Obrovský objav: Najdlhšia podvodná jaskyňa na svete je v Mexiku

2018-01-21 00:00:01 |   |    | 

Archeológom a potápačom sa na Yucatánskom polostrove v Mexiku podarilo objaviť priechod medzi dvoma podvodnými jaskyňami, vďaka ktorému sa tak stali najdlhšou nepretržite zaplavenou jaskyňou na svete. Meria neuveriteľných 347 kilometrov.



 

O objav sa zaslúžili členovia projektu Gran Acuífero Maya, ktorí sa skúmaniu jaskýň pri známom pobrežnom meste Tulum venovali niekoľko rokov. Najdlhší podvodný jaskynný systém pozostáva z jaskýň Dos Ojos (262 kilometrov) a Sac Actun (85 kilometrov), podľa ktorej ho pomenovali. Názov sa dá preložiť ako „Biela jaskyňa“.

Mnohé z jaskýň na Yucatánskom polostrove boli svojho času nad úrovňou mora a boli úplne alebo čiastočne suché. V niektorých z tamojších jaskynných systémov vrátane Sac Actun vedci objavili dôkazy o ich ľudských obyvateľoch, pozostatky vyhynutých živočíchov či artefakty mayskej kultúry.

"Táto obrovská jaskyňa predstavuje najdôležitejšie podvodné archeologické nálezisko na svete a obsahuje viac ako stovku archeologických kontextov. Zdokumentovali sme v nej dôkazy o prvých usadlíkoch Ameriky, ako aj o vyhynutej faune a, samozrejme, o mayskej kultúre," vyjadril sa o náleze podvodný archeológ Guillermo de Anda.

Jaskynný systém úzko súvisí s prítomnosťou tzv. cenotov (cenotes). Jedná sa o krasové jazierka alebo otvory v zemi, ktoré vznikli prepadnutím vápencových skál. Existuje viac ich druhov - niektoré sú pod šírym nebom, iné sú sčasti zakryté alebo sa nachádzajú priamo pod zemou v jaskyni. Obvykle majú oválny tvar a strmé steny s výškou až 60 metrov a sú vyústením zložitých sietí podzemných tokov.

Najviac (až približne 6000) cenotov sa nachádza práve na Yucatanskom polostrove, najznámejšie merajú v priemere aj niekoľko metrov, väčšinou sa však jedná o drobné otvory, ktoré ani nemusia odhaľovať vodu. Starí Mayovia ich považovali za brány do podsvetia a preto do nich hádzali obety. Dokazujú to skamenelé zvyšky zvierat a črepy rôznej keramiky, ktoré sa na týchto miestach našli.

Viaceré objavy naznačujú, že si Mayovia dokonca v jaskyniach stavali hrobky, oltáre a podzemné chodníky, ktoré zrejme predstavovali cestu, ktorou sa duše zosnulých vydávali do kráľovstva smrti. Cenoty sú obľúbeným cieľom jaskynných potápačov, ktorí vďaka nim preskúmavajú rozsiahle jaskynné systémy.

Objavovanie systému Sac Actum začalo v Gran Cenote 5 kilometrov západne od známeho turistického mesta Tulum a výsledkom bádania bol objav najdlhšej podvodnej jaskyne na svete.

Najdlhšou jaskyňou na svete vôbec je Mamutia jaskyňa v americkom štáte Kentucky, ktorej preskúmané podzemné priestory dosahujú dĺžku 650 kilometrov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa