Najzaujímavejšie móla sveta - prechádzka priamo nad morom

2018-04-13 00:00:01 |   |    | 

Prechádzky pri mori patrili vždy medzi najromantickejšie predstavy zamilovaných párov. Keď zapadá slnko a more nadobudne vďaka nemu krásne farby, dostane to ešte osobitejšiu atmosféru. K prechádzkam na promenádach patria i móla, ktoré vás nielen dostanú bližšie k moru, ale zároveň vám ponúknu lepší pohľad na celé pobrežie. Často sú architektonicky zaujímavo riešené a dopĺňajú tak celkový kolorit promenád.



 

Santa Monica, Kalifornia, USA

Najznámejšie mólo na svete nájdete v Kalifornii. Objavilo sa už v toľkých filmoch a seriáloch, že ho za dôverne známe pokladajú aj tí, ktorí naň nikdy nevkročili. V jeho blízkosti sa nachádza aj veľký zábavný park, čo mu dodáva na krajšej atmosfére. Nádherne vyzerá aj počas nočných prechádzok, keď je všetko rozsvietené svetlami a krásne sa ligoce na vodnej hladine. Mólo má viac ako sto rokov, postavené bolo v roku 1877 a ročne sa po ňom prejdú státisíce turistov.

 

Scheveningen, Holandsko

Mólo stojí na mieste pôvodného dreveného mosta, ktorý počas 2. svetovej vojny kompletne zhorel. Jeho pozostatky rozobrali a až v roku 1959 tam aj na jeho pamiatku postavili nové mólo. Na konci ho tvoria štyri menšie časti, ktoré nazvali malými ostrovčekmi. Jeden z nich je vytvorený v podobe úzkej vežičky, ktorá ponúka krásnu vyhliadku na okolie. V ďalších častiach sa nachádzajú štýlové podniky, ktoré sú zároveň centrom spoločenského života v tomto holandskom meste.

 

Progreso, Yucatán, Mexiko

Najdlhšie mólo na svete nájdete v Yucatáne. Pôvodne meralo len niečo vyše dvoch kilometrov. Prístav v tejto časti Mexika je však pomerne malý a nepostačoval potrebám kotviacich lodí. Pri hľadaní ďalšieho riešenia prišli na nápad, že obnovia pôvodné drevené mólo a tentoraz ho vyrobia z betónu. Nakoniec ich požiadavkám nepostačovala ani táto alternatíva. Tak sa rozhodli zrealizovať ďalší zaujímavý plán, keď postavili až 6,5 kilometrov dlhé mólo, ktoré sa stalo zároveň najdlhším na svete. Na jeho výstavbu museli kvôli náročným podmienkam použiť špeciálne vystužené betónové stĺpy.

 

Kastrup, Amager, Dánsko

S veľmi zaujímavým nápadom prišli aj architekti v Dánsku. Na ostrove Amager pri Kodani vybudovali nádherné drevené mólo, ktoré predstavuje dokonalé prepojenie prírody a modernej stavby. Na jeho konci sa skrýva jedno prekvapenie. Kastrup je totiž mólo, ktoré je zároveň prepojené s prírodným kúpaliskom. To postupne prechádza až do otvoreného mora. Okolo vody vybudovali šatne, ale aj malé posedenie pre hostí a na ich výrobu boli použité iba prírodné materiály.

 

Sellin, Rügen, Nemecko

Nemecké mólo je súčasťou väčšieho rezortu. Už od počiatku bolo jeho hlavným účelom vytvoriť akúsi oázu na mori, kde si môžu ľudia oddýchnuť od všetkých starostí. Približne v jeho strede sa nachádza malý romantický domček, ktorý slúži ako reštaurácia. V čase prílivu sa môžete tešiť na krásnu atmosféru, keď voda obmýva celý objekt a večera pri sviečkach pôsobí ešte luxusnejšie. Ďalšou zaujímavosťou je podvodná gondola. Pomocou malého výťahu sa dostanete pod morskú hladinu a takto si môžete pozrieť rôzne druhy tunajších rýb.

 

Cromer, Anglicko

Už v minulosti boli móla dôležitou súčasťou promenád a tak sa tam snažili situovať aj rôzne ďalšie prvky, ktoré by podporili čulý spoločenský život. Často sa tam stretávala miestna smotánka, no na svoje si prišli i pouliční umelci, deti a obyčajní ľudia, ktorí sa chodili k moru nadýchať čerstvého vzduchu. Presne z tejto tradície ťaží aj mólo Cromer, ktoré postavili v roku 1901. Má tradičný viktoriánsky vzhľad a jeho dôležitou súčasťou je i divadlo, ktoré vďaka tomu získalo originálnu atmosféru. Na móle sa nachádza aj sídlo morských záchranárov.

 

Rotunda a Mare, Senigallia, Taliansko

V roku 1933 sa svojho originálneho móla dočkalo i Taliansko. V podstate ide o most, ktorý vás dovedie do multifunkčnej umeleckej budovy. Tá slúži predovšetkým ako galéria, no často sa tam organizujú aj rôzne podujatia, ktoré oživujú kultúrny život v meste. Hlavnú sezónu má počas letného obdobia, keď dobré počasie umožňuje aj vonkajšie posedenie. Budova mala podľa plánov pôsobiť masívne, aby s okolím nesplývala, ale tvorila tam dominantný prvok.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa