete tiež múzeum venované veľrybám. V tomto prípade môžete mať väčšie šťastie aj na delfínov.


Kanárske ostrovy

Výhodou Kanárskych ostrovov je, že tam možno delfínov a v niektorých oblastiach aj veľryby, pozorovať počas celého roka. Počas najväčšieho rozmachu turizmu v deväťdesiatych rokoch však na to takmer doplatili, pretože mnoho neskúsených tour operátorov týmto zvieratám ublížilo a ich výskyt sa výrazne zredukoval. Kvôli tomu nastolili neskôr podstatne prísnejší podmienky a obmedzili počet denných plavieb, ale aj licencie na ich uskutočňovanie. Delfíny sa vďaka tomu ku Kanárskym ostrovom vrátili a vy si dnes môžete pozrieť vyše 20 rôznych druhov.

 

Hebrides, Škótsko

Pokiaľ máte chuť na niečo špeciálne, vyberte sa do Škótska. Popri pobreží sa síce plaví dostatok delfínov, no domáci intenzívne nepracujú na tomto druhu turizmu. Vo väčších mestách ponúkajú plavby, ktoré vám však ukážu všeobecne viacero živočíchov z podmorského a prímorského sveta. Vašu pozornosť by ste mali sústrediť na časť Hebrides. Tam sa nachádza veľké návštevnícke centrum, ktoré ponúka podrobnú sondu do života veľrýb a delfínov. Ak by ste mali záujem, môžete sa prihlásiť ako dobrovoľníci na prieskumné lode a pomáhať tam s výskumom venujúcemu sa týmto živočíchom.

 

Disko Bay, Grónsko

Niektoré lokality sveta si dokonca vypestovali cestovný ruch na tom, že hostia pri svojich brehoch niektoré známe alebo výnimočné delfíny či veľryby. Írske mestečko Dingle poznajú aj vďaka delfínovi Fungi, ktorého často vídať v prístave, ako sprevádza malé loďky rybárov. V grónskom Disko Bay je zase hlavnou atrakciou obrovská vyše dvestoročná veľryba, ktorá je najstaršou a najväčšou svojho druhu. Keďže na nich neustále poľujú rybári, len málokedy sa im podarí dožiť tak vysokého veku. Pozorovať ju tam môžete od marca do apríla a v niektoré dni chodí tesne ku pobrežiu do blízkostí obydlí. Potom opäť odpláva na otvorené more.

 

Azorské ostrovy

Za najlepšie miesto na pozorovanie delfínov a veľrýb sa jednoznačne označujú Azorské ostrovy. Dôvodom je výnimočná poloha, keď sa nachádzajú ďaleko od európskej pevniny a rybám tak ponúkajú pri putovaní po otvorenom oceáne malé miesto na oddych. Navyše tunajšie úrady sa od začiatku o vzácne živočíchy starajú, chránia ich a dbajú na prísne regulované organizovanie pozorovacích zájazdov. Tak ako v prípade Islandu, aj na Azorských ostrovoch ponúkajú zväčša trojhodinové výlety na lodi, keď si môžete pozrieť plávajúce delfíny a veľryby. Ak majú práve dobré obdobie a okolo ostrovov migrujú vo väčšom počte, môžete si objednať kratšie tour na väčších člnoch.

 

Nórsko

Pokiaľ vám nestačí prísť do kontaktu s týmito rybami iba pozorovaním z paluby lodí, stále máte možnosť zájsť do Nórska, kde v jeho severnej časti ponúkajú jednu špecialitu. Počas potápania sa môžete dostať do priameho kontaktu s nimi, musíte však rešpektovať ich prirodzený priestor a pokyny sprievodcov, ktorí vás doplavia priamo na miesta s ich najväčším výskytom. Najlepšie obdobie je v letných mesiacoch do konca septembra.

 

Autor: David

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock,
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa