Extra aj po smrti: Toto je 7 najznámejších mauzóleí na svete

2017-03-20 12:00:00 |   |    | 

Panovníci si po celé dejiny chceli nejakým spôsobom zabezpečiť nesmrteľnosť a hľadali spôsoby, ako zostať v pamätiach svojich poddaných po celé stáročia. Viacerým z nich sa podaril odvážny krok v podobe výstavby vlastného mauzólea. Tie prezentujú ich vkus, bohatstvo a vyvolávajú v nás úctu aj stovky rokov po tom, ako boli skonštruované.



 

Tádž Mahal, India

Jedna z najslávnejších indických stavieb je známa najmä ako pamätník lásky, no ukrýva v sebe aj jedno z najvýznamnejších mauzóleí na svete. Panovník Shah Jahan nechal Tádž Mahal vybudovať pre svoju najobľúbenejšiu manželku, ktorá zomrela pri pôrode ich dieťaťa. On sa z toho nevedel spamätať a rozhodol sa jej vytvoriť jeden z najveľkolepejších pamätníkov lásky. Na jeho výstavbu použil najcennejší biely mramor a tiež tisíce vzácnych kameňov. Takýmto spôsobom chcel prostredníctvom dokonalej stavby svetu dokázať, ako veľmi svoju ženu miloval a čo pre neho naozaj znamenala. Zo skromného miesta posledného odpočinku tak vybudoval jednu z najnavštevovanejších pamiatok na svete.

 

Terakotová armáda, Čína

Čínsky cisár Š`chuang-ti túžill vytvoriť si hlavne bezpečné miesto posledného odpočinku. Keďže celý život bol posadnutý vojenskými akciami a svetom okolo vojakov, rozhodol sa vytvoriť špeciálnu terakotovú armádu. Umelci tak vytesali do terakoty vyše 8000 sôch, ktoré objavili náhodne pri kopaní studne. Časť z nich je v dobrom stave, niektoré sú však čiastočne poškodené. Nenachádzajú sa medzi nimi iba ľudské sochy, môžete si pozrieť aj dokonalé podobizne koní a iných zvierat. Hlavná výstava zostáva stále v Číne, no ak máte záujem, môžete si pozrieť aspoň ich napodobeniny, ktoré putujú po svete a pred pár rokmi boli vystavené i u nás v Martine.

 

Shah-i-Zinda, Uzbekistan

Ázia je známa viacerými zaujímavými stavbami tohto druhu. Shah-i-Zinda v Uzbekistane pozostáva z troch väčších častí. Keďže ide o rozsiahle mauzóleum, bolo tam pochovaných viacero panovníkov. Najsilnejšia legenda sa však spája s jedným z prvých vládcov. Podľa nej mu jeho nepriatelia raz sťali hlavu. No on nezomrel, ale si ju vzal do rúk a takto vstúpil do večnej ríše. I kvôli tomu dostala stavba v preklade názov „večný kráľ“. Vyniká nádherným zdobením prevažne tyrkysovej farby, ktoré je skombinované s kameňom a mramorom.

 

Mauzóleum Širvánšáhov, Azerbajdžan

Niekto venuje mauzóleum svojej najväčšej láske a iný chce vzdať takýmto spôsobom večnú vďaku svojim rodičom. Azerbajdžanské mesto Baku sa môže pochváliť práve druhou alternatívou, keď v 15. storočí chcel takýmto spôsobom vzdať svojej mame vďaku sultán Khalilullah. Hrobka vznikla uprostred paláca Širvánšáhov, ktorý patrí medzi najdôležitejšie pamiatky mesta. Celý komplex pozostáva z paláca, mešity, záhrad a tejto svätyne sultánovej matky.

 

Svätyňa imáma Husajna, Irak

Aj Irak si uctil jedného zo svojich veľkých obyvateľov prostredníctvom pôsobivého mauzólea. Ide o hrobku imáma Husajna, ktorý zomrel priamo počas bojov za vlasť. V 7. storočí sa potom rozhodli postaviť obrovskú svätyňu, kde je uchovaná aj časť jeho relikvií. Nevhodný čas na jej návštevu je počas úvodných týždňov roka, keď sa pripomína výročie jeho úmrtia a ku hrobke smerujú tisíce veriacich. Niekedy sú tieto sprievody spojené aj s prejavmi násilia.

 

Jahangirova hrobka, Pakistan

Pamiatka na panovníka Jahangira bola dostavaná desať rokov po jeho smrti (1637). Jeho syn chcel vzdať otcovi úctu pomocou veľkolepého diela, ktoré si vyžadovalo precízne plánovanie. Dohliadal na výber nástenných malieb, zdobenia, ale aj podobu samotnej hrobky. Aby mauzóleum trošku ozvláštnil a zároveň ho spojil pre ľudí, ktorí mu prídu vzdať úctu, aj s príjemnou prechádzkou, nakoniec k nemu vybudoval ešte aj rozsiahlu záhradu.

 

Anjelský hrad, Rím, Taliansko

Hrobka dostala svoje pomenovanie podľa archanjela Michaela, ktorý sa raz v týchto miestach zjavil sprievodu. Tvorcom netradičnej rímskej stavby je cisár Hadrián, ktorý bol známy veľkoleposťou ríše. V týchto časoch sa rozhodol vystavať aj mauzóleum, v ktorom našlo miesto posledného odpočinku aj niekoľko ďalších panovníkov po jeho smrti. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, ktoré mapuje aj dejiny hradu, ktorý sa na istý čas stal dôležitou mestskou pevnosťou.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa