7 najznámejších veží sveta

2017-04-14 00:00:01 |   |    | 

Prvé veže mali podobu samostatných stavieb a mali obranné účely, keď z nich strážcovia sledovali okolie a včas upozorňovali na nebezpečenstvo. Najstaršia veža na svete pochádza z roku 600 pred Kristom a ide o slávnu babylonskú vežu. Neskôr sa veže stali súčasťou mestských múrov či kostolov alebo hradov. Najpôsobivejšie sú však stále tie samostatné, posúďte sami.



 

Šikmá veža v Pise

Jednou z najznámejších veží na svete je Šikmá veža v Pise. Jej zvláštny sklon je spôsobený chybou počas výstavby. V 12. storočí mali v pláne postaviť jednu z najvyšších veží v krajine. Keď však vytiahli prvé tri poschodia, základy sa pohli, stavba zosunula a nahla sa na jednu stranu. Stavitelia sa to snažili napraviť miernym posunom ďalších vrstiev tehál, no nepodarilo sa im to. Veža však napriek inému ťažisku drží svoj pôvodný tvar až dodnes.

 

Eiffelova veža, Paríž

Eiffelova veža v Paríži patrí k najnavštevovanejším atrakciám sveta. Jej autorom je Gustav Eiffel a sprístupnená bola v roku 1889. Týči sa do výšky 300 metrov a v tých časoch bola najvyššou vežou na svete. Francúzi jej dostavbu naplánovali na sté výročie francúzskej revolúcie, aby tak navždy pripomínala dôležité dni v ich dejinách.

 

Kalifova veža, Dubaj

Najvyššou vežou a zároveň aj multifunkčnou budovou na svete je Kalifova veža v Dubaji. Jej výška presahuje 800 metrov. Už tento rok plánujú otvorenie ďalšej stavby v Rijáde, ktorá by mala uchmatnúť jej prvenstvo, pretože dosiahne výšku takmer jedného kilometra. Kalifovu vežu otvorili v roku 2010 a nachádza sa v nej taktiež najvyššie položená mešita na svete. Tá je situovaná na 158. poschodí. Na najvyššom poschodí zase sprístupnili vyhliadku pre turistov, ktorá má sklenené steny a ponúka pohľad na celý Dubaj.

 

Belém, Lisabon

Slávnu lisabonskú vežu dostavali na začiatku 16. storočia. Od začiatku mala obrannú funkciu, keď mala sledovať nepriateľov, ktorí sa blížili k mestu na lodiach. Pôvodne sa nachádzala uprostred rieky Tajo, no keďže potom nastalo silné zemetrasenie, tá zmenila svoj tok a pozícia veže sa mierne zmenila. Veža Belém sa nachádza v rovnomennej historickej časti mesta, kde môžete navštíviť aj najväčší lisabonský kláštor a ochutnať originálne portugalské koláčiky.

 

Big Ben, Londýn

Ak hľadáte charakteristické fotografie hlavného mesta Anglicka, nesmie na nich chýbať pohľad na Temžu, parlament a Big Ben. Veže s veľkými hodinami mali hneď po obranných vežiach medzi týmito stavbami najsilnejšie postavenie. Big Ben dostal svoje meno podľa darcu Benjamina Halla, ktorý daroval peniaze na zakúpenie veľkého zvona, ktorý oznamoval presný čas. Veža bude tento rok oslavovať 158. narodeniny a je treťou najväčšou samostatne stojacou vežou na svete.

 

CN veža, Toronto

Od roku 1976 je charakteristickým znamením mesta Toronto ich štíhla CN veža. Jej pôvodným účelom bolo zlepšenie telekomunikačných služieb. Aby však vyšli v ústrety aj turistom a miestnym obyvateľom, rozhodli sa pridať k nej reštauráciu s najkrajšou vyhliadkou na mesto. Časom pribudla aj ďalšia atrakcia, tentoraz v podobe adrenalínovej zábavky. Tí, ktorí sa chcú na mesto pozrieť z inej perspektívy, môžu vyskúšať ich slávny skywalk. Oblečení v špeciálnom obleku a pripevnení na zábradlí, ktoré vedie okolo celej reštaurácie, sa budú takto presúvať počas netradičnej prechádzky na hrane veže.

 

Kutub Mínár, India

Najvyšší minaret v Indii budovali takmer 200 rokov. Jeho súčasťou je vysoká veža, ktorá je zdobená malými na seba nadväzujúcimi oblúčikmi. Na jej výstavbu použili materiál z bývalých svätýň, ktoré boli zbúrané alebo ich zničili prírodné živly. Meria takmer 72 metrov a je najvyšším minaretom vyrobeným z červených kamenných tehál.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa