Nové prírastky na zozname UNESCO: Tieto miesta majú pre ľudstvo mimoriadny význam

2017-09-29 00:00:01 |   |    | 

Organizácia UNESCO vyberá každý rok nové miesta alebo pamiatky, ktoré majú pre ľudstvo mimoriadny význam. Do zoznamu pribudlo tentoraz 21 nových zaujímavostí, ktoré môžu byť inšpiráciou pre výber vašej ďalšej dovolenky.



 

Sambor Prei Kuk, Kambodža

Nádherná prírodná oblasť Sambor Prei Kuk mala byť v minulosti hlavným mestom ríše Chenla, ktorá sa tam nachádzala na prelome 6. a 7. storočia. V súčasnosti sa z nej podarilo zachovať už len jeden chrám, ktorý bol postavený z pieskovca. Do zoznamu sa dostal kvôli precíznemu zdobeniu a unikátnym prvkom pôvodnej architektúry.

 

Posvätný ostrov Okinošima, Japonsko

Na nádhernom ostrove Okinošima môže žiť vždy iba jeden človek. Toto privilégium má muž, ktorý sa stará o šintoistickú svätyňu. Iní ľudia tam môžu prísť iba v jediný deň v roku a to konkrétne 27. mája. Aj to sa medzi vyvolených môže dostať iba 200 mužov, ktorí prešli očistným rituálom. Z náboženských dôvodov tam majú ženy zakázaný prístup.

 

Historické centrum mesta Hebron, Palestína

Toto mesto sa nachádza na území Jordánska, patrí však pod správu Palestíny. Má veľký význam pre kresťanov aj moslimov a Židia ho dokonca považujú za druhé najposvätnejšie miesto. Do UNESCO zoznamu sa dostala historická časť Hebronu, ktorá vznikla v 13. až 16. storočí.

 

Jazerná oblasť, Anglicko

Anglicko má v UNESCu už niekoľko chránených pamiatok a miest, no o zaradenie Jazernej oblasti sa usilovali už niekoľko rokov. Teraz sa im to už konečne podarilo a najupršanejšie miesto krajiny má svoje vytúžené označenie. Turisti ho vyhľadávajú najmä kvôli nádhernej prírode a množstvu športových aktivít, ktoré sa tam núkajú. Veľmi obľúbené sú najmä cyklistické chodníky a turistika.

 

Benátske obranné stavby, Taliansko, Chorvátsko, Čierna hora

V minulosti bola významnou európskou krajinou i Benátska republika. Vznikla okolo Benátok, no neskôr sa rozprestierala až v oblasti dnešného Chorvátska a Čiernej hory. Na tomto území vzniklo niekoľko obranných pevností a mestských opevnení. Niektoré z nich sú stále vo výbornom stave a ako súbor týchto pamiatok sa stali ďalším nováčikom na zozname UNESCO.

 

Národný park Los Alerces, Patagónia

Rozsiahly národný park sa nachádza na hraniciach medzi Argentínou a Čile. Los Alerces je rozdelený do niekoľkých častí. Nájdete tam krásne jazerá, pohoria, ale najmä divoký prales s množstvom pôvodných drevín a rastlín. Parkom preteká niekoľko riek, ktoré vytvárajú pekný jazerný systém.

 

Jazd, Irán

Staré perzské mesto nevynechal počas svojich dávnych ciest ani Marco Polo. Už vtedy šlo o vysoko cenenú pamiatku, ktorá ponúka až dodnes nádhernú prehliadku historickej architektúry. Jazd prezývajú tiež mestom zachytávačov vetra. Je to tak kvôli vysokým vežičkám, ktoré kedysi fungovali ako prírodná ventilácia, pretože zachytávali vietor, ktorý potom ochladzoval celé obydlie.

 

Afrodisias, Turecko

Po prvýkrát bola táto oblasť osídlená už 5800 rokov pred Kristom. Ruiny vzácnej antickej architektúry dostali pomenovanie podľa bohyne Afrodity, ktorej bolo neskôr toto miesto zasvätené. V Afrodisiase si môžete pozrieť aj nádhernú prácu sochárov, ktorí ozdobili chrámy, divadlo či agoru, a zabudnúť nemôžeme ani na pôvodné historické kúpele.

 

Baňa Tarnowskie Góry, Poľsko

V minulosti sa v tejto oblasti ťažilo striebro. Baňa Tarnowskie Góry bola navyše špecifická v tom, že tam kedysi dolovali i zinok. Ako jedna z prvých mala v podzemí špeciálny systém na rozvod vody a pary.

 

Swabian Jura, Nemecko

Najstaršou pamiatkou z tohtoročného zoznamu noviniek UNESCO je jaskynný systém Swabian Jura. V interiéri sa nachádzajú nástenné maľby z doby ľadovej. Môžete si tam pozrieť prvé primitívne obrázky zvierat, rastlín a zvyklostí z tohto obdobia. Nádherná je aj celá lokalita tejto horskej oblasti.

 

Qinghai Hoh Xil, Čína

Najväčšiu a najvyššiu planinu na svete nájdete v Číne. Ide najmä o botanicky vzácnu oblasť, keď až tretina z tunajších rastlín má status endemitov. Nachádza sa tam tiež veľmi dôležitá lokalita, kde v lete migrujú a prebývajú vzácne tibetské antilopy.

 

Kulangsu, Čína

Ďalším čínskym zástupcom v tomto zozname je ostrov Kulangsu. Rozmerom je menší a určený je iba pre chodcov. Autom a ani iným dopravným prostriedkom sa tam nepreveziete. Jeho budovy ponúkajú skvelé spojenie tradičnej architektúry s moderným mestským štýlom, ktorý však nadväzuje na pôvodné tradície.

 

Asmara, Eritrea

V okolí Asmary sídlili v čase jej vzniku štyri veľké kmene. Tie sa spojili pri budovaní jedného spoločného mesta, ktoré potom podľa toho dostalo nové pomenovanie. Časť budov pochádza ešte z čias stredoveku. No UNESCO ocenilo opäť prelínanie moderného a tradičného afrického štýlu, ktorý stále uchováva dominantné vlastnosti tohto kontinentu.

 

Valongo Wharf, Brazília

Bývalý prístav v meste Rio de Janeiro v sebe nesie smutný odkaz na obchod s otrokmi. Keď kedysi kolonizátori predávali afrických obyvateľov, tí prechádzali práve po tejto časti prístavu, kde spoznali svoj ďalší krutý osud. Práve tu sa určilo, k akému pánovi poputujú a ako bude ďalej vyzerať ich život.

 

Mbanza Kongo, Angola

Mesto Mbanza Kongo bolo kedysi politickým a duchovným centrom kráľovstva Kongo. Vyrástlo okolo kráľovského sídla, ľudového súdu, posvätného stromu a pohrebiska mocných. V 15. storočí k nim Portugalci pristavali kamenné budovy a Mbanza Kongo dodnes dokazuje, ako kresťanstvo zmenilo tvár centrálnej Afriky.

 

Taputapuatea, Polynézia

Taputapuātea na ostrove Ra’iatea patrí k posledným nedoknutým oblastiam sveta. Pri dvoch zalesnených údoliach, lagúne a koralovom útese sa nachádza marae, politické, obradné a pohrebné centrum, kde sa svet mŕtvych a živých prelína a šťastní návštevníci tu ešte stále môžu vidieť pozostatky tisícročnej civilizácie mā'ohi.

 

Dauria, Rusko a Mongolsko

Horský región v okolí Bajkalského jazera sa vyznačuje výnimočnou prírodou. Striedanie suchých a vlhkých období umožňuje zachovávať v tejto lokalite veľmi vzácny ekosystém. Na rozsiahlej ploche je  niekoľko typov terénu, kde sú výborné podmienky pre život viacerých vzácnych živočíchov.

 

Khomani, Botswana, Namíbia

Táto oblasť bola osídlená od čias doby kamennej. Domáce kmene si dokázali udržať svoje vzácne zvyky, ale taktiež aj krásnu prírodu okolo seba. Do kultúrneho dedičstva UNESCO odteraz patrí všetko počnúc ich kultúrnymi zvyklosťami, ale aj prírodnými danosťami.

 

Ahmadabád, India

Opevnené mesto založil na východnom brehu rieky Sabarmati v 15. storočí sultán Ahmad Šáh a dodnes sa tu z tohto obdobia zachovalo viacero vzácnych stavieb, najmä citadela, obranné múry, viacero mešít a hrobiek. Obdivovať však môžeme obydlia bežných obyvateľov či verejné studne.

 

Katedrála a kláštor Nanebovzatia Panny Márie, Svijažsk

Obec Svijažsk leží na sútoku riek Volga a Svijaga - na ostrove, na ktorý vedie z pevniny úzka cesta. V roku 1551 tam cár Ivan Hrozný založil pevnosť, odkiaľ začal dobýjať Kazanský chanát. Kláštor ilustruje politický a misijný program cára Ivana IV. v rámci rozširovania svojho Moskovského štátu a fresky v katedrále patria medzi najvzácnejšie pravoslávne nástenné maľby.

 

Kujataa, Grónsko

Kujataa je hospodárska oblasť na severe Grónska, kam začali v 10. storočia prichádzať z Islandu lovci a zberači. Od konca 18. storočia sa tu tvorili inuitské hospodárske spoločenstvá a napriek rozdielom tu obe kultúry dokázali žiť bok po boku v mieri.

 

Autor: David, AKO

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, UNESCO

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa