Autom či na motorke, no vždy s vášňou: 7 najkultovejších ciest sveta

2018-02-21 00:00:00 |   |    | 

Predstava toho, ako si len tak sadnete do auta a necháte sa unášať krásnou prírodou v okolí, je lákavá pre mnohých cestovateľov. Stačí sa zbaviť zbytočného strachu, prenajať si auto a pustiť sa na vlastnú expedíciu. Nevynechajte najmä niektoré kultové cesty, ktoré spájajú krásne vyhliadky so zaujímavými pamiatkami.



 

Route 66, USA

V minulosti to bola hlavná diaľnica, ktoré prechádzala naprieč Amerikou. Práve po nej ste sa dostali z Chicaga do Los Angeles a predstavovala najjednoduchšiu možnosť prepravy po krajine. Od roku 1985 už nepatrí medzi oficiálne americké diaľnice, pretože bola nahradená novšou cestou. Route 66 však ako jedna z najkultovejších ciest na svete zostala zachovaná a dodnes ňou s obľubou prechádzajú najmä motorkári.  I keď ju už neprevádzkujú v celej pôvodnej dĺžke a podobe, stále patrí k top atrakciám v Amerike. Ponúka vám totiž dlhú jazdu rovinatou krajinou, ktorá upokojuje myšlienky a dáva vám pocit veľkej voľnosti. V súčasnosti sú po jej trase rozložené rôzne atrakcie a v meste Kingman sa nachádza múzeum venujúce sa histórii tejto cesty. Najznámejším podnikom je reštaurácia Lou Mitchell`s v Chicagu, ktorá zachytáva atmosféru pôvodných občerstvení v okolí Route 66.

 

Popri pobreží Amalfi, Taliansko

Taliansko je krajinou nádhernej prírody, dobrej zábavy a jedla. Toto všetko nájdete na pobreží Amalfi, ktoré je známe vďaka pestrofarebným domčekom postaveným na veľkej časti útesov. Všetky mestečká tu spája nádherná cesta, ktorú z jednej strany lemuje more a z druhej zaujímavé stavby a nádherná príroda. Zo Sorrenta do Salerna je to takmer 60 kilometrov, ktoré sú hotovým potešením pre oči. Časť trasy prechádza popod skalné útesy, do ktorých boli vysekané krátke prírodné tunely. Kvôli bezpečnosti po nej musíte prechádzať nízkou rýchlosťou, čo vám však zároveň umožňuje odniesť si z tohto kraja ešte intenzívnejší zážitok.

 

Pacifická pobrežná cesta, USA

San Francicso a San Diego spája takmer tisíc kilometrov dlhá cesta, ktorá vedie popri oceáne. Väčšina trasy prechádza krásnou prírodou, ktorú prerušujú len zastávky v známych mestách. Začnime už samotným San Franciscom a jeho slávnymi strmými ulicami, potom sa presuňme do Santa Cruz so známymi retro plážami a nezabudnime na Los Angeles, ktoré je druhým domovom filmových fanúšikov.  Najznámejším bodom cesty je však Big Sur a tunajší most Bixby, ktorý postavili priamo pri oceáne. V tejto časti sa nachádzajú aj viaceré populárne pláže. Popri pacifickej pobrežnej ceste ležia známe kalifornské vinice, kde si môžete urobiť dlhšiu prestávku spojenú s bývaním na niektorej z fariem.

 

Atlantická cesta, Nórsko

Podľa mnohých je práve toto tá najkrajšia cesta na svete, v Nórsku sa dokonca stala stavbou storočia. Spája ostrov Averoy s pevninou a počas trasy prechádza ponad viacero malých opustených ostrovov. Jej dĺžka je len niečo vyše osem kilometrov, no zážitok z nej je nezabudnuteľný. Cestovatelia chodia na ostrov práve kvôli tomu, aby sa mohli pokochať nádhernou prírodou pri Atlantickej ceste. V niektorých častiach je možné zájsť na presklené vyhliadky, ktoré ponúkajú výhľad na pevninu a Averoy. Nóri túto cestu zvolili v hlasovaní aj za najkrajšiu cyklistickú trasu v ich krajine.

 

Havaj H3, USA

Diaľnica, ktorá prechádza v blízkosti letiska v Honolulu, bola po prvýkrát sprístupnená v roku 1962. Vtedy ju ešte volali „Cesta nikam“, čím narážali na panenskú prírodu, ktorá obklopuje veľkú časť tejto trasy. Neskôr ju premenovali na diaľnicu H3. Dokopy má len niečo vyše 20 kilometrov, no keďže prechádza cez hory plné zelene, ktoré potom voľne splynú s úžasným pobrežím, patrí medzi najvyťaženejšie cesty na ostrove. Turisti sa tam totiž veľmi radi vracajú a prejdú si ju aj niekoľkokrát počas jednej dovolenky.

 

Ring of Dingle, Írsko

V Írsku sa nachádzajú tri známe cesty, ktoré ponúkajú nádhernú vyhliadku na ich krásnu prírodu. Prvá sa volá Atlantic Way a vedie od Cliffs of Moher. Druhá je Ring of Kerry, ktorú tvorí okruh popri viacerých prírodných a historických atrakciách. Treťou a podľa znalcov najlepšou cestou je Ring of Dingle. Taktiež ju nájdete v západnej časti ostrova. Začína sa v pôvabnom meste Dingle, ktoré je známe vďaka pestrej farebnej architektúre domčekov. Prechádza po typických úzkych cestičkách pomedzi horami, ukáže vám nádherné vyhliadky na oceán a tešiť sa môžete aj na staré megalitické hrobky, bývalé kamenné domčeky pôvodných obyvateľov, ostrov v tvare ležiaceho muža a nádhernú divokú prírodu.

 

Ruta 40, Argentína

Argentína sa môže pochváliť jednou z najdlhších ciest na svete. Jej Ruta 40 meria vyše 5000 kilometrov. Prechádza z Cabo Virgenes až do La Quiaca. Len časť trasy vedie po kvalitnom asfalte. Počas potuliek sa dostanete aj do odľahlejších končín, kde nájdete úzke autami vychodené cestičky, ktoré vás zavedú aj pomedzi vysoké skaly. Práve tieto miesta dodávajú tejto ceste na popularite. Pokiaľ nepatríte medzi skúsených vodičov, radšej sa vyberte na výlet s nejakým domácim sprievodcom. Po ceste budete prechádzať pri druhom najväčšom národnom parku a taktiež popri jaskyni Cueva de la Manos, ktorá ukrýva 13 000 rokov staré nástenné maľby.

 

Bonus - Lashankou, Tibet

Panšanská diaľnica (Panshan Highway) vedie do rovnomenného priesmyku vo výške 4998 m n.m. Hoci je extrémne náročná a nebezpečná, v dobrom počasí sem prichádza množstvo vodičov a turistov, aby zažili adrenalínovú jazdu a obdivovali nádherné okolie.

 

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa