Originálny rebríček: Najelegantnejšie mesto sveta ste už možno navštívili

2017-11-14 00:00:01 |   |    | 

Rebríčky popularity či rôznych vlastností sa dnes už týkajú v podstate čokoľvek, jeden z najnovších hodnotil štýl a eleganciu svetových metropol. Pri jeho zostavovaní sa zohľadňovali rôzne faktory od architektúry až po prepojenie dopravy, významnou súčasťou boli aj názory miestnych obyvateľov a turistov. Výsledky potešia najmä nás Európanov.



 

1. Paríž

Hlavné mesto Francúzska si už vyslúžilo niekoľko prezývok a titulov. Teraz k nemu navyše pribudlo označenie najelegantnejšieho mesta sveta. Stačí sa prejsť jeho romantickými uličkami, sledovať rozmanitú architektúru, nechať sa opantať nákupnou atmosférou hlavných obchodných ulíc a hneď pochopíte, vďaka čomu si Paríž vyslúžil toto cenné prvenstvo. Noblesa a elegancia sú mu vlastné už po stovky rokov. Svetu ukázal, ako vyzerá dokonalý štýl obliekania aj ako by sme si mali užívať život a lásku. Medzi hlavné pamiatky patrí Notre Dame, Eiffelova veža, Versailles a Louvre. V tomto prieskume získal Paríž najviac bodov za oblasť módy, najnižšie hodnotenou časťou bola čistota ulíc.

 

2. Londýn

Moderným kozmopolitným mestom je aj britský Londýn. No napriek tomu si však stále dokáže zachovať aj lokality, ktoré vás vrátia do časov starého dobrého Anglicka. Jeho typická elegancia a štýlovosť bodovala aj v tejto ankete. Najviac bodov udelili Londýnu pre jeho výnimočnú atmosféru turisti, slabšie hodnotenie prišlo opäť za čistotu ulíc, ale aj za pomer výdavkov a životného štýlu, ktorý si za ne môžete dovoliť. Najväčšími lákadlami Londýna sú hrad Tower of London, vyhliadkové koleso London Eye, Westminster Abbey s vežou Big Ben a pomerne veľkú časť turistov tvoria futbaloví fanúšikovia, ktorí si prichádzajú pozrieť zápasy domácich tímov.

 

3. Viedeň

Krásne tretie miesto získala susedná Viedeň s historickým centrom, ktoré vás zavedie do čias monarchie. Pod veľmi dobré hodnotenie sa podpísalo správanie domácich obyvateľov. Ich elegantné vystupovanie boduje u turistov všetkých vekových kategórií. Rakúšania si potrpia na čistote, čo sa odzrkadlilo v podobe najlepšieho hodnotenia miest z prvej desiatky. Celkovo si v tomto smere v rebríčku viedli lepšie už len nemecké mestá a Monte Carlo. Z cestovateľského hľadiska sú najznámejšími atrakciami zámok Schönbrunn a blízka ZOO, ktorá má ako jedna z mála v Európe samičku pandy s dvoma mláďatami, zámok Hofburg, Stefansdom a hotel Sacher, ktorý podáva pravú verziu slávnej torty.

 

4. Benátky

Celkový dojem z Benátok vám môže vylepšiť alebo pokaziť obdobie, počas ktorého ich navštívite. Pokiaľ sa totiž budete brodiť po námestí plnom vody s gumákmi na nohách, asi by ste proti štvrtému miestu v tejto ankete zaprotestovali. Našťastie tam však počas roka zažijete väčšinu krásnych dní a vtedy si vás mesto získa najmä svojou architektúrou. Najmenej bodov Benátky získali za mestskú dopravu a prístupnosť, ktorá v tomto prípade nie je jednoduchá. Najväčšími atrakciami sú slávne karnevaly, Dóžov palác, plavba gondolou a Námestie sv. Marka.

 

5. Florencia

V tesnom závese za svojim talianskym konkurentom skončila Florencia. Toto mesto oslovilo hlasujúcich najmä svojim čulým umeleckým životom. Počas dlhej histórie bolo odjakživa domovom významných umelcov. Časť ich diel si môžete pozrieť v miestnom múzeu. Až dodnes stretnete v uliciach Florencie ich nových nasledovníkov. Speváci, hudobníci, maliari, sochári... Tí všetci jej dodávajú osobitú eleganciu a priťahujú tam najmä rovnako naladených turistov. Najviac bodov získalo mesto z hľadiska architektúry, pohorelo opäť v oblasti prepojenia dopravy.

 

6. Barcelona

Jediným španielskym zástupcom v najlepšej desiatke je Barcelona. Už od prvého momentu vás osloví svojou spontánnosťou a srdečnosťou. Patrí medzi veľkomestá, no stále si uchováva atmosféru útulnosti a spolupatričnosti. Jej obyvateľom sa napriek návalu turistov stále darí udržať typické znaky ich kultúry. Medzi top turistické atrakcie patria Gaudího stavby ako Sagrada Familia alebo Park Guell, gotická štvrť so starou katedrálou, Las Ramblas alebo vyhliadkové jazdy lanovkou. V tomto hodnotení Barcelona získala maximum bodov za vynikajúcu dostupnosť a dopravu, najslabšie to bol s čistotou.

 

7. New York

Nielen staré európske mestá s niekoľko storočnou históriou si dokážu uchovať svoje čaro a eleganciu. Dôkazom toho všetkého je New York, ktorý si z ankety odnáša pekné siedme mesto. Veľké jablko ponúka skvelú zmes kontrastov, keď sa od veľkých mrakodrapov ľahko dostanete k najstarším budovám, zelenému Central parku, ale taktiež k štvrtiam, kde dominuje napríklad ázijský štýl života. Vďaka tomu si mesto uchováva patričnú dávku noblesy a štýlovosti, ktorú najviac pocítite v oblasti módy. New York dopadol najhoršie v hodnotení pomeru nákladov a životného štýlu, ktorý za ne dostanete.

 

8. Bordeaux

Druhý francúzsky zástupca vás osloví podstatne pokojnejšou atmosféru ako Paríž. V tomto meste sa všetko točí okolo vína, dobrého jedla a znamenitej architektúry. Cestujúci ho často využívajú ako východiskový bod pre výlety po celom regióne. Bordeaux získalo najviac bodov za architektúru a čistotu a najmenej za módne vzdelanie.

 

9. Miláno

Taliansko má v prvej desiatke až štyri mestá, vďaka čomu sa stalo najúspešnejšou krajinou tejto ankety. Svojou eleganciou zabodovalo Miláno, ktoré je mekkou svetovej módy. Tá ovplyvnila štýl ulíc, ale aj vnímanie ostatného umenia. S tým úzko súvisí silná operná scéna, ktorá sa sústreďuje okolo slávnej La Scaly. Najviac bodov prišlo pochopiteľne zo strany módneho hodnotenia, najhoršie sa im darí pri doprave a čistote.

 

10. Rím

Čistota bola celkovo krízovým bodom pri všetkých talianskych mestách. Rím sa stal v tomto hodnotení najšpinavším európskym mestom a dokonca piatym najšpinavším na svete. Menej bodov získali už len Marakéš, Šanghaj, Denpasar a Hong Kong. Talianska metropola však dokázala všetko kompenzovať svojou atmosférou, citom pre módu, architektúrou, ale aj srdečnosťou domácich obyvateľov.

 

20 najelegantnejších miest na svete

1. Paríž

2. Londýn

3. Viedeň

4. Benátky

5. Florencia

6. Barcelona

7. New York

8. Bordeaux

9. Miláno

10. Rím

11. Oslo

12. Amsterdam

13. Los Angeles

14. Helsinki

15. Mníchov

16. Kodaň

17. San Francisco

18. Madrid

19. Tokio

20. Hamburg

.

.

.

39. Praha

58. Varšava

60. Budapešť

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa