Dokonalý oddych pre telo i dušu: Najluxusnejšie kúpele sveta sú v Európe

2017-09-20 00:00:01 |   |    | 

Kúpeľníctvo má na Slovensku veľkú tradíciu. Vďaka sme si aj my obľúbili oddych v zariadeniach, kde sa postarajú nielen o náš relax, ale aj niektoré zdravotné problémy. Najluxusnejšie kúpele ponúkajú svojim hosťom ešte pár bonusov navyše. Môžete sa tešiť na nádherné prostredie, vysoký štandard a netradičné služby, vďaka čomu získate pocit, akoby ste sa na pár dní stali kráľovnou alebo kráľom v obklopení osobného personálu.



 

Vichy, Francúzsko

Vo Francúzsku nájdete niekoľko kúpeľných miest, no Vichy dodala punc jedinečnosti a luxusu kozmetika s rovnomenným názvom. Tá sa vyrába z vody z tunajších prameňov a účinná je pri viacerých kozmetických problémoch. V meste sa nachádza 12 rôznych prameňov, no len polovica z nich sa využíva na liečebné účely. Tri z nich majú horúcu vodu a tri studenú. Zo studených je najznámejší prameň Célestins, ktorý sa nachádza na mieste bývalého kláštora. Spomedzi horúcich je najcennejší prameň Hopital. Termálne pramene sa začali využívať hlavne v 16. storočí. Vtedy im pripisovali zázračné liečivé účinky a prilákali aj viacero šľachticov. V súčasnosti sa tam nachádza niekoľko luxusných hotelov, ktoré využívajú liečebnú silu tejto vody a hosťom ponúkajú hlavne procedúry na zlepšenie ich kožných ťažkostí.

 

Karlove Vary, Česká republika

Za vznik kúpeľov sa naši západní susedia môžu poďakovať cisárovi Karlovi IV., ktorý v tejto oblasti objavil v 14. storočí prvý termálny prameň. V súčasnosti patria Karlove Vary k najznámejším kúpeľom v Európe, ktoré sa môžu pochváliť aj hotelmi pre najnáročnejšiu klientelu. Mesto má stále príjemnú historickú atmosféru. Vďaka tomu ho často vyhľadávajú aj filmové štáby, a tak ste mestečko mohli vidieť vo viacerých českých, ale aj zahraničných filmoch. Hlavná historická budova Cisárskych kúpeľov bola postavená v novobarokovom štýle. V jej okolí sa nachádza päť promenád. Voda v prameňoch je teplá a využíva sa na liečbu problémov tráviaceho traktu. Turisti a pacienti sa v nej môžu kúpať, no môžu ju aj piť.

 

Bad Ischl, Rakúsko

Mesto Bad Ischl nie je opradené len povesťou top kúpeľného mesta v krajine, ale aj zaujímavou históriou. Neustále ho spájajú najmä s Františkom Jozefom I., ktorý tam ako dieťa trávil veľa času a nakoniec sa tam zasnúbil aj s jeho vyvolenou Sisi. Z kúpeľníckeho hľadiska ide o vzácne spojenie čistého horského vzduchu, pokojnej prírody a vzácnych prameňov. Vďaka tomu sa tam podarilo vybudovať kvalitného konkurenta iných kúpeľných veľmocí. V Bad Ischli liečia ťažkosti s dýchacími cestami, kardiovaskulárne, ale aj kožné problémy. Mesto navyše ponúka skvelé možnosti na dovolenku, keď môžete využiť turistické trasy v horách, ale aj blízke jazero.

 

Montecatini, Taliansko

Termálne pramene objavili v tejto lokalite v 16. storočí. Kúpeľníctvo sa odvtedy stalo číslom jedna v miestnom turizme. Mesto Montecatini sa navyše nachádza v úžasnom prostredí Toskánska a podľa mnohých je jeho srdcom, ktoré by mal navštíviť každý turista. Jednotlivé budovy predstavujú prierez rozmanitých stavebných štýlov a sú majstrovským dielom talianskej architektúry. Vďaka tomu sa môžete pozrieť, ako vyzeral luxus v minulosti a môžete ho porovnať so súčasnou ponukou exkluzívnych hotelov. Horúca voda sa využíva najmä pri liečení problémov pohybového ústrojenstva. V minulosti bolo Montecatini obľúbeným miestom dovoleniek šľachticov, vyhľadával ho dokonca aj Mussolini a v súčasnosti je stále preferované aj medzi svetovými celebritami.

 

Baden Baden, Nemecko

V Nemeckom meste Baden Baden nájdete jedny z prvých kúpeľov v tejto krajine. Rimania osídlili oblasť okolo teplého prameňa už v 1. storočí a v meste doteraz nájdete niekoľko odkazov na ich kultúru kúpeľníctva, ako napríklad ruiny prvého rímskeho mesta. Neskôr objavili túto oblasť aj šľachtici, ktorí udelili Baden Badenu niekoľko vzácnych výsad. Turisti milujú najmä historické centrum s rozsiahlym parkom a promenádou, kde sa pravidelne organizujú rôzne podujatia. Osobitú atmosféru má kursalon, ktorý zachováva nostalgiu predvojnových čias. Kúpele sú prístupné nielen pre ubytovaných hostí a na procedúry sa môžete objednať vždy po konzultácii s lekárom.

 

Leukerbad, Švajčiarsko

Švajčiarsky Leukerbad predstavuje ideálne kúpeľné mesto najmä počas zimy. Vtedy tam môžete spojiť fantastickú lyžovačku s oddychom v termálnych prameňoch. Dokopy sa ich tam nachádza 30 a vďaka tomu je Leukerbad najväčším termálnym rezortom v celých Alpách. Horúca voda je vynikajúca najmä na pohybový aparát. Kúpele však ponúkajú aj viacero skrášľujúcich procedúr a vodu z termálnych prameňov majú dokonca aj niektoré menšie hotely, kde si ju môžete užiť vo wellness zariadeniach.

 

Aix-les-Bains, Francúzsko

Veľkou výhodou týchto kúpeľov je blízkosť najväčšieho jazera ľadovcového pôvodu vo Francúzsku. Bourget vytvára v celej oblasti príjemnú klímu, ktorá je výborná na liečbu respiračných chorôb. Vodné pramene zase vyhľadávajú ľudia s reumou a artritídou. Centrum Aix-les-Bains má zachované historické budovy, ktoré mu dodávajú romanticko-historickú atmosféru. Kúpele sú vhodné aj pre športovo aktívnych ľudí, ktorým sa v okolí naskytá niekoľko možností na ich aktivity.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa