Nádherné skrotenie živla: 15 najkrajších fontán sveta

2018-01-31 00:00:00 |   |    | 

Fontány mali pôvodne čisto praktickú funkciu, zásobovali obyvateľov miest pitnou vodou a slúžili na umývanie. Neskôr ich však stavali najmä ako dekoráciu verejných priestranstiev, a tak pri nich okrem technického riešenia dávali veľký dôraz aj na tvar či výzdobu. Na mnohých fontánach sa podieľali najlepší umelci doby a dodnes patria k obľúbeným dominantám miest.



 

Apolónov vodomet, Versailles, Francúzsko

Zámok Versailles patrí k najznámejším architektonickým skvostom sveta. Mnohé vzácnosti však ukrývajú aj jeho rozľahlé záhrady. Nachádza sa tu asi 200 sôch a viacero fontán, najznámejšou z nich je nádherný Apolónov vodomet. Kedysi bolo na tomto mieste len malé jazierko, známe ako „Labutie jazero“, ktoré dal vybudovať kráľ Ľudovít XIII. Až jeho nástupca Ľudovít XIV. (Kráľ Slnko) si však objednal u známeho umelca Le Bruna veľkolepú pozlátenú sochu Apolla na voze, ktorý ťahajú štyri tátoše. Od roku 1671 sa tu teda z vody vynára grécky boh slnka, ktorý je alegóriou samotného panovníka.

 

Fontána Jet d'Eau, Ženeva, Švajčiarsko

Jet d´Eau, teda „prúd vody“ sa nachádza na mieste, kde sa rieka Rhôna vlieva do Ženevského jazera. Ak by ste sa sem vybrali počas veterného či mrazivého dňa, našli by ste tu len jednoduchý chrlič s priemerom 10 centimetrov. Pri priaznivom počasí však táto svetoznáma a mnohokrát kopírovaná fontána strieka 7000 litrov vody do výšky 140 metrov rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu. Hoci šlo pôvodne o poistný ventil vodného potrubia, ktorý slúžil na vyrovnávanie tlaku vo vodnej elektrárni, od roku 1891 je hlavným symbolom mesta Ženeva.

 

Námestie Naqsh-e-Jahan, Isfahán, Irán

Dnes už názov Isfahán väčšine ľudí nič nehovorí, za vlády šacha Abbasa Veľkého (1587 - 1629) však bolo hlavným mestom Perzskej ríše. Jednou z pripomienok jeho veľkoleposti je námestie Naqsh-e-Jahan, ktoré je s dĺžkou 512 metrov a šírkou 163 metrov druhým najväčším na svete. Vybudovali ho v rokoch 1602 až 1629 na vladárov popud ako veľkolepú ukážku jeho moci a bohatstva a dlhé roky bolo miestom stretnutí obchodníkov, národov, kultúr a dokonca aj náboženstiev. Jeho podobu charakterizujú okolité paláce aj fontány, ktoré sú v letných horúčavách okolo 35 ° C vítaným osviežením.

 

Fontána Di Trevi, Rím, Taliansko

Hlavné mesto Talianska zdobí viacero nádherných fontán, za tú najkrajšiu sa väčšinou považuje tá na malom námestíčku Piazza Di Trevi. Na mieste, kde sa stretávajú tri cesty (tre vie), ju nechal podľa návrhu sochára Berniniho postaviť pápež Klement XII. Obrovskú barokovú fontána s výškou 26,3 m a šírkou 49,15 m dokončili po dlhých tridsiatich rokoch prác (1762). Toľko trvala nielen výstavba technického zázamia, ale najmä vytesanie množstva sôch, ktorým dominuje postava boha morí Neptúna. Turisti veria, že ak do fontány hodia peniaz, do Ríma sa opäť vrátia. Denne tam skončia mince v hodnote až 3000 eur.

 

Fontána  Buckingham, Chicago, Spojené štáty americké

Jednu z najväčších fontán na svete môžete vidieť v centre chicagskeho Grant Parku. Jej tvar pripomína rokokovú svadobnú tortu a vychádza z podoby fontány Latona vo Versailles. Predstavuje však jazero Michigan a štyri morské koníky reprezentujú štyri štáty, ktoré ho obkolesujú. V roku 1927 fontánu mestu venovala Kate Buckingham, ktorá do tohto pamätníka na počesť svojho zosnulého brata Clarenca investovala tri štvrte milióna dolárov. Odvtedy sa v pravidelných intervaloch spúšťa predstavenie s vodou, hudbou a svetlom. Našincom je známe aj zo zvučky k populárnemu seriálu Ženatý so záväzkami.

 

Fontána priateľstva národov, Moskva, Ruská federácia

Azda najkrajšia moskovská fontána sa nachádza pri výstavisku Vystavka Dostizheniy Narodnogo Khozyaystva (VDNKh). Zdobí ju 16 bronzových a pozlátených sôch žien v národných kostýmoch, ktoré reprezentujú všetky republiky Sovietskeho zväzu. Fontána z 50-tych rokov má skutočne impozantné rozmery, na ploche 3700 metrov štvorcových je inštalovaných 800 trysiek, z ktorých strieka voda až do výšky 24 metrov. V noci ju osvetľuje 4525 lámp a projektorov.

 

Magická fontána, Barcelona, Španielsko

Na úpätí hory Montjuïc v Barcelone sa nachádza Magická fontána, ktorá priťahuje stovky zvedavcov najmä večer. Práve v tme najlepšie vynikne nádherné divadlo vody, farieb a svetla, ktoré sú do najmenšieho detailu zladené s hudobným podkladom. Podobne ako Eiffelova veža v Paríži, aj Magická fontána pôvodne vznikla len pre potreby Svetovej výstavy, tá barcelonská sa konala v roku 1929. Počas občianskej vojny však bola fontána poškodená a zašlú slávu opäť získala až pri príležitosti olympiády (1992). Dnes jej 3620 trysiek „tancuje“ aj na legendárnu olympijskú skladbu Freddieho Mercuryho a Montserrat Caballé.

 

Fontány Bellagio, Las Vegas, Spojené štáty americké

Výstavba fontán Bellagio stála astronomických 40 miliónov dolárov, podľa návštevníkov Las Vegas to však stálo za to. Fontány sú totiž naprogramované tak, aby boli každých 30 minút (popoludní), resp. 15 minút (večer) súčasťou pôsobivej hudobno-svetelnej šou. Bellagio fontány sú umiestnené v umelom jazere s rozlohou 90 000 metrov štvorcových a využívajú sieť podvodných potrubí s viac ako 1200 tryskami, ktoré osvetľuje viac ako 450 svietidiel.

 

Fontána Pagody veľkých divokých husí, Si-an, Čína

S plochou 110 000 metrov štvorcových je hudobná fontána na severnom námestí Pagody veľkých divých husí najväčšou v Ázii. Pochváliť sa môže aj ďalšími rekordmi. Fontána má najviac lavíc, najdlhší svetelný pás a najväčší akustický komplex na svete. Pagoda veľkých divokých husí bola postavená v roku 652 za vlády cisára Gaozonga z dynastie Tang. Fontána je omnoho mladšia, aj tak ju však prichádza obdivovať množstvo turistov.

 

Fontány v tvare vodovodného kohútika

Fontány v tvare vodovodného kohútika nájdete v Európe až tri, jedna sa nachádza na španielskom ostrove Menorca, druhá v belgickom Ypres a tretia v španielskom meste Cádiz. Všetky veľmi originálne pracujú s optickou ilúziou. Podpera fontány je ukrytá priamo v prúde vody, nie je tu teda vidieť a celý objekt pôsobí dojmom, akoby sa vznášal.

 

Fontána bohatstva, Suntec, Singapur

Fontána bohatstva sa nachádza v podzemí  nákupného strediska v meste  Suntec a je tou najväčšou na svete. Rozkladá sa na ploche 1683 metrov štvorcových a má výšku 13,8 m. Voda z fontány strieľa až do 30 metrov. Dizajn vychádza z podoby mandaly a je symbolickým vyjadrením jednoty ducha a harmónie medzi štyrmi rasami v Singapure. Fontána je zhotovená z bronzu a pozostáva z kruhu s obvodom 66 metrov, počas dňa je v určitých časoch voda vypnutá a ľudia popod neho môžu prejsť.

 

Fontána Petergof, Petrohrad, Rusko

Petergof je luxusné cisárske panstvo založené v roku 1710 Petrom Veľkým na brehu Fínskeho zálivu. Tvorí ho niekoľko palácov a viacero krásne upravených parkov s nádhernými sochami a fontánami. Aj vďaka nim Petergof často prirovnávajú k francúzskemu Versailles. Veľké kaskády tečú pod palácom smerom k Baltskému moru a tvoria jeden z najväčších fontánskych súborov na svete. Z najväčšej fontány zdobenej zlatou sochou Samsona, ktorý bojuje s levom, preteká kanál parkom k mólu, kde kotvia lode z petrohradského doku.

 

Fontána Dúhový mesačný svit, Soul, Kórejská republika

Táto 1140 metrov dlhá fontána sa tiahne na rieke Han v centre Soulu. Most Banpo má v spodnej časti chodník pre peších a cyklistov, v hornej jazdia autá. Na jeho bokoch je namontovaných asi 10 000 trysiek, ktoré sú obklopené LED svetlami. Z nich strieka až 190 ton vody za minútu. Tá pochádza z rieky a je nepretržite recyklovaná. Popoludní a večer je fontána súčasťou hudobno-svetelných predstavení, od októbra do marca je však úplne vypnutá.

 

Swarovskeho fontána, Innsbruck, Rakúsko

Fontána sa nachádza v zábavnom parku Crystal World v mestečku Wattens neďaleko Innsbrucku. Ten prevádzkuje spoločnosť Swarovski, ktorá sa špecializuje na luxusné sklo, šperky a krištáľové výrobky. Fontána pozostáva z veľkej hlavy pokrytej machom, ktorá má lesklé oči z krištáľov a vyzerá, akoby sa vynára z trávnatého kopca. Mnoho ľudí toto dielo chváli najmä pre to, že do dizajnu bola originálne zakomponovaná aj okolitá príroda a zeleň.

 

Archibald Fountain, Sydney, Austrália

Táto neoklasicistická fontána v Hyde Parku v austrálskom Sydney je považovaná za jednu z najlepších južne od rovníka. Sochy gréckych a rímskych bohov ako Diana, Apollo a Theseus (zakladateľ Atén a zabijak mytického Minotaura) dávajú inštalácii klasický pocit. Fontána je miestom stretávania sa miestnych obyvateľov, ktorí sedia na lavičkách alebo počúvajú poličných muzikantov, ktorí sem prichádzajú počas večerných hodín. Voda strieľa z trysiek, ktoré obklopujú sochu a aj z korytnačiek, ktoré vyzerajú, akoby hľadeli na sochy z rohov bazéna.

 

Autor: © Zoznam/Zuzana Fialová, AKO

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikimedia

Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa