Magické dielo prírody: TOP 7 najkrajších kaňonov na svete

2017-04-25 00:00:01 |   |    | 

Kaňony patria k najvyhľadávanejším prírodným atrakciám. Dlhé úzke chodbičky pomedzi strmé svahy, často pestro vymaľované všetkými farbami prírody, sú práve tými miestami, kde si s obľubou prečistíme hlavu od starostí a necháme sa unášať okolitou krásou. Zároveň ponúkajú tie najkrajšie vyhliadky, ktoré neraz predčia aj tie najvyššie končiare.



 

Grand Canyon, Arizona, USA

Nepochybne najznámejší kaňon na svete je zároveň jednou z hlavných amerických atrakcií. Tvorí ho rieka Colorado, ktorá pretína údolie po trase dlhšej ako 400 kilometrov. Pri najlepšej vyhliadke vysunutej nad dlhú úžinu sa nachádza tiež tradičný eko hotel, ktorý vám ponúka zážitok s úžasným prebudením sa a pohľadom na celú lokalitu. Kaňon veľmi obľuboval aj prezident Roosevelt. V tých časoch bolo dovolené ešte v celej lokalite poľovať a i prezidentská návšteva sa tam najradšej venovala tejto záľube. Hlavnou atrakciou sú však v súčasnosti tie časti údolia, cez ktoré už rieka nepreteká. Tam sa dá prechádzať v obklopení vysokých skalísk v červenom dúhovom sfarbení.

 

Bryce kaňon, Utah, USA

Zaujímavosťou tohto kaňona je, že nevznikol činnosťou rieky, ale postupným zvetrávaním skál. Vďaka tomu sa vytvorila sieť niekoľkých prstencov, ktoré sa nazývajú prírodné amfiteátre. Zväčša skupina malého lesného porastu je obklopená vysokými kamennými ihlanmi pripomínajúcimi neživé stromy. Niektoré úseky nie sú vhodné pre turistické prechádzky, pretože terén nie je rovný a nachádzajú sa tam veľké nerovnosti, kde by si mohli turisti ublížiť. O to viac vás poteší niekoľko vyhliadok rozložených po celom leme Bryce.

 

Wulingyuan, provincia Hunan, Čína

Obdobným spôsobom vznikol aj národný park Wulingyuan tvorený prevažne pieskovcovými skalami. Z ich vrcholkov sa vám naskytne pohľad na tichý kamenný les, kde atmosféru umocňujú balvany obrastené machom a malými krovinami. Cez údolie preteká hneď niekoľko menších riek a v niektorých lokalitách sú z nich vytvorené i jazierka. V kaňone sa nachádza 40 jaskýň, väčšinou ide o menšie útvary s jednou veľkou miestnosťou, ktoré môžete navštíviť aj bez sprievodcu.

 

Kaňon rieky Blyde, Mpumalanga, Južná Afrika

Jeden z vizuálne najkrajších kaňonov na svete sa nachádza v juhoafrických Dračích vrchoch. Vytvorila ho rieka Blyde, ktorá sa hadovito vinie pomedzi zelené údolie lemované skalami z červeného pieskovca. Kaňon je obľúbený aj pre menšie splavy a v pokojnejších častiach je rieka vhodná aj na kajakovanie. V jej okolí sa nachádza niekoľko turistických trás. Obľúbeným miestom je vodopád Kadishi, ktorý steká priamo do rieky.

 

Yarlung Tsangpo kaňon, Tibet

Tibetský kaňon je najhlbším na svete a patrí tiež k tým najdlhším. Prechádza niekoľkými úsekmi, ktoré menia jeho charakter. Najkrajšou je jeho časť v obklopení zelených hôr. Potom však prechádza v suchšiu časť pripomínajúcu americké kaňony a ponúka tak diametrálne odlišné zážitky z jeho návštevy.

 

Antelope kaňon, Arizona, USA

Keby sme medzi kaňonmi mali hľadať ten najkrajší, jednoznačne by svoje prvenstvo získal Antelope. V hlavnej úlohe opäť vystupuje tvárny pieskovec, ktorý tentoraz vytvoril priam futuristické dielo. Úzke cestičky pomedzi rôzne tvarované skaly vytvárajú aj za pomoci rôznych uhlov svetelných lúčov nádherné divadlo a nezabudnuteľný zážitok. Najlepším spôsobom návštevy je zaplatiť si prehliadka so sprievodcom, ktorý vás zavedie na tie najkrajšie miesta. Zároveň sa tak nemusíte báť, že by ste sa v spleti chodbičiek stratili, pretože v tomto malom bludisku sa to môže stať veľmi jednoducho.

 

Waimea kaňon, Havaj

Ďalší krásny vizuálny zážitok zažijete na Havaji. Miestny kaňon Waimea je pestrou kombináciou exotickej zelene a sýtočervených alebo hnedých skál. Meria takmer 16 kilometrov a vytvorila ho rovnomenná rieka, ktorá sa však v niektorých úsekoch objavuje a zaniká v závislosti od aktuálnych dažďových podmienok. V období sucha môžete niektoré úseky prejsť ako chodníky.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa