Dokonalé dielo prírody: Spoznajte najkrajšie vrchy sveta

2018-03-04 00:00:00 |   |    | 

Nech sa vyberiete do ktorejkoľvek krajiny, všade nájdete nádherné prírodné oblasti, ktoré sú pre ňu charakteristické a robia jej dobré meno medzi turistami. Niektorí milujú pohľad na šíre more a iných oslovia rozmanité kopce. Tie často patria k najfotografovanejším prírodným atrakciám, pretože pohľad na ne i takto sprostredkovane ponúka príjemné potešenie.



 

Alpamayo, Peru

Ide o jeden z neskôr objavených vrchov v pohorí Cordillera Blanca, až do začiatku 20. storočia dokonca nebol zmienený ani v žiadnej mape. Prví horolezci sa tam vybrali v roku 1957 a krátko nato ho nemecký skialpinistický časopis označil za najkrajší vrch na svete. Alpamayo v súčasnosti patrí k najobľúbenejším a najvyťaženejším kopcom v tomto pohorí. Jeho popularita sa odrazila na vysokej návštevnosti, kvôli ktorej sa v hlavnej sezóne môže dĺžka jeho zdolávania predĺžiť na dvojnásobný čas. Zvyčajne tam panuje pekné počasie, niekedy môže dôjsť k zhoršenej viditeľnosti spôsobenej hustou hmlou.

 

Denali, USA

Žiaden z vrchov nevyzerá tak dominantne ako Denali (kedysi Mount McKinley). Po dlhej rovine zrazu príde tento krásavec, ktorý majestátne tróni uprostred Aljašky. Ide o najmohutnejší vrch v Amerike, ktorý predstavuje pre horolezcov poriadne ťažkú prekážku. Kvôli nízkemu tlaku a nižšiemu obsahu kyslíka vo vzduchu im môže spôsobiť aj zdravotné ťažkosti. Preto si vyžaduje zdolávanie s patričným rešpektom. V zime tam navyše musíte počítať s vysokým rizikom lavín. Prvé výpravy na jeho končiar boli preto neúspešné a horolezcom sa dlho darilo zdolať len malú časť z neho.

 

Tre Cime di Lavaredo, Taliansko

Dolomity majú svoj tromf v podobe trojice skál Tre Cime alebo Tri zuby. Najvyšší je stredný z nich a dokopy vytvárajú impozantné a vysoko cenené zoskupenie, ktoré skrášľuje celé okolie tohto pohoria. Bežní turisti sa môžu vybrať len na trasu, ktorá ich dovedie až priamo k tomuto trojzubcu, no na jeho zdolanie už potrebujete lezecké schopnosti. Samotný výstup na vrcholy je náročný, pretože sa po ceste uvoľňujú padajúce skaly. Ako prvý ich v roku 1869 pokoril rakúsky horolezec v spoločnosti dvoch horských vodcov.

 

Kirkjufell, Island

Svojou výškou síce nemôže konkurovať iným vrchom, ale v spojení s okolitou islandskou prírodou je Kirkjufell jednoznačne jedným z najkrajších bodov tohto ostrova. Zaujímavá je i jeho samotná poloha, keďže je obklopený morom. Okolo vrchu vedie príjemná vychádzková trasa, ktorá vám zároveň ukáže aj celé pobrežie. Najkrajší pohľad naň získate z tej strany, kde sa nachádzajú vodopády. Pokiaľ budete mať šťastie, môžete si tam pozrieť úžasnú polárnu žiaru. Kirkjufell je dobre známy aj fanúšikom Hier o tróny, pretože sa pri ňom nakrúcali niektoré časti tejto série.

 

Fitz Roy, Argentína a Čile

Na prvý pohľad nádherne týčiaci sa končiar obklopený nižšími kopčekmi patrí medzi najfotografovanejšie miesta v týchto krajinách. I keď možno pôsobí mierne a trúfali by si naň aj menej skúsení horolezci, opak je pravdou. V tejto časti pohoria vládne veľmi nestále počasie, kvôli tomu ho prvýkrát pokorili až v roku 1952 a len málo milovníkov turistiky sa môže pochváliť jeho prekonaním. Podľa niektorých je dokonca jeho zdolanie ešte väčším úspechom, ako prejsť niektoré kopce v Himalájach. Vrch je však výborne viditeľný aj z nižšie položených oblastí a jedna z najkrajších túr vedie k horským plesám, odkiaľ naň máte vynikajúci výhľad.

 

Matterhorn, Švajčiarsko a Taliansko

O jeden z najkrajších európskych vrchov sa delí Švajčiarsko s Talianskom. Matterhorn patrí do pohoria Alpy a pripomína skalnú vežu. Veľmi dobre je viditeľný z okolitých mestečiek a jeden z najkrajších pohľadov ponúka pri jazde tunajšou horskou železnicou.

Nevynechajte ani túru v okolitých kopcoch. Vtedy sa Matternhorn nádherne odráža v horských plesách, čo vášmu výletu dodáva ešte osobitejší zážitok. Jeho končiar po prvýkrát zdolali v roku 1865, výstup bol však smutne poznačený pádom troch zo siedmich členov výpravy.

 

Vysoká, Slovensko

Pre Tatrancov patrí Vysoká k najkrajším vrchom na Slovensku. Stačí sa na ňu pozrieť napríklad od Štrbského plesa a hneď vás chytí za srdce. Hlavným dôvodom je, že nemá klasický kužeľovitý tvar a svojim výzorom tak jasne vyniká nad ostatnými konkurentmi. Dostanete sa k nej od Popradského plesa a ide o časovo náročnejšiu celodennú túru.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa