Potešenie pre oči aj telo: 8 najkrajších jazier sveta

2018-07-30 00:00:01 |   |    | 

Dovolenka pri jazere je pre mnohých príjemnejšie stráveným časom ako oddych pri mori. Často sa totiž nachádzajú v obklopení nádhernej prírody, kde môžete zažiť mnohé ďalšie dobrodružstvá. Na svoje si prídu aj tí dovolenkári, ktorí hľadajú niečo výnimočné. Vidieť na vlastné oči ružovú vodu, malé fľakaté jazierka či iné kuriozity je istotne zážitkom, na ktorý sa nezabúda.



 

Comské jazero, Taliansko

Hneď prvé jazero je krásne práve vďaka okolitým horám. Najmä počas skorej jari vytvárajú ich zasnežené vrcholky nádherný kontrast s pokojnou hladinou vodnej plochy. Jazero Como je tretie najväčšie v Taliansku a má pozdĺžny tvar s dĺžkou 51 kilometrov. V minulosti bolo veľmi obľúbenou letnou destináciou šľachty, vďaka čomu sa tam uchovalo mnoho vzácnych víl a kaštieľov. Každý z nich má pri sebe vždy aj nádhernú záhradu, pretože tunajšie klimatické podmienky prajú exotickej flóre. Niektoré vily sú uchované ako kultúrne pamiatky, no pár už medzičasom premenili na luxusné hotely a penzióny.

 

Fľakaté jazero, Britská Kolumbia, Kanada

Tento zvláštny prírodný úkaz vás nikdy neomrzí. Ide v podstate o sústavu malých vodných plôch, ktoré z diaľky môžu vyzerať ako pomaly schnúca mláka. Počas roka navyše menia farbu, fľakaté jazero má v sebe totiž vysoké množstvo širokého spektra minerálov. Niekedy sú tieto minijazierka žlté, inokedy majú modrý alebo zelený nádych. Keď však nebudete mať dosť šťastia, môže sa stať, že jazero bude sfarbené len do hnedého odtieňa, ktorým pripomína vzhľad špinavej mláky.

 

Jazero Abraham, Kanada

Na prvý pohľad vás hneď upúta farba vodnej plochy. Tá sa v závislosti od ročného obdobia mení od tyrkysovej až po priezračnú modrú. Jazero Abraham vzniklo uprostred nádherných hôr len v roku 1972. Jednu zo zaujímavostí ponúka hlavne v zimnej sezóne. Keď totiž úplne zamrzne, pod čírym ľadom sa vytvoria zamrznuté bublinky rôznych veľkostí. Spôsobené je to prítomnosťou vodných rastlín, ktoré vytvárajú plyny, vďaka ktorým následne vznikne takáto jedinečná scéna.

 

Riffelsee, Švajčiarsko

I keď rozlohou nejde o veľmi veľké jazero, patrí k tým najkrajším na svete. Nachádza sa vo švajčiarskej časti Álp a môže sa pochváliť skutočne pôsobivou scenériou. V jeho blízkosti totiž hrdo tróni vrch Matternhorn, ktorý je podľa mnohých vzhľadovo tým najkrajším na svete. A keďže voda vo vysoko ležiacom jazere Riffelsee je priezračne čistá, jeho odraz sa v ňom vyníma ako v dokonale vyleštenom zrkadle. Doprajte si teda príjemnú túru a pokochajte sa jedným zo symbolov tejto krajiny.

 

Tahoe, Sierra Nevada, USA

Americké jazero sa môže pochváliť neskutočne priezračnou vodou, vďaka čomu môžete v niektorých miestach vidieť až na jeho dno. Navyše k tomu ako bonus ponúka nádherné súkromné pláže, kde si pokojne môžete oddýchnuť v obklopení lesa. Ak ste fanúšikom rybárčenia, práve tam nájdete jedny z najlepších podmienok v tomto štáte. V blízkosti jazera sa nachádza veľké lyžiarske stredisko. Keď sa budete v zime spúšťať dolu svahom, odhalí sa vám zároveň nádherný pohľad i priamo na Tahoe.

 

Jazero piatich kvetov, Čína

Celý národný park Jiuzhaigou patrí k jednej z najkrajších oblastí v tejto krajine. Samotné jazero je výnimočné tým, že na jeho dne sú už stovky rokov pokojne uložené pozostatky starovekých stromov. Tam sú akoby zakonzervované a keďže je voda priezračne čistá, sú výborne viditeľné. Jazero najkrajšie pôsobí počas jesene, keď sa navyše vo vode odrážajú aj pestro sfarbené stromy a vytvárajú jedno z najfotogenickejších miest na našej planéte.

                             

Ružové jazero Hillier, Austrália

Na svete nájdete viacero ružových jazier. Ich farba je väčšinou spôsobená vysokým výskytom určitého typu soli. V tomto prípade však hlavnú úlohu zohrávajú živočíchy, ktoré navyše zabezpečujú, že je táto farba nemenná. Okolo jazera sa nachádzajú piesočné duny, ale aj les, ktorý ešte viac zdôrazňuje výnimočnosť tejto farby.

 

Plitvické jazerá, Chorvátsko

Jedna z obľúbených destinácii všetkých Slovákov ukrýva aj túto povinnú zastávku. Plitvice sa veľmi často objavujú v zoznamoch najkrajších prírodných atrakcií sveta. Ide totiž o súbor krasových jazier, ktoré sú kaskádovo umiestnené a navyše pospájané menšími vodopádmi. Stačí jedna prechádzka týmto parkom a určite budete hneď vedieť, prečo ľudia nikdy nedokážu zabudnúť na ich návštevu.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa