Inšpirácia na dovolenku: Lonely Planet zverejnil zoznam top miest pre rok 2018

2018-01-02 00:00:01 |   |    | 

Cestovatelia každý rok s napätím očakávajú ďalší nový rebríček od Lonely Planet. Títo odborníci na turizmus pravidelne predstavujú top destinácie pre budúcu sezónu. Vďaka tomu nielen poukážu na ďalšie zaujímavé lokality, ale zároveň trochu odpútajú pozornosť od najvychytenejších destinácií, ktoré už niekedy nezvládajú nápor davov dovolenkárov. Aktuálne vyzerá rebríček takto.



 

1. Sevilla, Španielsko

Za najvhodnejšie miesto na svete, ktoré by sme mali navštíviť počas roka 2018, označili zástupcovia Lonely Planet Sevillu. Španielsko všeobecne patrí k najpopulárnejším destináciám. No mestá ako Barcelona, Madrid a ostrovné lokality už pomaly strácajú svoje čaro kvôli priveľkému počtu turistov. Z toho dôvodu si začali vyberať iné neopozerané mestá, ktoré im ukážu pravú atmosféru tejto krajiny. Sevilla má byť hlavným tromfom, pretože okrem zaujímavých pamiatok má aj jednu z najlepších lokálnych gastronómii v Španielsku. Hlavnou atrakciou je palác Alcazar, ktorého architektúra je ovplyvnená arabskými vplyvmi. Celý komplex je doteraz majetkom kráľovskej rodiny, no jeho časť je prístupná aj turistom. Ďalšou obľúbenou pamiatkou je La Giralda, pozostatok pôvodného minaretu, odkiaľ máte nádherný výhľad na centrum mesta. Nevynechajte ani návštevu štvrte Barrio Santo Cruz, ktorá je známa vychýrenými tapas barmi.

 

2. Detroit, USA

V minulosti jedno z najprosperujúcejších miest v Amerike utrpelo na svojej povesti počas veľkej finančnej krízy. Automobilky, ktoré ho kedysi ťahali dopredu, začali prepúšťať a situácia tam bola bezútešná. Detroit sa však snaží chytiť druhý dych aj prostredníctvom turizmu. Dve hlavné zaujímavostí sa pochopiteľne týkajú automobilového priemyslu. Návštevníci sa môžu pozrieť do múzea Henryho Forda, ale aj do domu, kde strávil väčšinu svojho života. Autám sa venuje tiež veľká časť výstavy v tunajšom historickom múzeu. Veľmi obľúbeným miestom je pevnosť Wayne z polovice 19. storočia, ktorá má pôdorys päťcípej hviezdy a v súčasnosti slúži na organizovanie rôznych podujatí.

 

3. Canberra, Austrália

Z architektonického hľadiska je to jedno z najzaujímavejších miest v Austrálii, hoci jeho pôvod siaha len do začiatku 20. storočia. Vtedy chceli domáci vytvoriť nové hlavné mesto, aby ukončili spory medzi Sydney a Melbourne. Canberru postavili naraz od úplných základov podľa víťazného návrhu architekta Waltera Burley Griffina. Práve jeho práca je dodnes veľkou inšpiráciou a lákadlom pre turistov, ktorí obdivujú jeho prepojenie jednotlivých štvrtí s centrom a prírodou v okolí. V meste sa nachádza veľký pamätník 2. svetovej vojny, národná galéria a vedecko-technologický inštitút. Z prírodných krás osloví najmä vrch Ainslie Lookout, z ktorého máte najlepšiu vyhliadku na Canberru, a jazero Burley Griffin s jeho charakteristickou fontánou.

 

4. Hamburg, Nemecko

Nemecko je často z cestovateľského hľadiska podceňované. Turisti sa skôr sústreďujú na veľké akcie ako Oktoberfest a krátke víkendové pobyty v Berlíne či Mníchove, celá krajina pritom ponúka skvelú kombináciu nádhernej prírody a zaujímavej histórie. Lonely Planet tentoraz zaujal Hamburg. Druhé najväčšie mesto tejto krajiny má nádherné centrum s historickou radnicou a kostolom svätého Michala. Turisti obľubujú najmä Park miniatúr, ktorý má podobu malého mestečka, v ktorom nechýbajú všetky drobnosti od malých obyvateľov a stromčekov až po letisko. Domáci obľubujú prechádzky na promenáde v prístave a miestnu Kunsthalle s cennou zbierkou diel nemeckých umelcov.

 

5. Kaohsiung, Taiwan

Taiwan ešte stále nie je až natoľko turisticky prebádaný. Preto ak chcete vidieť niečo nové a zaujímavé, vyberte sa do Kaohsiungi, ktorého dominantou je kláštor Tiánliáo. Inšpirovaný bol najmä Guadího poňatím architektúry a na jeho výstavbe pracovalo 500 robotníkov. Celé mesto je jednou veľkou paletou, ktorá hýri rôznymi farbami. Všetko je však postavené so súladom s pôvodnými tradíciami, aby tak podčiarkli ich originálnu kultúru.

 

6. Antverpy, Belgicko

Pokiaľ ste skôr fanúšikom pôsobivej kultúry, istotne sa vám najviac zapáčia Antverpy. Hlavnou atrakciou je námestie Grote Markt s historickou radnicou. Všetky okolité budovy majú krásny historický ráz a sú skvelou ukážkou belgickej architektúry. Katedrála Panny Márie je najväčším gotickým kostolom v krajine a má pekné interiérové zdobenie. V meste nájdete aj jednu z najkrajších ZOO na svete a pokiaľ máte radi plavbu na lodi, nevynechajte niektorú z mestských tour, ktoré vám ukážu okolie celého prístavu.

 

7. Matera, Taliansko

Aj Taliansko nás môže stále prekvapiť niektorými nepoznanými lokalitami. Mesto Matera zaujalo Lonely Planet kvôli jeho najstaršej časti. Centrum obklopené hradbami bolo vybudované na kopci, vďaka čomu vás už pri príchode víta nádhernou scenériou. V jeho okolí sa nachádza niekoľko jaskýň, ktoré v minulosti obývali mnísi. Najstaršia časť mesta pochádza z 12. storočia, nájdete tam napríklad budovu kostola s bohatým freskovým zdobením.

 

8. San Juan, Portoriko

Do najzaujímavejšej desiatky sa dostalo aj Portoriko. San Juan osloví najmä cestovateľov, ktorí si chcú užiť okrem pamiatok trochu oddychu na pláži. Kuriozitou tohto mesta je atrakcia v podobe miestneho cintorína. Ten sa totiž nachádza v blízkosti pobrežia a ponúka nádherný výhľad na celé okolie. V San Juan môžete navštíviť najväčšiu pevnosť, akú Španieli postavili v ich kolóniách, alebo historickú štvrť plnú pestrých farieb.

 

9. Guanajuato, Mexiko

Mexiko je nádherná krajina, ktorú by ste mali preskúmať aj mimo obľúbených turistických oblastí. Z toho dôvodu by ste si mali pozrieť Guanajuato, ktoré je známe najmä vďaka tajným tunelom, ktoré prechádzajú popod jeho ulice a domovy. V minulosti tam totiž pretekala rieka, ktorú neskôr odklonili od centra, no pre turistov ponechali v jej pôvodnom koryte aspoň takúto zaujímavú atrakciu.

 

10. Oslo, Nórsko

Hlavné mesto Nórska využívajú turisti najmä ako vstupnú bránu do zvyšku krajiny. Napriek úžasnej prírode a vzácnym historickým pamiatkam by ste chvíľu mali venovať pozornosť aj tejto metropole. Môžete tam navštíviť napríklad múzeum s obrovskou vikingskou loďou, retro zábavný park, skanzen s ukážkou architektúry z celej krajiny alebo pevnosť Akershus.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa