TOP 10 plavebných tipov pre rok 2018

2018-03-02 00:00:01 |   |    | 

Páčila by sa vám pokojná karibská plavba alebo dobrodružná expedícia v polárnej oblasti? Láka vás skôr Amerika alebo Európa? Máme pre vás najlepšie destinácie, do ktorých sa dá plaviť v roku 2018.



 

1. Laos

Prečo práve tu? Laoská ľudovodemokratická republika sa považuje za jednu z najzáhadnejších krajín v Ázii. Hoci nie je rozlohou príliš veľká, ponúka mnohé tajomstvá, ktorých odhalenie uchváti aj tých najnáročnejších cestovateľov. Laos susedí s Vietnamom, Kambodžou, Thajskom, Mjanmarskom a južným cípom Číny. Hlavné mesto Laosu Vientian obklopuje tajomná rieka Mekong. Vidieť tu môžete nielen koloniálnu architektúru, ale i uctievané budhistické chrámy a pamiatky. Riečne člny vás dokonca zavedú do Luang Prabangu, ktorý je súčasťou svetového dedičstva UNESCO vďaka svojej nepopísateľnej prírode, zurčiacim vodopádom a svätyniam.

Ako sa sem dostať? Spoločnosť Pandaw River Cruises ponúka niekoľko plavieb očarujúcim prostredím Laosu. Do budúcna dokonca plánuje rozšírenie svojej flotily o loď Sabei Pandaw, ktorá by mala do sveta po prvýkrát vyplávať na jeseň tohto roku.

 

2. Mozambik

Prečo práve tu? Po tom, čo ste si vychutnali adrenalínové africké safari, túžite po menšom relaxe a načerpaní síl. To sa vám splní na palube lodí, ktoré brázdia africký Mozambik. Mozambik je najrýchlejšie sa rozvíjajúcou africkou krajinou súčasnosti a hoci o ňu Európania doposiaľ ešte neprejavili zvláštny záujem, patrí medzi klenoty, ktorým sa môže rovnať možno len Karibik. Okrem krásnych pláží vás tu čakajú i kultúrne a prírodné pamiatky, ale i rafinované umelecké diela v pozadí akácií. Všetko doplňuje všadeprítomný jazz. No len povedzte – dokážete si predstaviť lepšiu dovolenku?

Ako sa sem dostať? Do Mozambiku sa dostanete prostredníctvom luxusných liniek Crystal a Silversea alebo s plavebnou spoločnosťou MSC Cruises. Tá vypravuje krátke plavby do Durbanu. Vydať se však môžete aj na mesačné plavby, počas ktorých sa plavíte z Kapského Mesta do Singapuru alebo z Dubaja späť do Kapského Mesta so zastávkou v mozambickom Mapute.

 

3. Saint-Pierre a Miquelon

Prečo práve tu? Saint Pierre a Miquelon je francúzske zámorské spoločenstvo pozostávajúce z niekoľkých malých ostrovov pri východnom pobreží Kanady neďaleko Newfoundlandu. Svojím spôsobom ide o posledný pozostatok bývalej kolónie Nové Francúzsko. Vydajte sa na očarujúcu plavbu bez toho, aby ste opustili Severnú Ameriku. Vďaka novým linkám a atraktívnym itinerárom je to tohto roku možné. Pretože Saint Pierre and Miquelon je samosprávnym územím Francúzska (čítajte aj nášho sprievodcu po francúzskych prímorských destináciách), čaká vás tu typická francúzska atmosféra v kombinácii s nečakanými dotykmi Kanady.

Ako sa sem dostať? Pokiaľ vás Saint Pierre a Miquelon láka, vyčleňte si pár dní či týždňov počas jarných mesiacov, konkrétne apríla alebo mája. Vtedy sem totiž vypravuje lode spoločnosť Princess Cruises. Východzím bodom je prístav Fort Lauderdale, Montreal alebo Miami. Linky potom končia v Doveri alebo v Londýne. Pokiaľ nestihnete plavbu na jar, nič sa nedeje. Ďalšiu príležitosť máte v septembri, kedy sem lode vypravuje britská linka Fred.

 

4. Kimberley, Austrália

Prečo práve tu? Kimberley je najsevernejším štátom západnej Austrálie. Vďaka svojej izolácii ide o doposiaľ len pramálo preskúmanú a navštevovanú destináciu, ktorá je vďaka tomu opradená množstvom záhad. Čo vás na Kimberley absolútne uchváti, je jej ohromujúca a divoká krása, doslova vyzývajúca na prieskum a adrenalínové výpravy. Počas svojich ciest po krajine narazíte na vzácnu faunu i flóru, očarujúce skalné útvary v tvare úľa, ale i vodopády strmo padajúce do údolí a obrovské útesy (je tu i jeden zo siedmich najkrajších koralových útesov na svete), včítane ostrovov so starými domorodými kmeňmi.

Ako sa sem dostať? Ak chcete spoznať Kimberley na vlastné oči, odporúčame malú expedičnú loď, ktorá je súčasťou ponuky Zegrahm Expeditions alebo Coral Expeditions. Pokiaľ dávate prednosť väčším a známejším lodným spoločnostiam, odporúčame Princess Cruises alebo Royal Carribean, ktorá plavby okolo kimberleyského pobrežia realizuje pri cestách do Austrálie.

 

5. Antigua

Prečo práve tu? Po ničivých hurikánoch z roku 2017 sa príliv turistov do oblasti Antiguy prudko spomalil. Tento ostrovný raj sa tak pomaly ale iste spamätúva z ničivého vyčíňania i náporu cestovateľov a znovu otvára svoje brány. Počasie je tu rovnako príjemné ako miestni obyvatelia a nadpozemsky modravé hlbiny lákajú návštevníka vyskúšať sladké ničnerobenie i fantastické potápanie. A ktovie, trebárs na svojich potulkách stretnete i Oprah Winfrey, ktorá tu má svoje letné sídlo.

Ako sa sem dostať? Takmer všetky známe plavebné spoločnosti organizujú plavby do Antiguy. Vydajte sa sem trebárs s flotilou spoločnosti Royal Caribbean alebo Celebrity Cruises.

 

6. Chorvátsko

Prečo práve tu? Že vás táto obľúbená dovolenková destinácia v našom výpočte zarazila? Nie je dôvod na obavy! Chorvátsko totiž nebudete preskúmavať z preplnených pláží, ale z lode alebo tunajších malebných prístavov. Preskúmate viac než tisíc míľ pobreží, známy rybársky prístav Rovinj, obľúbené trhy a historické skvosty Dubrovníka alebo pobrežie malebných ostrovov Korčula, Hvar alebo Brač.

Ako sa sem dostať? Vydať sa sem môžete trebárs plachetnicou Star Clipper na 12 nocí, v rámci ktorých celé štyri dni strávite v malebných chorvátskych prístavoch. Istou alternatívou je i loďka linky Voyages to Antiquity, ktorá zastavuje okolo pobrežia Dalmácie. Ak si chcete vychutnať ozajstný luxus, mohla by vás zaujať plavba na luxusnej lodi Costa Deliziosa.

 

7. Polárne oblasti

Prečo práve tu? Oblasti okolo severného a južného pólu sú doposiaľ prakticky neprebádané a dostať sa sem má možnosť len hŕstka cestovateľov a turistov z celého sveta. Pokiaľ pozbierate odvahu a máte chuť skúšať neustále nové veci a preskúmavať neprebádané destinácie, vydajte sa sem prostredníctvom niektorej z polárnych plavieb. Navyše tunajšie preslávené ľadovce pomaly ale iste opúšťajú svoje pôvodné miesto, takže ak ich chcete vidieť na vlastné oči, mali by ste si rezervovať miesto na palube pokiaľ možno čo najskôr.

Ako sa sem dostať? Už v júni tohto roku začne brázdiť polárny kruh úplne nová loď spoločnosti Hurtigruten Cruises, ktorú by mala o rok neskôr nasledovať jej nemenej dokonalá sestra. Vydať sa sem môžete tiež vďaka luxusným lodiam Silversea a Ponant, ktoré sľubujú úžasné zážitky a maximálny komfort. Navyše počas rokov 2019 a 2020 by mali do flotíl lodných spoločností pribudnúť ďalšie štyri lode, ktoré sa budú špecializovať výlučne na polárne expedície.

 

8. Japonsko

Prečo práve tu? Vidieť na vlastné oči očarujúce prístavy Osaka a Nagasaki – to je pravdepodobne sen každého scestovaného dobrodruha. Keď k tomu navyše pridáte prieskum Kjóta a Nara, ideálna dovolenka dostáva jasné obrysy. Pokiaľ si trúfate na odvážnejšiu expedíciu, vydajte sa na ostrov Hokkaido, ktorý je známy svojou nespútanou a dobrodružnou povahou.

Ako sa sem dostať? Plavby po japonských krásach a unikátoch ponúkajú prevažne spoločnosti Princess Cruises, Holland America a Norwegian Cruises. Spoločnosť Princess Cruises dokonca v Japonsku trávi celé dva týždne. Pokiaľ máte záujem o trochu komornejšiu plavbu s menším počtom cestujúcich a viacerými zastávkami v jednotlivých prístavoch, zamerajte sa na lode společností Tauck, Azamara a Windstar.

 

9. Brazília

Prečo práve tu? Piata najväčšia krajina sveta má čo ponúknuť každému cestovateľovi. Či už ide o vychýrené pláže, očarujúci amazonský prales, prekrásne vodopády Iguazu alebo tradičný karneval, Brazíliia je miestom, ktoré musíte zaradiť do svojho cestovateľského zoznamu. A dokážete si predstaviť pohodlnejší spôsob, ako sa dostať na obľúbený brazílsky karneval? Tento rok ho už nestihnete, ale príležitosť budete mať zas o rok na začiatku marca.

Ako sa sem dostať? Na plavby so zastávkou v brazílskych prístavoch sa špecializujú lode spoločností Silversea, MSC Cruises, Norwegian Cruises a Viking Ocean. Tohto roku tieto spoločnosti ponúkajú trojtýždenné plavby, počas ktorých strávite štyri noci priamo v Brazílii a štyri ďalšie dni plavbou po Amazonke. Lode spoločností Celebrity a Azamara tohto roku dokonca zakotvia v Riu počas tradičného karnevalu.

 

10. Baja California Sur, Mexiko

Prečo práve tu? Baja California Sur je jedným zo štátov v Mexiku a rozkladá sa na južnej polovici Kalifornského poloostrova. Štát obmývajú vody Tichého oceánu na západnom pobreží a Kalifornského zálivu na východe. Okrem prenádherných pláží je jeho súčasťou i púšť El Vizcaíno a v jeho okolí je situovaných niekoľko panenských ostrovčekov.

Ako sa sem dostať? Asi najznámejšou spoločnosťou, ktorá tu plavby prevádzkuje, je Lindblad Expeditions-National Geographic. Trasy plavieb najčastejšie vedú okolo pobrežia Kalifornského zálivu a obvykle sa ich zúčastňujú cestovatelia, ktorí chcú poznávať okolité krásy, pochutnať si na zdravej kuchyni, ale tiež dopriať si sladké ničnerobenie a rozmaznávanie. Okrem nich sem však zavítajú aj lode spoločností Regent Seven Seas, Crystal Cruises, Azamara a Princess.

 

Zdroj: Eso Travel

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa