Najlepším staviteľom je vždy príroda: Týchto 7 údolí je najkrajších na svete

2017-09-01 00:00:01 |   |    | 

Ľudia sa môžu akokoľvek snažiť a stavať tie najkrajšie a najfascinujúcejšie stavby sveta, prírode sa však nikdy nevyrovnáme. Tá dokáže vytvoriť tak krásne diela, že nám často vyrážajú dych. Medzi ne nepochybne patria aj úžasné údolia, kombinácia riek, hôr a lesov je totiž dokáže pohladiť na duši.



 

Lauterbrunnen, Švajčiarsko

Švajčiarsko je známe práve vďaka nádhernej horskej prírode. Jedným z najkrajších miest v krajine je údolie Lauterbrunnen, ktorému dominuje rovnomenné mestečko. Po prvýkrát sa spomína v 13. storočí, keď bolo iba majetkom šľachty, no nebudovali sa tam žiadne významné stavby. Až neskôr vznikol prvý kláštor a celú oblasť začali hustejšie osídľovať. Dnes sa tam nachádza niekoľko malých dediniek, ktoré sa špecializujú najmä na služby v oblasti turizmu, keďže celá oblasť ponúka niekoľko trás na horskú turistiku. Môžete sa vybrať na niektorý z končiarov, zvoliť si iba jednoduché prechádzky po jednotlivých chodníčkoch medzi dedinami alebo sa vyberte k niektorému z horských plies.

 

Údolie desiatich vrchov, Kanada

Ako hovorí už samotný názov údolia, to vzniklo vďaka desiatim končiarom v jeho blízkosti. Najkrajším bodom je jazero Moraine, kde sa všetky vrchy stretávajú a nádherne sa odrážajú priamo na vodnej ploche. Najvyšší z nich, Deltaform Mountain, má 3424 metrov a ani jeden z končiarov nie je nižší ako 3000 metrov. Ak sa chcete dostať až na vrcholky kopcov, budete potrebovať pomoc odborného sprievodcu. Terén je tu pomerne náročný, napriek tomu sa Údolie desiatich vrchov teší z vysokej návštevnosti.

 

Údolie Barun, Nepál

Himaláje nie sú len o zdolávaní najvyšších vrchov sveta. Užiť si ich môžete aj v prípade, že nepatríte k profesionálnym horolezcom a páči sa vám iba prejsť po jednoduchej trase a popozerať si končiare z diaľky. Výbornou alternatívou na takéto jednoduchšie výstupy je údolie Barun, ktoré sa nachádza pod kopcom Mount Makalu. V ňom sa nachádza úžasný vodopád a prejsť sa môžete tiež popri vzácnych rastlinách, ktoré nerastú inde na svete, pretože v Nepále majú výborné a najmä špecifické podmienky.

 

Údolie Kalalau, Havaj

Havajský ostrov Kauai má na severe chránený park, ktorého súčasťou je aj jedno významné údolie. Dôvodom je nedotknutá príroda, ktorá sa tam nachádza. Podľa odborníkov ide o jedno z najčistejších miest na svete, kde sa vynikajúco darí aj rôznym exotických chráneným rastlinám. Návštevníkov tu čaká aj jedno milé prekvapenie v podobe úžasného výhľadu. Ide o jediné údolie na svete, z ktorého dovidíte aj na šíre more. V jeho blízkosti sa nachádzajú tiež tie najkrajšie havajské pláže.

 

Kašmírové údolie, India

Medzi Pakistanom a Indiou sa dostávame k ďalšej nádhernej prírodnej lokalite. Kašmírové údolie láka najmä domácich turistov, ktorí si vychutnávajú najmä jeho rôznorodosť. V lete pochopiteľne obľubujú najmä rôzne túry a prechádzky k tunajším jazerám. V tomto čase údolie zakvitne stovkami kvetov, takže napokon vyzerá ako veľká rozkvitnutá záhrada. V zime sa zase hlásia o slovo zimné športy. V Kašmíre sa nachádza niekoľko lyžiarskych stredísk a tie sú doplnené o ďalšie atrakcie najmä v podobe korčuľovania na prírodnej ľadovej ploche.

 

Romsdalen, Nórsko

Pri návšteve údolia Romsdalen nebudete vedieť, do čoho sa pustiť skôr. Hneď prvú zábavku zažijete počas presúvania sa po horských cestičkách a potom sa môžete pripraviť na návštevu niektorej z horských dediniek, kde sa najlepšie vcítite do domácej kultúry. Po krátkom oddychu sa vyberte ďalej a podľa vašej kondície si vyberte niektorú z množstva turistických trás. Myslite na to, že si musíte uchovať kúsok energie aj na večer. Romsdalen sa pokladá za jedno z najlepších miest na pozorovanie polárnej žiary.

 

Údolie Douro, Portugalsko

Rieka Douro teči neďaleko Porta rovnomenným údolím, ktoré prináša ojedinelé podmienky pre pestovanie vína. Vďaka špeciálnej pôde sa tam môže pestovať odroda ťažšieho výrazne sladkého červeného moku. Vinice s pravým portským hroznom si najlepšie vychutnáte počas plavby, ktorá vás prevedie celým regiónom.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Flickr / Muhammad Faaidzhuddin bin Ngah
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa