Láska je všade okolo nás: Najromantickejšie prírodné úkazy na svete

2021-02-13 14:00:00 |   |    | 

Zajtra je sviatok svätého Valentína a vo vzduchu je cítiť lásku. Kto však chodí po svete s otvoreným srdcom, nájde ju počas celého roka - a to aj na miestach, kde by to možno nečakal. Dôkazom je týchto desať nádherných výtvorov prírody v tvare srdca, ktoré sú roztrúsené po celom svete. Možno vás inšpirujú k vašej ďalšej ceste. Či už sviatku všetkých zamilovaných fandíte, alebo nie.



 

Súostrovie Špicbergy, Nórsko

Na pohľad nádherné jazero v tvare srdca je v skutočnosti smutnou pripomienkou klimatických zmien. Vzniklo totiž pri topení ľadovca, ktorý pokrýval toto územie v oblasti nórskych Špicbergov v minulosti. Ťažké ľadové bloky spôsobili prepadnutie zeme a vytvorili otvor v tvare srdce s rozmermi približne 36 x 27 metrov. Ten potom naplnila dažďová voda alebo roztopený sneh.

 

Tiankeng, Čína

Pred dvomi rokmi objavili v čínskej oblasti Zhangjiajie zaujímavé vápencové jazero, ktoré pomenovali Tiankeng. Obklopujú ho skalnaté útesy a husté kry, takže ho doteraz navštívilo len zopár ľudí, letecký pohľad však odhadlil jeho dokonalý tvar srdca. Jazero má hĺbku asi 200 metrov a rozprestiera sa na ploche 200 metrov štvorcových.

 

Van Diemanov záliv, Austrália

Van Diemenov záliv sa nachádza pri pobreží severnej Austrálie na ploche asi 14,000 km². Z väčšej časti ho obklopuje pevnina (Národné parky Kakadu a Garig Gunak Barlu), zo strany od mora je chránený ostrovom Melville (Tiwi). Záliv v roku 1644 pomenoval holandský moreplavec Abel Tasman, ktorý dva roky predtým pre Európu objavil Nový Zéland a Tasmániu.

 

Punta Cana, Dominikánska republika

Pri Austrálii sa nachádza aj najznámejší atol v tvare srdca. Nedávno však v Dominikánskej republike odfotografovali taký, ktorý mu môže smelo konkurovať. Vidieť sa dá neďaleko obľúbeného letoviska Punta Cana, vyhľadávanému pre jeho biele pláže s jemným pieskom a nádherne tyrkysovým morom. Pláž s názvom Bávaro sa dokonca považuje za jednu z najkrajších na svete.

 

Lagh de Calvaresc, Švajčiarsko

Ak sa chcete pokochať pohľadom na toto nádherné jazierko, bude vás to stáť dosť síl. Nachádza sa totiž uprostred Švajčiarskych Álp vo výške asi  2133 m n.m.  na úpätí pohoria Fil de Dragiva. Vytúžené občerstvenie tu nachádzajú nielen svište, ale aj turisti, ktorí sa pri jazierku v tvare srdca zastavujú počas trojdenného treku od San Bernardino.

 

Galešnjak, Chorvátsko

Napriek svojej neveľkej rozlohe patrí Galešnjak neďaleko Zadaru k najznámejším chorvátskym ostrovom. V roku 2009 sa totiž vďaka Google Earth zistilo, že má tvar takmer dokonalého srdca, vďaka čomu ho odvtedy prezývajú „Otok za zaljubljene“. Ostrov lásky lemuje 1,5-kilometrová pláž a prejsť sa môžete aj na jeden z dvoch kopcov.

 

Jazero Narač, Bielorusko

Narač je s rozlohou 79,2 km² najväčším jazerom Bieloruska. Leží asi 150 kilometrov od Minsku a je obľúbenou dovolenkovou destináciou domácich. Nádherné jazero v tvare srdca vzniklo pred niekoľkými tisíckami rokov po ustúpení ľadovca a spolu s ďalšími štyrmi desiatkami jazier je súčasťou národného parku.

 

Kráter Magado, Keňa

Pohorie Nyambeni (Nyambeni Hills) je názov rozsiahleho vulkánu asi 160 kilometrov od Nairobi. Na severovýchodnom okraji pohoria sa nachádza kráter Magado, dvíhajúci sa do výšky 73 metrov nad okolitý terén. Má priemer asi 800 metrov a priemernú hĺbku 140 metrov. Malé jazierko na dne krátera vytvára po vyparení vody zaujímavé soľné útvary, trebárs aj v tvare srdca.

 

Rhodos, Grécko

K najobľúbenejším miestam na Rhodose patrí mesto Lindos v juhovýchodnej časti ostrova. Turistov sem láka najmä staroveká akropola s chrámom Atény Lindskej a stredoveká johanitská pevnosť. Pri pohľade od nej sa vám však naskytne aj nádherný výhľad na zátoku svätého Pavla v tvare srdca, vďaka čomu tu často natrafíte na šťastných svadobčanov.

 

Lake McKenzie, Austrália

Lake McKenzie sa nachádza na austrálskom ostrove Fraser Island, zapísanom do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. S rozlohou 1 630 km² je totiž najväčšom pieskovým ostrovom na planéte. K jeho najnavštevovanejším atrakciám patrí práve jazero McKenzie. Nielen pre jeho srdcovitý tvar, ale aj kvôli výnimočne čistej vode a kremičitému piesku, ktorý ho obklopuje.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa