Čarovná zimná rozprávka: Týmto mestám Vianoce pristanú najviac

2017-12-23 00:00:01 |   |    | 

Vianoce nerobí najkrajšími sviatkami roka iba veľká nádielka snehu a krásne ozdobené ulice. Podstatnú úlohu zohrávajú najmä ľudia, ktorí sa k sebe správajú milo a uctievajú tak ich hlavné posolstvo. Kombináciu všetkých týchto drobných, ale podstatných detailov prinášajú tie najkrajšie vianočné mestečká na svete. Pri ich návšteve budete mať pocit, že sa nachádzate uprostred krásnej zimnej rozprávky, na ktorú azda nikdy nezabudnete.



 

Mestečko Santa Clausa, Laponsko

Laponsko je podľa legiend jedným z možných domovov Santa Clausa. Domáci obyvatelia sa preto rozhodli práve tam vybudovať bájne vianočné mestečko. Jeho návšteva je zážitkom nielen pre malé deti, ale pre všetkých, ktorí milujú tieto sviatky. Jednotlivé domčeky sú vyzdobené tak, aby pripomínali rozprávkovú krajinu. V ich interiéroch nájdete predajne s darčekmi, štýlové reštaurácie, ale aj hotel. Vrcholom prehliadky je dom pána a pani Clausovcov. Tam sa môžete osobne stretnúť so Santom, porozprávať sa s ním, povedať mu svoje priania a odfotiť sa s ním.

Fínsky obchod so snami: Návšteva Santu vás vyjde poriadne draho

 

Bruggy, Belgicko

K Vianociam a zimnému počasiu patrí aj chutná horúca čokoláda. Výrobou tejto milovanej sladkosti sú známe aj Bruggy. Môžete si ju tam kúpiť v niekoľkých podobách, no na vianočných trhoch si najlepšie pochutíte práve na varenej, ktorú podávajú s kopčekom šľahačky a voňavými koreninami. Centrum tohto mesta je vždy ozdobené tisícami drobných svetielok, ktoré lemujú okraje jednotlivých domčekov, ich okná a dvere. Už z diaľky tak dodávajú námestiu nádhernú atmosféru. V Bruggách tiež každoročne pripravujú veľkú ľadovú plochu, na ktorej sa môžete korčuľovať počas celého adventu.

 

Norimberg, Nemecko

Nemecký Norimberg berie boj o titul najkrajšieho európskeho vianočného mesta veľmi seriózne. Obchod s tradičnými ozdobami na stromček tam môžete dokonca navštíviť kedykoľvek počas roka. Vianočné trhy sa v Norimbergu konajú vždy na niekoľkých námestiach a pri každom z nich je aspoň jeden malý rozsvietený stromček. Medzi tunajšie obľúbené vianočné pochúťky patria grilované norimberské klobásky podávané v žemli, špeciálne perníčky pripravované z kandizovaného ovocia, punč a pečené orechy v karameli. Väčšina výzdoby sa nesie v modrej a bielej, pretože tieto farby patria v tomto regióne k najtypickejším.

 

Colmar, Francúzsko

Niektorým mestám dodáva vianočnú atmosféru už samotná architektúra. Centrum Colmaru tvoria stredoveké domčeky, ktoré sú počas sviatkov nádherne ozdobené svetelnými reťazami. Vianočná prechádzka jeho ulicami vás na chvíľku vráti späť v čase a prinúti vás zasnívať sa o tom, ako kedysi slávili tieto dni predošlé generácie. Veľkou výhodou Colmaru je, že v jeho blízkosti sa nachádza Štrasburg, ktorý je ďalšou nádhernou vianočnou destináciou.

 

Quebec, Kanada

V Quebecu nie je nikdy núdza o veľkú nádielku snehu, takže sa vždy môžete tešiť na romantickú zimnú atmosféru. Pokiaľ sa chcete počas jeho návštevy dostať do správnej vianočnej nálady, vyberte sa do časti Petit-Champlain. Nájdete tam napríklad najstaršie nákupné ulice na tomto kontinente, môžete sa prejsť po dobových námestiach, ktoré si stále uchovávajú pôvodný ráz a svoje čaro majú aj historické nástenné maľby, ktoré dostávajú v kombinácii so snehovou výzdobou novú tvár.

Kúsok Európy na americkom kontinente: Quebec je historickou perlou Kanady

 

Grindelwald, Švajčiarsko

Vianoce nie sú iba o veľkolepej výzdobe a vysvietených uliciach. Niektorí ľudia majú radšej pokojnejšiu atmosféru, ktorú nájdu v menších malebných dedinkách. Takou je aj Grindelwald v obklopení švajčiarskych Álp. V dedine nájdete iba domčeky a chalúpky v horskom štýle, žiadna budova nie je veľmi veľká, takže si tam dokázali uchovať komornejšiu náladu. V kombinácii s veľkou dávkou snežnej prikrývky sú ulice Grindelwaldu nádherné, vďaka čomu dedinka vyzerá ako ďalší domov Santa Clausa.

 

Jokkmokk, Švédsko

Vo Švédsku nájdete tiež mnoho lokalít, v ktorých sa už od prvej minúty budete cítiť ako vo vianočnej rozprávke. Mesto Jokkmokk spomedzi nich vyniká najmä vďaka úžasnej prírode, ktorá sa nachádza v jeho okolí. Jedna z najchladnejších lokalít v tejto krajine je počas väčšiny roka pod snehovou prikrývkou. Okrem toho sa môžete tešiť na množstvo záprahov so sobmi a ako bonus navyše sú tu skvelé možnosti na pozorovanie polárnej žiary, čo bude pre vás tým najkrajším vianočným darčekom. Keby ste chceli zažiť naozaj originálne sviatky, ubytujte sa v hoteli v podobe iglu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, TASR / AP

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa