Najvyšší, najsevernejší, najdlhší: Poznáte európske NAJ?

2018-01-17 00:00:01 |   |    | 

O niektorých sme sa učili na hodinách geografie, iné sú pre mnohých menším prekvapením. Najzápadnejšie, najvýchodnejšie, najjužnejšie, najsevernejšie, najnižšie a najvyššie body Európskej únie sú obľúbeným cieľom zberateľov turistických trofejí. Patríte k nim aj vy?



 

Najvyšší bod – Mont Blanc, Francúzsko a Taliansko, 4810 m n. m.

Najvyšší bod Európy poriadne preverí vašu výkonnosť. Výstup na jeho vrchol sa síce nedá porovnať s prekonaním jeho vyšších kolegov, no i tak si vyžaduje výbornú kondičku. Extrémnejšiu obdobu tejto vysokohorskej túry si môžete dopriať v zime, keď je celá oblasť vďaka snehu podstatne krajšia. V tomto prípade by ste však mali využiť pomoc horských vodcov, ktorí sa dokážu vysporiadať aj s náročným zamrznutým terénom. Pokiaľ nepatríte k skúseným turistom, objednajte si ich služby aj počas letnej turistiky. Podstatne jednoduchšia trasa vedie okolo Mont Blancu. Tak prejdete oboma krajinami, kde sa tento majestátny kopec rozprestiera a získate nielen nádherný výhľad na neho, ale aj na okolie. Niektoré domáce tour spoločnosti ponúkajú odvážnu trasu vhodnú pre zdolanie pomocou horského bicykla.

 

Najnižší bod – Zuidplaspolder, Holandsko a Lammefjord, Dánsko 7 m p.m.

V Európe nájdete dva turisticky dostupné najnižšie body. Oba dosahujú hĺbku 7 m p. m. Zidplaspolder sa nachádza v Holandsku a je suchou nádržou. V minulosti sa táto oblasť využívala na ťažbu rašeliny. Po jej zastavení vznikli nevyužité priestory, ktorým nakoniec priniesli túto novú úlohu. Zidplaspolder nájdete v blízkosti Rotterdamu, takže pokojne môžete spojiť tento výlet aj s návštevou významného holandského mesta. Dánska oblasť Lammefjord zas bola kedysi jedným z vodných zdrojov v tejto krajine. Keď táto lokalita vyschla, jemná piesková pôda bola vynikajúca na pestovanie zemiakov a mrkvy. Vďaka tomu ju začali využívať na pestovateľské účely a našli tam nový skvelý zdroj domáceho poľnohospodárstva.

 

Najjuhovýchodnejší bod – Paralimni, Cyprus

Najjuhovýchodnejší bodom Európskej únie sa nachádza v Paralimni na Cypre, kde sa nachádza obľúbené turistické stredisko s krásnymi pieskovými plážami a viacerými populárnymi rezortmi. Vďaka pozícii najjuhovýchodnejšieho bodu Európskej únie sa môže Paralimni pochváliť aj tým, že práve tohto miesta sa dotýkajú prvé slnečné lúče. Z turistického hľadiska sú zaujímavou atrakciou historické domy, ktoré sa nachádzajú v centre Paralimni. Tie pochádzajú prevažne z 19. storočia a ukazujú typickú cyperskú architektúru v tej najlepšej forme. V okolí máte tiež vynikajúce podmienky na potápanie a darí sa tam fanúšikom viacerých vodných športov.

 

Najjužnejší bod - Punta de Tarifa, Španielsko

Z historického hľadiska má Punta de Tarifa v dejinách Španielska mimoriadne dôležitú pozíciu. Táto oblasť totiž v minulosti predstavovala vstupnú bránu do krajiny, ktorá ju spájala s Afrikou, ale zároveň sa tam vracali aj moreplavci z ďalekých ciest. Za dobrého počasia dovidíte voľným okom až do Maroka. Keďže vzdialenosť medzi týmito dvoma kontinentmi je v tomto prípade najmenšia, športoví plavci ju využívajú na prekonávanie osobných rekordov a taktiež na získanie netradičného zážitku. Úplne najjužnejším bodom je starý morský maják, od ktorého už potom pokračuje len morská hladina. V prípade záujmu môžete využiť niektorú z miestnych tour spoločností, ktoré vás zoberú na jeden deň do Maroka.

 

Najvýchodnejší bod – Sulina, Rumunsko

Ak by sme pozerali na celý európsky kontinent, v tom prípade by sme museli zájsť východnejšie do pohoria Ural. Ak však berieme v úvahu len samotnú Európsku úniu, vtedy je jej najvýchodnejším bodom Sulina. Táto časť Rumunska je známa ako miesto, kde sa Dunaj vlieva do Čierneho mora. Mestečko je známe svojim starobylým majákom a je to taktiež vynikajúca lokalita na pozorovanie rôznych druhov vtákov.

 

Najzápadnejší bod – Cabo da Roca, Portugalsko

Za najzápadnejším bodom musíte cestovať do nádherného Portugalska. Cabo da Roca sa nachádza v blízkosti historického mesta Sintra a denné výlety tam robia aj z neďalekého Lisabonu. Najjednoduchším spôsobom je zakúpiť si lístky na mestskú hop on hop off tour, ktorá vás prevedie cez hlavné zámky a historické miesta Sintry a nakoniec vás vezme na vidiek. Jedna zo zastávok je pri Cabo da Roca, kde sa nachádza morský maják a vysoký kríž, ktorý predstavuje najzápadnejší bod Európy. V jeho blízkosti sú malé dedinky, takže si tam pokojne môžete naplánovať aj dlhší výlet alebo si prenajmite auto a sami preskúmajte tieto lokality.

 

Najsevernejší bod – Cape Nordkinn, Nórsko

K najsevernejšiemu bodu sa viaže jedna zaujímavá informácia, pretože ich v skutočnosti máme až dva. Tým neoficiálnym je mys Kinnarodden na polostrove Nordkinn, no keďže k nemu vedie veľmi náročná dvojdňová túra bez vyznačenej trasy a v rizikovom teréne, Nóri sa rozhodli urobiť aj druhú oficiálnu verziu. Tej síce chýba do víťazstva nejaký ten kus, ale Nordkapp sa nachádza na ľahko dostupnom mieste, vybudovali tam informačné centrum pre turistov a navyše ponúka nádhernú vyhliadku. Je len na vás, či chcete poštekliť adrenalín a overiť si svoju kondíciu, alebo sa uskromníte s bezpečnejšou verziou.

 

Najväčšia a najdlhšia rieka - Dunaj

Za najmohutnejšiu aj najdlhšiu rieku Európy sa považuje Volga, ak však vezmeme do úvahy len Európsku úniu, patria tieto superlatívy Dunaju, ktorý preteká aj cez naše územie. Dunaj vzniká v meste Donaueschingen sútokom dvoch vodných tokov Breg a Brigach, ktoré pramenia v Čiernom lese v Nemecku. Odtiaľ tečie cez Rakúsko, Slovensko, Maďarsko a Srbsko, aby ďalej tvoril prírodnú hranicu medzi Rumunskom a Bulharskom. Ústi do Čierneho mora.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.8/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa